27/02/2024
Najnovije vesti
Tešnjar nekad i sad izložba u Birčaninovoj u Valjevu Objektiva.rs FOTO Snežana Jakovljević Krunić

NOVO PULSIRANJE U VALJEVSKOM STAROM GRADU – TEŠNJARU

Autor 18/05/2022

Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo, Foto klub Valjevo i Udruženje građana TIMS organizuju izložbu fotografija Tešnjar – Nekad i sad.

Izložbu je otvorila direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture “Valjevo”, Ksenija Stevanović:

U pitanju je izložba fotografija vezana za ovaj dragoceni spomenik kulture. I što se tiče Foto kluba Valjevo i gospodina Ljubiše Milutinovića, zadovoljstvo i zahvalnost je obostrana. Nadam se da će se održati ta pozitivina energija, koja je takođe dragocena u današnje vreme, kako bi u jednom ritmu usledio niz lepih manifestacija.”

Izložba prikazuje ukupno 30 fotografija snimljenih sa istih pozicija u Tešnjaru, po 15 iz proteklog veka i 15 novijeg datuma. Najstarija fotografija datira iz 1937. godine, tako da je izložba doslovni podsetnik na “Tešnjar – nekad i sad.”

Ekselencija FIAP-a, Milan Marković i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo, Ksenija Stevanović

Prikazane fotografije su iz dokumentacije Zavoda za zaštitu spomenika kulture “Valjevo”, gde kao fotograf radi Milan Marković, rođeni Tešnjarac, nosilac prestižnog zvanja majstor fotografije FSS i ekselencija FIAP-a, čija privatna zbirka broji više hiljada fotografija:

Pošto živim u Tešnjaru i radim u Zavodu za zaštitu spomenika, znači da već nekih 40 godina fotografišem Tešnjar, od kada se bavim fotografijom. Svakodnevno prolazim kroz Tešnjar i pratim sva dešavanja i uočavam sve promene. Jedan deo tih fotografija je prikazan ovde. Na žalost, mali je prostor Galerije, ali bitno je, i to mi je posebno drago, da se manifestacija održava baš u Tešnjaru.

Na ovoj izložbi sam pokušao da prikažem pozitivno, ali i recimo neke dvospratnice koje su “nikle” i ono što nije karakteristično za Tešnjar. Međutim, mogu da pohvalim, a vidi se i prema snimateljskim ekipama koje ovde dolaze, da su zadovoljni izgledom Tešnjara, ovakvim kakav je, autentičan kao celina,” napominje Milan Miša Marković.

Prisutne je pozdravio i Aleksandar Jovanović, predsednik Foto kluba Valjevo.

Otvaranje izložbe “Tešnjar – nekad i sad” u Galeriji u Birčaninovoj ulici

Otvaranje izložbe u u Galeriji u Birčaninovoj istovremeno predstavlja početak projekta “Tešnjarenje u fokusu” Udruženja građana TIMS čiji je primarni cilj da, raznovrsnim sadržajima, vrati puls najstarijoj valjevskoj kaldrmi, Tešnjaru, lokalno prepoznatljiv i kao “stara čaršija” ili “valjevski filmski grad” gde su snimani, samo neki od naslova, Marš na Drinu, Užička republika, Narodni poslanik, Ivkova slava, Šešir profesora Vujića…

Činjenica, Tešnjar je među nekolicinom starih urbanih naselja u Srbiji, orijentalnog tipa, datira iz doba Turaka i opstao je kao autentična celina, uključujući dvadesetak objekata uočljive “bondur” konstrukcije. Zbog toga posetioci često komentarišu da u Tešnjaru “kao da šetaju kroz vreme”.

Tešnjar nekad i sad izložba Birčaninova Galerija Valjevo Objektiva.rs FOTO Snežana Jakovljević Krunić

Takav doživljaj stare valjevske čaršije samo upotpunjuje istorijske i književne zapise, na osnovu kojih se može naslutiti užurbani puls Tešnjara tokom XIX i s početka XX veka jer je predstavljao zanatsko – trgovačko jezgro grada, sa bezmalo par stotina dućana, magaza i zanatskih radionica, što na samoj kaldrmi, ali i po razgranatoj mreži sokaka i uskih kaldrmisanih dvorišta ispunjenih cvećem, koja se

Tešnjar stari deo grada Valjeva Birčaninova ulica nekad Objektiva.rs
Tešnjar – nekad

protežu po padinama Vidraka. Nekada su se tu nizali kazandžija, sarač, grnčar, tkač, suknar, bojadžija, kovač, potkivač, opančar, po ceo dan pokretne tezge pekara i od popodnevnih sati miomirisne krofne na poslužavnicima cuker – pekara… Naravno da je i nekad u Tešnjaru bilo krčmi, nekoliko karavan-saraja sa prenoćištima, čak i harem sa sobama na spratu i dvorištem ispunjenim raznim voćkama.

Tešnjar stara čaršija filmski grad Valjevo sad Foto Milan Miša Marković Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo Objektiva.rs
Tešnjar – sada, foto Milan Marković

Sada se Tešnjar, baš kao i nekad, proteže duž desne obale Kolubare, uglavnom kao stambena oblast “starih” Valjevaca, ispunjen pretežno kafićima i restoranima. Ali, samo u valjevskoj staroj čaršiji možete pronaći dobru domaću rakiju, najbolji potpuno prirodan med, vino slasnije od mediteranskog, najmodernije tašne i kofere, uz šišanje i brijanje kao kod pravog starinskog brice. Pa, tako sveže doterani, naravno da treba svratiti u kafić, a posle na pljeskavicu na ćošku prema mermernom mostu i velikoj Letnjoj pozornici kraj Kolubare.

Izložba “Tešnjar – nekad i sad” je otvorena do 20. maja, od 16 do 20 sati, u Galeriji u Birčaninovoj 22.

“Tešnjarenje u fokusu” biće nastavljeno već 26. maja na letnjoj pozornici Udruženja Zagljaj u Birčaninovoj 77, povodom promocije knjige “Poštenje i poverenje žive u vodenici” autora Dragana Živanovića, vodeničara iz Zlatarića.