12/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • ODRŽANA AKCIJA POD SLOGANOM „SVAKA CIGARETA SMETA“
Crveni-krst-Red-Crost-Valjevo-akcija-duvanski-dim-Svaka-cigareta-smeta-31.-januar-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs

ODRŽANA AKCIJA POD SLOGANOM „SVAKA CIGARETA SMETA“

Autor 01/02/2023

Crveni krst Valjevo, srednja Medicinska škola, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravlje juče su na Gradskom trgu održali akciju povodom Nacionalnog dana bez duvana, 31. januar. Tom prilikom su delili zdravstveno – vaspitni materijal i sa sugrađanima popunjavali upitnik – test procene nikotinske zavisnosti.

Danas, 1. februara 2023. godine, od 12 časova, će vršnjački edukatori Crvenog krsta Valjevo održati tribinu za učenike u srednjoj Tehničkoj školi Valjevo. O zavisnosti od duvana i štetnosti duvanskog dima, koju održava Crveni krst Valjevo sa predstavnicima partnerskih ustanova.

Pri akciji pod sloganom „Svaka cigareta smeta” Slavica Filipović, patronažna sestra i specijalista javnog zdravlja iz Doma zdravlja Valjevo podsetila je da se kroz sve teme u okviru zdravstveno-vaspitnog rada sa mladima, kao i zdravsvtene manifestacije, čitave godine, provlači i upozorenje o štetnosti duvanskog dima za ljudsko zdravlje.

Crveni krst Medicinska škola Valjevo akcija na Gradskom trgu

„Na štetnost duvanskog dima važno je skrenuti pažnju i odraslima, ali pogotovo deci i mladima, od predškolskih ustanova do fakulteta. Svedoci smo da je Srbija, nažalost, na visokom mestu po oboljevanju od respiratornih infekcija i hroničnih nezaraznih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, bronhijalna astma, bolesti usne duplje, maligniteti itd. kod kojih je duvanski dim jedan od velikih faktora rizika. Duvan sadrži 6-8.000 kancerogenih supstanci, koje utiču na sve organe.

Preventiva je da se prvenstveno porodica, ali i lokalna zajednica kroz sve svoje institucije, trudi da usadi mladima navike zdravih stilova života, ali i da se utiče na svest ljudi u smislu odvikavanja od pušenja. Pojedinac ne može to sam da učini jer je pušenje bolest zavisnosti, potrebna je stručna pomoć, podrška porodice i lokalne zajednice. Na raspolaganju je izabrani lekar u Domu zdravlja, savetovališta, patronažne sestre kroz sve oblike rada i specijalizovane ustanove.”

Sekretar Crvenog krsta Aleksandar Tomić podsetio je na podatak da u svetu svake godine od posledica duvanskog dima strada oko osam miliona ljudi, od čega milion nepušača usled izloženosti duvanskom dimu.

Aca Tomić Crveni krst foto Objektiva.rs Snežana Jakovljević Krunić

„To su podaci koji su nam interesantni u preventivnom radu, odnosno kako da pomognemo onima koji su pasivno izloženi duvanskom dimu, zatim onima koji ne mogu da se odviknu od pušenja i kako da demotivišemo naše učenike da stupe u taj oblik zavisnosti, jer postoji podatak da je 17,7 posto učenika prvog razreda srednjih škola probalo elektronsku cigaretu. S obzirom da je manje dostupna od konvencionalnog duvana, onda možete zamisliti kolika je njegova zastupljenost.

Statistika kaže i da nešto malo ispod 30 odsto stanovnika Srbije puši, a da polovina od njih puši i više od 20 cigareta dnevno. Ovakvi podaci ukazuju da se moramo odlučno suprostaviti tendenciji probanja duvana, a mi kao zdravstveno – vaspitne organizacije poručujemo: pogledajte koliko je pušačima teško da ostave duvan.

Dakle, mora da postoji razlog zašto je to tako. U tom cilju organizujemo tribinu sa učenicima u Tehničkoj školi o štetnosti duvasnkog dima sa posebnim osvrtom na nove komponente zavisnosti kao što su zagrevani duvani. Zbog kratke upotrebe ne postoje relevantne studije o uticsaju elektronskih cigareta na zdravlje, zato apelujemo na mlade ljude da vode računa o tome.“

Marija Malešević, nastavnik zdravstvene nege u Medicnskoj školi Valjevo, kaže da učenici škole redovno učestvuju u obeležavanju Nacionalnog dana bez duvana kroz zdravstveno, uključujući se u rad Crvenog krsta kao volonteri i vršnjački edukatori, ali i anketiranje sugrađana o različitim aktuelnostima.

Najčešće korišćeni duvanski proizvodi u Srbiji su cigarete, koje svakodnevno puši 27,1% stanovništva starosti 15 godina i više, dok 15,8% svakodnevno puši 20 i više cigareta na dan. Istraživanja sprovedena u Srbiji pokazuju porast popularnosti drugih duvanskih i nikotinskih proizvoda.

Ovogodišnji slogan Nacionalnog dana bez duvana je „Svaka cigareta smeta”.