13/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • OBELEŽENO 30 GODINA UPOKOJENJA DESANKE MAKSIMOVIĆ

OBELEŽENO 30 GODINA UPOKOJENJA DESANKE MAKSIMOVIĆ

Autor 12/02/2023

U Brankovini, a potom i u Valjevu je obeleženo 30. godina od upokojenja velike poetese Desanke Maksimović.

U Brankovini na grobu velike pesnikinje održan je najpre parastos koji je služio uz blagoslov Episkopa valjevskog g.Isihija, protonamesnik Filip Jakovljević uz prisustvo većeg broja sveštenika Valjevske eparhije. Uz prisustvo gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića i delegacije grada Valjeva, direktorke Biblioteke Violete Milošević i većeg broja poštovalaca Desanke Maksimović nakon parastosa održan je i prigodan program. Recitovale su učenice OŠ “Prota Mateja Nenadović” iz Brankovine, OŠ “Desanka Maksimović” iz Valjeva i Valjevske gimnazije. Takođe je u originalnom rukopisu pročitana poslednja pesma koju je nekoliko dana pred smrt napisala naša pesnikinja, a koja je nedavno pronađena na poleđini pozivnice za Svetosavsku akademiju 1993.godine.

Drugi deo desio se u svečanoj sali gimnazije gde se prisutnima najpre obratio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković. On je tom prilikom rekao: “Tri decenije nakon njene smrti, Valjevo i Srbija čuvaju uspomenu na nju, divimo se njenom stvaralaštvu, proučavamo ga. Generacije mladih rastu uz njene pesme, a Brankovina je postala mesto hodočašća za sve one koji cene istoriju, tradiciju i umetnost. Hvala vam što doprinosite da Desanka Maksimović ostane podjednako inspirativna i interesantna i današnjim generacijama. Obećala si jednom u detinjstvu da ćeš biti večna… pisala je Desanka, a mi ispunjavamo to obećanje čuvajući uspomenu na nju.”

Lazar Gojković- gradonačelnik Valjeva

Prigodne govore i sećanja na Desanku Maksimović održali su i prof.dr Jovan Delić, dopisni član SANU, dr Dragana Milunović, zamenica upravnika Narodne biblioteke Srbije, i dr Svetlana Šeatović, upravnica Zadužbine “Desanka Maksimović”,

Svetlana Šeatović je u svojoj izjavi istakla: “Danas kada obeležavamo 30 godina od smrti Desanke Maksimović, obeležavamo i 30 godina od osnivanja njene zadužbine, jer je Vlada Srbije istog dana kada je Desanka umrla donela odluku o osnivanju njene zadužbine. Za ovih 30 godina Zadužbina je objavila preko 110 publikacija dodelila 28 nagrada za doprinos savremenom stvaralaštvu, a 2012 godine objavljena su celokupna dela Desanke Maksimović. Istovremeno, sve to postoji u digitalom izdanju na sajtu Zadužbine i to je jedina Zadužbina koja je preko svoga sajta dopustila da sve to bude dostupno i to besplatno. Ove godine ćemo u maju mesecu obeležiti i 125 godina od rođenja Desanke Maksimović posebnov svečanom akademijom u Beogradu i prigodnom izložbom njenih rukopisa koji su do danas bili nepoznati. Još 2012 godine osnovan je i Legat, kada su porodica i naslednici poklonili sve rukopise koji su sačuvani. Posle 30 godina od njene smrti mi možemo videti da je njeno delo podjednako živo kao i onda kada je ona bila među nama. Čini mi se i više nego što je bilo. Imali smo pre dve godine neprijatnu situaciju kada je iz programa gimnazije izbačena zbirka “Tražim pomilovanje”, i nekoliko pesama iz trećeg razreda. Zadužbina je reagovala zaista brzo uz izuzetnu podršku iz najšire javnosti, i čak 50.000 potpisa koje su pokrenuli studenti Filozofskog fakulteta iz Novog sada, mi smo videli da je delo Desanke Maksimović- delo koje nije delo samo najveće Srpske pesnikinje XX veka, u to nema sumnje, nego da je pre svega reč o pesnikinji naroda, dakle najširih narodnih masa, ne samo umetničkog karaktera nego jedna vrsta figure nacionalnog ponosa.

Svetlana Šeatović- Zadužbina “Desanka Makcimović

Potom su učenici gimnazije izveli prigodan program kroz muzičke nastupe i recital odabranih pesama Desanke Maksimović.