28/05/2024
Najnovije vesti

ODRŽANA JE IZVANREDNA IZLOŽBA NEMAČKIH OVČARA

Autor 05/07/2022

Na stadionu u parku Pećina održana je uspešna izložba nemačkih ovčara, u organizaciji Udruženja ANOS Klub LG05.

” Današnja izložba je međunarodnog karaktera, jer su u Valjevo stigli uzgajivači iz USA, Kuvajta, Turske, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovina, i naravno veliki broj domaćih odgajivača”, rekao nam je Goran Ranković, organizator ove izložbe. ” Veoma smo zadovoljni odzivom, jer je ovo veliki događaj za naš grad, a koristim priliku i da se zahvalim UFK Valis na ustupljenom terenu za ovu priliku. Imali smo priliku da vidimo razne kategorije nemačih ovčara, brojne šampione na brojnim međunarodnim izložbama.”

Goran Ranković

U kinološkom sportu važnu ulogu i dodatni značaj je i izbor sudija. U Valjevu je glavni sudija izložbe bio Jochen Prall, nemački sudija svetski priznat, i čest sudija svetskih prvenstava u kategoriji nemačkih ovčara.

Jochen Prall u Valjevu

“Kvalitet srpskih pasa je veoma visok, rekao je Jochen Prall u izjavi za naš portal, i dodao: “U poslednjih 20 godina veliki broj srpskih odgajivačnica bio je veoma uspešan na svetskim prvenstvima, koja se svake godine održavaju u Nemačkoj. Danas nakon ocenjivanja prve klase (uzrast od tri do šest meseci pr.a) vidi se da suštenad kvalitetna i dobrog porekla. Kod ove rase mi gledamo ne samo anatomiju, već i njegov karakter, jer ako nemački ovčar nema dobar karakter u dobu od 9 do 13 meseci, ne koristimo ga za razmnožavanje.

Takođe, u Nemačkoj, veoma vodimo računa o zdravlju vučjaka, pravimo rengentske snimke laktova i kukova, pa je samo zdravim prima dozvoljeno razmnožavanje. Ja sam ocenjivao na izložbama širom sveta, i ne možete da zamislite koliko je nemački ovčar svetski popularan. Nemački ovčar je najbolji prijatelj koga možete imati.”

Ni velika vrućina nije smetala brojnim učesnicima, a videlo se da je reč o visokim standardima kako gostujućih odgajivačnica, tako i domaćih.

U najjačoj muškoj kategoriji Razred radnih za muške ovčare titula najboljeg otputovala je u Tursku, vicešampion je iz Smederevske Palanke, dok je treće mesto pripalo ovčaru iz Leskovca.

U kategoriji ženki šampionska titula otputovala je u Šabac, drugo mesto pripalo je psu iz Smedereva, a bronzana medalja put okeana, u USA.

Prava je šteta što nije bilo više publike iz Valjeva, ali je očigledno tropska vrućina učinila da mnogi ljubitelji kinologije izaberu odlazak na bezen ili reku. Perfektnom organizacijom Valjevo je posle tri godine pauze dokazalo da je dostojno organizacije ovakvih međunarodnih izložbi.