15/07/2024
Najnovije vesti
NVO-Salvos-konferencija-6.oktobar-2023.-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

NVO Salvos – Preventivom protiv posledica narkomanije

Autor 09/10/2023

Radi prevencije i edukacije mladih o štetnosti i posledicama izazvanih narkoticima, Nevladina organizacija Salvos iz Valjeva već drugu godinu realizuje projekat “Zajedno za lepši život”.

Prošlog petka, 6. oktobra, održana je istoimena konferencija u prepunoj velikoj sali u sedištu Lokalne samouprave Grada Valjeva. Predavanja, upotpunjena prezentacijama, pored zainteresovanih sugrađana i stručne javnosti, u pratnji profesora pratio je veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola.  

Nevladina organizacija Salvos iz Valjeva je jedina organizacija sa područja Republike Srbije koja ima potpisan Memorandum o saradnji sa Kancelarijom Vlade Republike Srbije za borbu protiv droga, a koja se bavi prevencijom narkomanije.

Tim povodom, jedan od predavača na konferenciji “Zajedno za lepši život” bio je Jovan Vojnović iz kancelarija Vlade RS za borbu protiv droga.

Ovde smo da ukažemo mladima na probleme koje psihoaktivne supstance donose i na posledice koje imaju za društvo. Takođe, da edukuju i roditelje i da na interaktivni način pokušamo da podignemo svest svih nas kakve su posledice po društvo, a koje za pojedinca. Tako da Kancelarija Vlade Republike Srbije za borbu protiv droga potpuno podržava NVO Salvos iz Valjeva”, rezimirao je Jovan Vojnović.

Nevladina organizacija Salvos posebnu pažnju usmerava na edukaciju maloletnika. Pored radionica i prezentacija prilagođenih dečjem uzrastu, još jedan  način je putem predavanja u okviru aktuelnog projekta “Zajedno za lepši život” čija je realizacija počela 31. oktobra prošle godine, napominje osnivač NVO Salvos, Vladimir Kačanovski.

“Cilj nam je da učenike osnovnih i srednjih škola upoznamo sa svim opasnostima i zloupotrebama vezano za narkotike i opijate bilo kojih vrsta. Na žalost, u poslednjih par godina je uočljivo da je veliki broj hemijskih supstanci, lako dostupan, posebno deci i izuzetno su jeftine.

Ove godine nastavljamo da održavamo isti projekat i idemo u osnovne i srednje škole jer nam je ciljna grupa učenici šestog, sedmog i osmog razreda, kao i srednjoškolci.

Pomozite nam da pomognemo jer kada pravosudni organi preuzmu rešavanje ovog problema znajte da je kasno.

Tim povodom bih pozvao direktore svih osnovnih i srednjih škola da  nam se jave dabismo zakazali radionice u školama jer apelujem i molim naše mladesugrađane, i svu decu i mlade, da se ne upuste u “avanturu” probanja narkotika jer je praksa pokazala da je procenat izlečenja od narkotika manji od 3 odsto”, naglašava osnivač NVO Salvos, Vladimir Kačanovski, pri tome izrazivši zahvalnost Lokalnoj samoupravi grada Valjeva koja je prepoznala značaj Projekta “Zajedno  za lepši život”, kao i Centru za socijalni rad i direktorima, nastavnicima i profesorima iz osnovnih i srednjih škola iz Valjeva koji su aktivno pratili pređašnje faze projekta i učestvovali na konferenciji.

Tribina o porodičnom nasilju i maloletničkoj delinkvenciji – pročitajte OVDE

Veoma sadržajna bila su predavanja i prezentacije stručnih saradnika NVO Salvos iz Valjeva. Radi potpunijeg obuhvata i pojašnjenja problema koje izaziva upotreba narkotika, kao i kobnih posledica koje pogađaju i pojedince, njihove porodice i najbliže okruženje, potom i čitavo društvo, sa zdravstvenog stanovišta je pojasnila dr Jasmina Pašić, neuropsihijatar. Problem narkomanije iz ugla pravosudnih organa prezentovali su viši javni tužilac u Valjevu, Dragana Marković i dr Dragan Obradović, sudija Višeg suda u Valjevu, profesionalci koji decenijama sagledavaju posledice nastalo zbog narkomanije.

NVO Obumbratio održala edukativnu akciju podele flajera kao jedan vide prevencije nasilja – pročitajte OVDE

Ovom prilikom novinar Mladen Mijatović, obraćajući se mladima, naglasio je da su lišavanje slobode, neretko i smrt, krajnji ishodi narkomanije. Kaže da alarmantno da veliki broj ljudi koristi narkotike, među kojima je mnogo i dece. Zbog toga smatra da svi skupa, od MUP-a i pravosudnih organa, do prosvete i nevladinog sektora, treba da daju pun doprinos u borbi protiv narkomanije.

“Ovakve i slične tribine su pravi put koji ukazuje da svi zajedno možemo da damo doprinos i da zajedničkim radom i angažovanjem treba da postupamo i borimo se protiv narkomanije i dilera.

Poruka za sve tinejdžere je da ne ulaze u taj svet droga, zato što se iz tog sveta ne izlazi bez posledica.

Izlazi se, u najblažoj varijanti, da je neko uhapšen i završio je u zatvoru; druga, teža varijanta, da je ranjen zbog sukoba na narko tržištu, i treća, i najteža varijanta je da zbog droge ili umre, ili bude ubijen,” rekao je novinar Mladen Mijatović.

Prema dostupnim podacima za devet meseci 2023. godine u akcijama MUP-a otkriveno je 69 laboratorija za proizvodnju droge, obavljeno 8.740 zaplena i oduzeto je 4.500 kilograma svih vrsta droga.

Salvos

NVO Salvos Valjevo