27/02/2024
Najnovije vesti
22-11-2022-Narodna-kuhinja-hleb-i-konzerve-za-vikend-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-Valjevo.jpg

NARODNA KUHINJA CRVENOG KRSTA VALJEVO – VAŽNE SU I PAŽNJA I TOPLA REČ

Autor 22/11/2022

Kada se pomene program Narodne kuhinje u okviru Crvenog krsta, prva pomisao je na pomoć u vidu obezbeđivanja bar jednog sigurnog obroka za socijalno ugrožene. I to su činjenice. Ali, humanost i briga o bližnjima – to su jednako važne, iako nisu očigledne, poruke za sve, posebno korisnike.

Svakog radnog dana zaposleni iz Crvenog krsta Valjevo distribuiraju tople obroke za 400 korisnika na četiri punkta u gradu. Za dane vikenda obezbeđeni su paketi hrane, tako da mesečno biva podeljeno oko 10 000 obroka.

Od početka kontinuiranog programa Narodne kuhinje u okviru Crvenog krsta Valjevo, od 2010. godine do sada, uručeno je bezmalo milion i po obroka socijalno ugroženim osobama sa teritorije Grada Valjeva.

Možda će neko pomisliti da svako, na bilo koji način, može doseći mogućnost da skuva hranu, bar jednom u nekoliko dana. Ali, prema rečima naših sugrađana, korisnika programa Narodne kuhinje sa kojima smo razgovarali, za njih je ovaj vid pomoći – dragocen.

Naš sugrađanin Božidar kaže da stanuje blizu jednog od punktova “Narodne kuhinje” čiju pomoć koristi izvesno vreme.

“Koristim pomoć Narodne kuhinje Crvenog krsta najviše zbog materijalne situacije. Živim sam i znači mi puno. Ranije, od 1983. godine, pa sve do bombardovanja (1999.) radio sam u “Krušiku”, kada su srušili fabriku i tada su nam dali otpremninu i nas mlađe radnike su poslali na biro. Posle nigde više nisam radio. U Krušiku sam radio u namenskoj, u Kovačnici i u kontroli.

Po zanimanju sam operater na računarskim mašinama. Tražio sam, puno sam tražio novi posao, konkurisao sam na više mesta, išao na “sajmove zapošljavanja”, ali me niko nikada nije pozvao, niti na razgovor. U službi za zapošljavanje su mi rekli da nema posla, pogotovo sad kad mi treba do penzije još tri godine, a imam 16 godina staža. Tako da, dok ne napunim 65 godina, nemam ništa.

Malo mi pomaže i stariji brat, on je u penziji, on mi plaća račune jer ja nemam mogućnosti… Zato mi ova pomoć znači, baš dosta. Da nije ove hrane, ne znam da li bih imao da kupujem dovoljno hrane.

Ovde je osoblje uvek ljubazno i želim da ih baš pohvalim zbog toga,” uz setni osmejak kaže naš sugrađanin Božidar.

Zaposleni iz Crvenog krsta su tokom perioda potpune zabrane kretanja svojim korisnicima, starijim od 65 godina, hranu distibuirali na kućnu adresu. U to vreme bilo je pet stotina korisnika programa, ali usled prirodnog odliva, sada je nešto manji broj. Međutim, pojedini nisu u mogućnosti da sami dođu do punkta.

“Ja sam došao da preuzmem obrok za druga i drugaricu. Nije im dobro. To je porodica – muž, žena i dete i drugi brat je invalid, nije sposoban da radi, ima papire od doktora. Kada ja nisam na poslu, dođem da uzmem hranu i da im odnesem. Oni ne rade, koriste pomoć Narodne kuhinje već pet – šest godina, sigurno. Ovo je za njih veoma važno jer, bez ovoga, ne bi imali šta da jedu, bukvalno,” priča naš Valjevac koji, kad i koliko može, pomaže svom drugu i njegovoj porodici.

Naša sugrađanka Violeta kaže da već šest – sedam godina koristi usluge “Narodne kuhinje” i to je ogromna pomoć jer tako dobije siguran obrok.

“Ovde dobijemo sve lepo. Ja sam rođena 1960. godine. Radila sam u fabrici kad sam živela u Makedoniji. Od kada sam došla ovde, samo sam povremeno nešto malo uspevala da nađem neke poslove. Zato mi ova pomoć mnogo znači. Važno mi je što dobijem gotovu hranu, drugačije to ne bi imali.”

Kada porazgovarate sa korisnicima, bilo da su sramežljivi, tužni ili pričljivi, utisak je zaista vidno olakšanje u momentu kada preuzmu taj siguran obrok. Jedna briga manje u tom danu… I podaci upravo na to ukazuju, da je za dve trećine korisnika obrok iz Narodne kuhinje – jedini obrok koji će imati tokom dana.

Kada je reč o toplom obroku, uglavnom su to pasulj, kupus, grašak, boranija ili krompir – paprikaš sa mesom. Dnevno jedan korisnik dobija pola kilograma hleba i pola litra kuvanog jela. Sadašnja cena je 116,17 dinara, a predlog za narednu godinu za jedan obrok je suma od 127,79.- dinara. Korisnici programa Narodne kuhinje su ovaj vid pomoći ostvarili na osnovu rešenja Centra za socijalni rad.

Kao što su i naši sagovornici potvrdili, zaposleni iz Crvenog krsta Valjevo su efikasni, ali prijatni prema korisnicima. Obrate im se po imenu i deluje da im i to mnogo znači. Jednostavno, biva uočljivo da naši sugrađani koji su uključeni u program Narodne kuhinje kao da sramežljivo dolaze na mesto distribucije. Nakon preuzimanja obroka i razgovora sa osobljem Crvenog krsta Valjevo, izlaze uz vidno olakšanje.

Biva očigledno da je neizmeran značaj programa Narodne kuhinje u tom toplom obroku, ali da su jednako važni i topla reč, ljudska humanost i pažnja, osećaj da neko o njima brine, bar u okviru programa koje redovno organizuje Crveni krst Valjevo.

Tekst je pripremila redakcija Objektiva.rs u okviru projekta

Život socijalno osetljivih populacija stanovništva

podržanog od strane Grada Valjeva