25/05/2024
Najnovije vesti
Valjevo 4. maj foto Dragan Krunić Objektiva.rs

Dan sećanja na pukovnika pilota Milenka Pavlovića

Autor 25/04/2023

Na Dan sećanja, u četvrtak, 4. maja 2023. godine, biće obeležene 24 godine od herojske pogibije pilota pukovnika Milenka Pavlovića, komandanta 204. lovačko – avijaciskog puka Vojske Srbije.

Saobraćaj u Ulici vladike Nikolaja i u Ulici pilota Milenka Pavlovića do Pasterove ulice će biti obustavljen u vreme trajanja programa, od 11.30 do 13 časova.

U 12 časova i 4 minuta – polaganje venaca na Spomenik pilotu pukovniku Milenku Pavloviću, u Bulevaru vladike Nikolaja u Valjevu, uz prigodan program.

U 12 časova i 30 minuta – polaganje venaca na Spomenik stradalima u ratovima od 1991. do 1999. godine, koji se nalazi na uglu Pasterove i Ulice Pilota pukovnika Milenka Pavlovića.

U 13 časova – polaganje venaca na Spomen obeležje u selu Bujačić.

Tog utorka, 4. maja 1999. godine, oko podneva, primećena je veća NATO eskadrila aviona koji su imali za cilj dejstva po fabrici Krušik i skladištima u selu Pričević nedaleko od Valjeva.

Jedan od mladih oficira dobio je komandu da poleti. Pukovnik Pavlović ga je izvukao iz kokpita MiG-a 29 i uzleteo da brani rodni kraj. Prema nezvaničnim informacijama, ubrzo po uzletanju, pokvario se generator naizmenične struje, pa je avion ostao bez radara. Ipak, pukovnik Pavlović je hrabro uleteo u bitku protiv 16 aviona. Smelom strategijom odvlačio ih je od gradskog područja, uspevši većinu da natera na povlačenje. Iako je proglašena vazdušna opasnost, brojni Valjevci koji su pošli u skloništa, ostali su na ulicama prateći junačku odbranu neba nad valjevskim krajem. Oko 12 sati i 45 minuta, avion pukovnika Pavlovića pogodile su tri rakete, ispaljene od holandskih trupa iz višenamenskih lovačkih aviona F-16 Fighting Falcon, iz pravca Tuzle. Nije mogao da ih primeti. Ostaci MiG-a 29 su se rasuli u rejonu sela Bujačić i Petnica kod Valjeva.

Pilot pukovnik Milenko Pavlović, komandant 204. lovačko – avijacijskog puka Vojske SRJ rođen je 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu. Srednju vojnu školu je završio u Mostaru. Sahranjen je 6. maja 1999. godine na Novom bežanijskom groblju.

Država je pukovnika pilota Milenka Pavlovića posthumno odlikovala Ordenom za hrabrot. Eparhija valjevska SPC je 2011. godine porodici pukovnika Pavlovića uručila Orden Svetog vladike Nikolaja za junačko delo.