19/04/2024
Najnovije vesti
Akademija strukovnih studija Zapadna Srbija odsek Valjevo Dan škole 15. decembar FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs vesti

Obeležen Dan Akademije strukovnik studija Zapadne Srbije – Odsek Valjevo

Autor 16/12/2023

Svečanom akademijom održanom u amfiteatru Akademije strukovnih studija Zapadne Srbije – odsek Valjevo, juče je svečano obeležen Dan škole, a razloga za proslavu je više, od svih pozitivno ocenjenih standarda do novih studijskih programa.

Sa direktorom Mlađenom Vićentićem smo razgovarali o proslavi dana škole, ali i o novostima kojih svakako ima.

“Današnji dan je svečan jer obeležavamo četiri godine rada u okviru Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija, ali ona druga brojka koja je impresivna je 44.godine rada i postojanja Višeg i Visokog obrazovanja u Valjevu. Znači, sledeća godina nam je jubilarna.

Danas smo imali svečanu dodelu diploma za master i osnovne studije, ujedno je to bila i prilika da nagradimo najbolje studente i osnovnih i master studija, a na svečanoj akademiji smo novčanom nagradom nagradili najbolje diplomce Osnovnih i Master studija. Naravno, to je bila i prilika za zahvalnost svim našim dragim prijateljima i saradnicima sa kojima imamo dugogodišnju saradnju. Nagradili smo i najboljeg radnika u nastavi je profesor dr Kosana Vićentijević i najbolji radnik u van nastavi je domar, Nenad Vićić”, rekao nam je Mlađen Vićentić u razgovoru.

Mlađen Vićentić

Koje su najznačajnije aktivnosti u prethodnom periodu?

“Najznačajnija aktivnost tiče se akreditacije novih studiskih programa. Mi smo postojeće studiske programe u odnosu na ove sadašnje uveli i u velikoj meri inovirali, osavremenili, u odnosu na onu klasičnu priču u oblasti ekonomskog obrazovanja. Potpuno novi moduli su Marketing i digitalni mediji, potpuno novi modul je modul javne uprave, ponovo startujemo sa modulom Menadžment i biznis. Taj deo osnovnih studija prati odgovarajuće Master studije, i na Master studijama smo takođe podneli zahtev za akreditaciju jednog studiskog programa koji se zove Primenjena ekonomija, koji prati ove prethodne module na Osnovnim studijama. Tako da studenti koji završe Osnovne mogu da nastave i na Master studijama.

Lepa informacijama je i da smo 11. decembra dobili izveštaj Komisije za akreditaciju gde su nam svi ovi programi ocenjeni pozitivno, data je preporuka za akreditaciju, i svi standardi su dobili pozitivnu ocenu, tako da očekujemo konačan izveštaj recezentske komisije.

Jedan potpuno novi iskorak u odnosu na dosadašnju priču je da smo podneli zahtev za akreditaciju potpuno novog programa u tehničko – tehnološkom polju, a to smo mogli da ostvarimo zahvaljujući novim doktorima nauka kod nas. Bila nam je u poseti recezentska komisija i bili su izuzetno zadovoljni i oni, ali i mi, i očekujemo pozitivan izveštaj. To znači da pored naziva Strukovni ekonomista koji smo do sada imali novi naziv treba da bude Stukovni inženjer informacionih sistema i računarske grafike.

Imali smo i dodatnih aktivnosti. Amfiteatar je u velikoj meri renoviran i sređen. To je od sredstava koja smo dobili od Ministarstva, a sređeno je i nekoliko prostorija na spratu. U danu kada smo dobili lepe vesti o akreditacijama, u gostima smo imali i Ministarku prosvete. To je bila prilika da se zahvalimo Ministarstvu ali i prilika da predočimo nove planove i projekte za koje ćemo aplicirati. Da ne zaboravim, ove godine smo po prvi put aplicirali Ministarstvu kulture sa projektom “Sajber muzej- Ratničko groblje na Bairu”, gde smo dobili sredstva i predstavili taj značajan projekat. Nama je uvek u cilju i interesu da angažujemo i da nam dolaze priznate i eminentne institucije i stručnjaci iz drugih oblasti. U prethodnoj godini su nam bili u poseti kroz razne edukacije, seminare, panel diskusije i predavanja viceguverner Narodne banke Srbije, zatim Agencija za osiguranje depozita i Agencija za hartije od vrednosti. Imali smo jednu odličnu panel diskusiju iz oblasti Cirkularne ekonomije i održivosti gde je nastupila naša profesorka dr Kosana Vićentijević kao glavni moderator, a na tom panelu su bili eminentni fakulteti iz inostranstva i Srbije”.

Kakvi su planovi za 2024. godinu?

“Što se tiče planova za 2024 godinu planiramo da akreditujemo novi Master program na TT polju. Da bi javnost upoznali sa tim novim programima moramo posebnu pažnju obratiti na digitalne medije, na digitalnu promociju svih tih programa, a posebno želim da naglasim da nam je saradnja sa privredom veoma važna i u tom delu ta obostrana saradnja. I odlazak naših studenata i dolazak ljudi iz prakse da drže kod nas predavanja.

Naravno, nastavljamo saradnju i sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, sa Turističkom organizacijom imamo odličnu saradnju. Apliciraćemo ponovo i za investicione projekte kod Ministarstva prosvete, i za kulturu. Prioritet u narednom periodu što se tiče projekata je nabavka opreme, s obzirom na novi studiski program oprema nam je izuzetno važna i tu smo pripremili jedan projekat u vrednosti 4,5 miliona dinara”.

Najbolji student Dejana Nikolić dolazi iz okoline Lazarevca, završila je studije sa visokim prosekom 9.88. Dejana kaže: “Mogu slobodno reći da sam zbog svog uspeha ponosna na sebe. Nosim jako lepa i pozitivna iskustva iz ove ustanove, i preporučila bih svim zaintersovanim učenicima koj žele da nauče više o ekonomiji i poslovnoj informatici da je ova ustanova pravo mesto. Takođe bih rekla da se naša budućnost zasniva na nekim od tih oblasti, i da je jako važno biti dovoljno edukovan i informisan, a ova Akademija to pruža. Tokom prakse imali smo priliku da vidimo i naučimo kako funcionišu brojne Agencije ali i kompanije. Za sada mi je želja da pronađem posao.

Najbolji studenti sa direktorom Akademije

Anđela Simić iz Koceljeve je završila modul iz Računovodstva, revizije i poreze sa prosečnom ocenom 9.63.

“Iskreno rečeno, ovo je jedna od mojih najboljih odluka, da studriam baš na ovoj Akademiji. Na prvoj godini profesori su nas pitali da li smo se pokajali zbog upisa, ja tada nisam mogla da kažem ni jedno ni drugo. Ali posle tri godine studija mogu da kažem da se nisam pokajala jer je izbor bio odličan. Pružena su mi ogromna praktična znanja koja se mogu primeniti i u samoj praksi. Konkretno, dosta znanja stečenog na Akademiji dobili smo zahvaljujući profesorima koji su nam davali “žive” primere, primere iz prakse. Kada sam počela da radim to mi je dosta olakšalo, i da se prilagodim i da znam šta i kako treba da radim. Nakon osnovnih studija upisala sam Master jer se pružaju adekvatna znanja, a ja želim da se usavršavam što je više moguće, i mislim da je Akademija pravi izbor za to”.

Možda vas interesuje – Projekat “Virtuelni sajber muzej – Ratničko groblje na Vidraku” predstavljen na Akademiji strukovnih studija Zapadne Srbije – odsek Valjevo OVDE