27/02/2024
Najnovije vesti
Bazar-Od-srca-srcu-Gradski-trg FOTO Snežana Jakovljević Krunić Objektiva.rs iz Valjeva

„OD SRCA SRCU“ NA GRADSKOM TRGU

Autor 13/02/2023

Turistička organizacija Valjevo i Grad Valjevo priredili su dvodnevni februarski bazaru u Valjevu, na Gradskom trgu 13. i 14. februara 2023. godine.

Bazar-Od-srca-srcu-meda-u-srcu-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-iz-Valjeva

Bazari na Gradskom trgu su postali očekivani za potrošače koji cene rukotvorine i proizvode starih zanata i kreativaca. Prepoznatljivi su i unose poseban čar živosti na šetalištu u centru grada.

Prema rečima direktorke Turističke organizacije Valjevo, Ane Marković, jedna od misija TO Valjevo je podsticaj domaćih proizvođača starih zanata da predstave svoje rukotvorine.

“To je mogućnost da na jednom mestu predstave sve ono što naši vredni domaćini proizvode i da pružimo mogućnost da se na osnovu starih zanata omogući prihodovanje pravnim i fizičkim licima koja imaju pravo da se prijave na naše organizovane bazare”.

Tezge preplavljene rascvetalim zumbulima, ukrasnim ružicama, pletenim rukotvorinama, drvenarijom ukrašenom tehnikom dekupaža, kao i izuzetno dekorativni, miomirisnim domaćim sapunima na bazi kokosovog i maslinovog ulja, dostupni su po veoma pristupačnim cenama.

Proizvodi ih biolog, Vanja Ćosić, a tako je prepoznatljiva i na Facebook strnici, dok je na Instagramu profil „v.v.natural_soap“.

Prema njenim rečima proizvodnju su pokrenuli 2017. godine. Sada u ponudi imaju potpuno prirodne sapune od maslinovog i kokosovog ulja sa medom, mlekom… Tu su već kombinacije, kao npr. miomirisni sapun sa malinom za blagi piling kože; potom sa shea buterom i pepelom banane i kakaovca za dubinsko čišćenje pora; anticelulit piling sapun sa dodatkom kore pomorandže i mlevene crne kafe. Koriste i latice ruža, kurkumu, kozje mleko… U ponudi su i tzv. „Bath bombs“ loptice od morske i himalajske soli sa etaričnim uljem lavande, pomorandže, mente, magnolije, prema izboru.

Na sva delotvorna svojstva prirodnih sapuna, veoma su dekorativni. Proizvode ih u obliku mafina, srca, cvetića, krofnica…

Kupci mi često kažu da im je žao da ih upotrebljavaju, pa im stoje kao ukrasi u kupatilu, ili ih, po starinskom običaju, drže u ormaru da im i tu sve lepo miriše“, potvrđuje Vanja Ćosić.

Sapune radimo isključivo od maslinovog i kokosovog ulja, uz dodatak lekovitog bilja i voćnih kaša, bez veštačkih boja, mirisa i konzervanasa. Sve je 100% prirodno. Ja sam biolog po struci i onda sam struku i ovu lepotu sjedinila i napravila prirodne sapune.

Radimo ih tzv. hladnim procesom, odnosno svi proizvodi su prirodni i nema dodatnog kuvanja. Napravimo lužinu, natrijum-hidroksid i voda i tu bazu ulivamo u ulja, mešamo do željene konzistencije i onda ih sipamo u kalupe u kojima stoje 24 sata. Nakon toga ih vadimo i ostavljamo ih minimum četiri nedelje na sušenju. Tek posle toga su spremni za upotrebu, da bi bili bezbedni za kožu. Nemaju rok upotrebe i što duže stoje, oni su kvalitetniji, više pene i imaju bolji efekat na kožu“, pojašnjava biolog Vanja Ćosić, koja navodi da povremeno koriste prirodne mika boje.

Ukrasne korpice i tegle od drvenih štapića i jute za bazar „Od srca srcu“ pripremila je Rajka iz Valjeva.

Februarski bazar je u duhu praznovanja Trifundana, kao i popularnog Dana zaljubljenih. Planirano radno vreme bazara “Od srca srcu” je od 10 sati do 22 časa.