15/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • NBS POVEĆALA REFERENTNU KAMATNU STOPU NA ŠEST ODSTO
Foto-Narodna-banka-Srbije-NBS-Beograd-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva

NBS POVEĆALA REFERENTNU KAMATNU STOPU NA ŠEST ODSTO

Autor 07/04/2023

Narodna banka Srbije je 13. put od aprila prošle godine, povećala referentnu kamatnu stopu.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je, na juče održanoj sednici, da ponovo poveća referentnu kamatnu stopu. Ovog puta na 6%, za 25 baznih poena. Povećana je i stopa na depozitne olakšice, na 4,75%, kao i stopa na kreditne olakšice, na 7,25%.

„Izvršni odbor ističe da je opreznost monetarne politike neophodna zbog i dalje prisutnih geopolitičkih tenzija usled sukoba u Ukrajini, kao i činjenice da indirektni efekti povećanih cena energenata i industrijskih sirovina u prethodnom periodu, zajedno s tržištem rada, još uvek održavaju baznu inflaciju na relativno visokom nivou u većini zemalja, što se odražava na uvoznu inflaciju u Srbiji.

To pre svega važi za zonu evra, koja je naš najznačajniji trgovinski partner, gde je, prema preliminarnim podacima, i pored smanjenja ukupne inflacije na 6,9% u martu (sa 8,5% u februaru), bazna inflacija zabeležila dalji rast na 5,7% međugodišnje (sa 5,6% u februaru).

Ukupna inflacija u Srbiji je u februaru iznosila 16,1% međugodišnje, što je u skladu sa iznetim projekcijama Narodne banke Srbije za prvo tromesečje.

U zavisnosti od kretanja ključnih monetarnih i makroekonomskih faktora iz domaćeg i međunarodnog okruženja, kao i globalne geopolitičke situacije, Narodna banka Srbije će procenjivati da li ima potrebe za nastavkom zaoštravanja monetarnih uslova i u kom obimu, uzimajući pri tome u obzir i očekivane efekte prethodnog zaoštravanja monetarne politike na inflaciju u narednom periodu.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 11. maja“, pored ostalog je saopšteno iz Kabinet guvernera NBS.