27/02/2024
Najnovije vesti
Dani sremuša 2022. godine planina Povlen Gornji Taor planinari Klub Ars Nova TO Valjevo Objektiva.rs

ODRŽANI DANI SREMUŠA 2022.

Autor 02/05/2022

Na izmaku aprila, protekle subote, u Donjem Taoru održana je turistička manifestacija Dani sremuša 2022. pod sloganom “Uberi zdravlje”. Pored savetovanja o razvoju seoskog turizma u valjevskom kraju i prezentacije Policijske uprave, veliku pažnju privuklo je i nadmetanje u pripremi jela i za najuspešnije proglašena je čorba od sremuša ekipe “Domaćice iz Kozličića”.

Valjevski kraj prepoznat je kao oaza zdrave i čiste sredine, netaknute prirode, bistrih i pijaćih reka, prelepih proplanaka i pašnjaka pravo je odredište ljubitelja prirode koji se ponovo vraćaju veličanstvenim predelima valjevskih planina, ovaj put 30. aprila, a sve zbog čudesne biljke sremuš koja je osnova privredno turističke manifestacije Dani sremuša u Donjem Taoru.

Dani sremuša 2022 su održani pod sloganom Uberi zdravlje u organizaciji: Udruženja za razvoj turizma i zaštitu prirode Taorska vrela, Udruženja za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja, Turističke organizacije Valjevo i Kluba Ars Nova.

I ove godine, po lepom vremenu, veliki broj posetilaca stigao je iz Valjeva, Kosjerića, Beograda, Požege, Novog Sada. Planinari i turiste koji su imali priliku da posete Taorska vrela, degustiraju zdravu hranu i uživaju u narodnom saborovanju proveli su divan dan u valjevskom kraju.

U zvaničnom delu programa održano je predavanje o sremušu i o valjanim vodama valjevskog kraja profesora Dragana Nedeljkovića.

Marinko Lugonja je, u ime Udruženja za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja i Udruženja Povlen, govorio o naporima da se na funkcionalan način predstavi i zaštiti ova planina.

Dani sremuša 2022. učesnici savetovanja

Naslonjeni na dosadašnje napore pionira u ovim naporima, rodonačelnika ”Povlenskog naroda” koji su svojim prezentacijama, knjigama, aktivnostima, brojnim delima, gostovanjima i novinskim člancima proslavili ime Povlena, danas u saradnji sa entuzijastima, meštanima, Turističkom Organizacijom Valjeva i gradskim institucijama učinili smo prethodnih godina brojne aktivnosti, označili Povlen, organzovali manifestacije i upoznali širu javnost sa njegovim lepotama. Nastavićemo sa tim, jer najlepše je kada možete sa nekim nešto da delite.

U isto vreme svedoci smo velikog interesovanja za povratak ljudi na planine, susreta sa prirodom i njenim blagodetima. Naročito je to izraženo posle pandemije Korone i velikih zagađenja. Na žalost te plemenite namere prati i industrijalizacija koja je takođe gladna rudnih sirovina, vode, drveća i prostora. Ispred nas je vreme velikog iskušenja, jer pojedine industrije imaju veću snagu i od velikih država. Njihov kapital razara zakone i ljudska prava.

Naravno da želimo razvoj, ali ne po cenu uništenja prirode i svega onoga što danas promovišemo. Nemamo mnogo mogućnosti.

Jedna je da se prepustimo okolnostima i rizikujemo najgori mogiući scenario, da npr. bogate korporacije asfaltiraju Povlen i naprave magacinski prostor za robu EU ili naprave rudna okna koja razaraju okruženje van kontrole našeg naroda.

Druga varijanta je da se oslonimo na postojeće zakone, i zajedno sa ekološkim i javnim institucijama, državom i stručnjacima i svim zainteresovanim udruženjima zaštitimo prostor Povlena, od najviših vrhova, izvora i poljana do nivoa Nacionalnog parka. Na taj način ćemo biti u prilici da snagom države sačuvamo Povlen i njegove blagodeti. Naša Udruženja su već podnela inicijativu na visokom nivou, sa konkretnim planovima i projektima. Prethodnih nedelja je svoja ispitivanja i zapažanja pravio Zavod za zaštitu prirode, i nadamo se narednih meseci pomaku u tom pravcu.

Treća mogućnost, koju priželjkujem i preporučujem lično, je da se vlasnici zemlje, bogati meštani sa svojim potomcima koji žive u inostranstvu, zajedno sa predsednicima Opština koji su prisutni na ovom sastanku, urede Povlen na način koji žele već danas, i ne ostave prostor za neizvesnost budućih dana.”

Posle pozdravnih reči Milana Jovanovića, predsednika MZ Donji Taor, prisutnima se, u Domu u Donjem Taoru, obratio i gradonačelnik grada Valjeva, Lazar Gojković, koji je otvarajući Dane sremuša 2022, istakao važnost održavanja ovakvih manifestacija na prostorima naše opštine kao priliku za dalji razvoj, uz omogućavanje kvalitetnijeg života i najavio stalnu podršku Gradske uprave ovim i sličnim inicijativama.

Podršku narodnim Saborima pružio je i predsednik opštine Kosjerić, Žarko Đokić istakavši izuzetnu saradnju MZ Donji Taor i MZ Makovište.

Pozdravljajući okupljene Darko Božić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je istakao važnost okupljanja i razmene ideja na ovim skupovima i obećao stalnu podršku za inicijative koje imaju za cilj razvoj sela.

Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije je podsetio da je zadrugarstvo dugo u Srbiji 128 godina, od prve zadruge osnovane u Azanji. Pozvao je meštane podpovlenskih sela da u ovom vremenu pristupe inicijativama i okupe se, i tako formiraju zadruge zbog svih prednosti koje pružaju.

Na kraju je o publikaciji Savez čoveka i prirode – Valjevski zeleni zavičaj govorio i Vlado Dodović, predsednik Organizacionog odbora. Naglasio je da publikacija predstavlja hronološki vremeplov aktivnosti na valjevskim planinama. Pri tome je pozvao na uspostavljanje Saveza čoveka i prirode, kako bi sačuvali valjevski zeleni zavičaj. Apelovao je i na nadležne da se ubrzaju aktivnosti na zaštiti ovog prostora i najavio sledeće aktivnosti, u okviru manifestacije, čime će biti obuhvaćene edukacije, promocije, predavanja, izložbe.

Dani sremuša 2022. u Donjem Taoru – organizatori manifestacije, žiri i pobednici takmičenja pripreme jela od sremuša

Prateći sadržaj na manifestaciji Dana sremuša imala je i Policijska uprava Valjevo u okviru projekta Saradnja sa lokalnom zajednicom kojom prilikom su pripadnici policije delili flajere i razgovarali sa pristunim posetiocima.

Predsednik žirija Sveta Marković, direktor Poljoprivredne stručne službe Valjevo proglasio je pobednike u okviru tradicionalnog takmičenja u spremanju jela od sremuša tako da je prvo mesto osvojila ekipa: “Domaćice iz Kozličića“, drugo mesto ekipa: “Divčibarac” a treće ekipa: “Lelić“. Prva ekipa je nagrađena vikend boravkom u banji Vrujci od strane Turističke organizacije Valjevo, a Organizacioni odbor je obezbedio novčane nagrade u visini od 10 i 5 hiljada dinara. U muzičkom delu programa učestvovao je orkestar Ace Maleševića.

Posebnu pažnju izazvao je boravak na manifestaciji dr Vojislava Koštunice, bivšeg predsednika SRJ, sa kojim su se brojni posetioci fotografisali za uspomenu.