20/05/2024
Najnovije vesti

Održan Memorijal pukovnik pilot Milenko Pavlović

Autor 13/05/2024

Treći memorijalni skup Pukovnik Milenko Pavlović održan je na aerodromu Divci, u organizaciji Aero kluba Valjevo.

Ovaj tradicionalni memorijal okupio je najveći broj letača do sada, uz veliki broj posada iz cele Srbije, zabeleženo je prisustvo i pripadnika RV PVO vojske Srbije, ali i helikopterske jedinice Mup-a Srbije.

Slobodan Andrić- predsednik Aero- kluba Valjevo

” Ovim skupom iznova odajemo počast pukovniku pilotu, a iznad svega čoveku i heroju Milenku Pavloviću koji je svojim stradanjem 4. maja 1999.godine iznad Valjeva u vazdušnoj borbi iznad Valjeva sa avionima NATO eskadrile braneći naš grad, zemlju i nacionalnu čast izabrao herojstvo među oblacima. Sve što je pukovnik pilot Milenko Pavlović učinio u svojoj letačkoj i vojničkoj karijeri izaziva poštovanje i osećaj divljenja, pa je zato važno da ovaj dan i njegov herojski čin i žrtvu nikada ne zaboravimo. Ovaj vazduhoplovni skup je zamišljen kao svojevrsno druženje svih ljubitelja letenja, bilo da su u kabini bilo da su na zemlji i zato hvala svim gostima koji su upriličili da ovaj događaj bude ovako masovan i uspešan” , rekao je na otvaranju skupa Slobodan Andrić, predsednik Aero kluba Valjevo.

Miroslav Mika Isaković, “dedal”, pilot veteran ( 90 ) godina istakao je na otvaranju:

Miroslav Mika Isaković na otvaranju Memorijala

” Ovaj memorijal je tradicija Srpskih avijatičara koju moramo da nastavimo dalje, jer mi imamo heroje i u prvom, drugom ratu, i za vreme ovih “saveznika”. Prema tome imamo da se ponosimo našim poreklom, ali to treba negovati. Danas ovde imamo najmlađeg Srpskog pilota koji leti sa 14 godina. Mi imamo telentovane ljude za pilote, imamo patriote koji svoj život daju za našu Srbiju. Osnovna kadrovska baza naše avijacije, ne samo vojne nego i civilne je aero- klub. To treba obnoviti i ojačati, a ta kadrovska baza daje pilote. Pilot se stvara 10 godina, a mi smo došli u krizu da smo poslednjih godina ugasili aero- klubove. Nama u Srbiji jedino radi Valjevo i Trstenik, a potencijal je ogroman. Apelujem da nastavimo tradiciju, da poštujemo naše stare, da se divimo njima, da nikako ne zaboravimo Milenka koji je poginuo u svom rodnom kraju.”

Brigadni general Gordan Pavlović- komandant RV i PVO

“Želim da se zahvalim Aero- klubu Valjevo i aero klubu Divci na trudu i organizaciji koju su uložili u organizaciju pomena mom kolegi- pukovniku Milenku Pavloviću ” rekao je general Gordan Pavlović, komandant RV i PVO Vojsek Srbije. On je dodao:

“Ovo je dobra prilika da se potsetimo i pamtimo herojsko delo koje je on učinio, koje je na diku i njegovoj porodici i narodu, i vojski Srbije i RV i PVO Srbije. Nama je drago da smo dobili poziv i da smo mogli da se odazovemo na ovakav poziv za ovaj skup. Ovo je značajan dan i značajan događaj za nas, i ubuduće ćemo biti prisutni na svim događajima koji su u organizaciji Avio- klubova koji su aktivni u Srbiji, pre svega jer ovo smatramo kao bazu gde se proizvode i stasavaju prvi piloti koji će jednog dana postati piloti Ratnog vazduhoplovstva. Ovo je prilika za tu decu koja imaju 14, 15, 16 godina da se upoznaju sa nebom, da im se nebo približi, a najbolji je način kroz aero- klubove i da se oni učvrste i opredele u svojoj želji i stremljenju da jednog dana postanu piloti, a mi ćemo ih rado dočekati u RV i PVO. U pozadini vidite helikoptere H-145 Airbas, to je najnoviji helikopter koji je ušao u naoružanje ratnog vazduhoplovstva, i to nam je na ponos i diku, da se ulaže u RV i PVO, da se opremamo novim sredstvima, a naši piloti su sposobni da sigurno i bezbedno upravljaju sa ovim letilicama”.

Brojne letilice na aerodromu u Divcima

Ovogodišnji memorijal nije imao takmičarski već revijalni karakter, organizovani su letovi do Gornjeg Crnjiljeva, rodnog mesta pukovnika Milenka Pavlovića, prikazi mogućnosti upotrebe helikoptera u policijskim akcijama, poletanje školskih jedrilica na vitlo i aero-zapregu.

Veliku pažnju privukao je vojni helikopter “H-145 erbas”, najnovija letelica u naoružanju Vojske Srbije, koja je deo 890. mešovite helikopterske eskadrile locirane u Batajnici. Identičnom letelicom predstavio se i MUP Srbije.

Helikopter RV i PVO

Na memorijalu su dodeljene i diplome zaslužnima za razvoj aero- sporta Srbije. U celodnevnom druženju i brojnim letovima po lepom vremenu pružena je priliku mnogobrojnim posetiocima da saznaju iz prve ruke mnoštvo nepoznatih detalja iz avio sporta.