15/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • Održana konferencija u okviru projekta “Zajedno za školu bez nasilja: Pruži podršku, ne priliku za nasilje”
FOTO-IZVOR-Centar-USPON-27-05-2024-prenosi-objektiva.rs-vesti-valjevo-news-serbie

Održana konferencija u okviru projekta “Zajedno za školu bez nasilja: Pruži podršku, ne priliku za nasilje”

Autor 28/05/2024

Konferencija projekta “Zajedno za školu bez nasilja: Pruži podršku, ne priliku za nasilje” pod nazivom “Uticaj vršnjačkog nasilja na zdravlje mladih – zajedno na putu stvaranja bezbedne sredine za mlade” održana je 27. maja u svečanoj sali Valjevske gimnazije.

Projekat realizuje Centar za edukaciju, inkluziju i razvoj zajednice USPON, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije. Konferencija je okupila veliki broj mladih iz osnovnih i srednjih škola, nastavnike, pedagoge, psihologe, prosvetne savetnike, direktore škola i roditelje učenika.

Konferenciju je otvorio Nikola Savić, master nastavnik Zdravstvene nege, doktorand preventivne medicine, koordinator projekta, naglašavajući značaj zajedničkog delovanja sistema obrazovanja i vaspitanja, zdravstvenog i socijalnog sistema, u prevenciji vršnjačkog nasilja. Prof. dr sci. med. Ivana Simić Vukomanović, doktor medicinskih nauka, održala je interaktivno predavanje o značaju prevencije negativnog uticaja vršnjačkog nasilja na psihičko, fizičko i socijalno zdravlje mlade osobe. Diplomirani pedagog, Iva Jevtić, govorila je o pedagoškim intervencijama u prevenciji vršnjačkog nasilja i pružila je praktične savete mladima, kako da reaguju u kriznim situacijama, ali i na koji način da ih spreče.

U panel diskusiji, predavači su u saradnji sa predstavnikom Ministarstva prosvete, Školske uprave Valjevo, prosvetnim savetnikom Dražanom Milosavljevićem i master defektologom Sarom Pločić, zaposlenom u Centru za socijalni rad Kolubara u Valjevu, izveli zaključke o značaju multidisciplinarnog i multisektorskog pristupa u prevenciji svih nivoa nasilja medju mladima, kao i značaju Platforme “Čuvam te” u savremenom preventivnom radu.

U završnom delu konferencije, predstavnici ustanova obrazovanja i vaspitanja, kao i partnerske institucije, dobili su zahvalnice za učešće i podršku projektu. Preventivne edukacije, u prvoj fazi projekta, na temu bezbedne školske klime i prevencije vršnjačkog nasilja, realizovali su nastavnik Nikola Savić i pedagog Iva Jevtić. Edukacijama je prisustvovalo više od 270 učenika osnovnih škola i 200 učenika srednjih škola. Sve osnovne i srednje škole u gradu Valjevu, učestvovale su u projektnim aktivnostima, što je još jedan od pokazatelja uspešnosti projekta, usmerenog na veoma važnu temu za razvoj dece, navedeno je u saopštenju Centra za edukaciju, inkluziju i razvoj zajednice USPON.