22/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • Nastavljeni preventivni pregledi, štitasta žlezda u fokusu
Dom-zdravlja-pregledi-u-nedelju-22-10-2023-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Nastavljeni preventivni pregledi, štitasta žlezda u fokusu

Autor 23/10/2023

Proteklog vikenda nastavljena je akcija besplatnih preventivnih pregleda pod pokroviteljstvom Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, i dalje uz veliki odziv građana.

Bila je u fokusu analiza hormona i ultrazvuku štitaste žlezde, ali su dovršeni ultrazvučni pregledi dojke i PSA analize prostate preostali od prethodne nedelje.

Na području Kolubarskog okruga analizirani su hormoni štitaste žlezde kod 235 ljudi, ultrazvučni pregled takođe je uradilo 235. U Domu zdravlja Valjevo u subotu je 63 osobe dalo krv za analizu hormona, dok je u nedelju u Opštoj bolnici Valjevo ultrazvučni pregled štitaste žlezde obavljen za 148 ljudi.

U Domu zdravlja Valjevo u nedelju je urađeno 77 ultrazvučnih pregleda dojke, dok je uzorak krvi za PSA test prostate dalo 45 muškaraca. Na području okruga ovog vikenda je ukupno obavljeno 120 ultrazvučnih pregleda dojke i uzeto 138 uzoraka krvi za PSA.

Da sve protiče kako treba obilaskom valjevskih zdravstvenih ustanova u nedelju su se uverili v.d. zamenika direktora ZC Valjevo, dr Vladimir Pantelić, pomoćnik direktora ZC Valjevo za primarnu zdravstvenu zaštitu, dr Jasmina Jevtić i direktor valjevske filijale RFZO, Milan Vilotić.

Preventivni pregledi bili su omogućeni i građanima bez zdravstvene knjižice, a trajali su od 8 do 16 časova. Značaj pregleda je veliki, jer su prevencija i rana dijagnostika od ključnog značaja za pozitivan ishod lečenja svake bolesti.