27/02/2024
Najnovije vesti
Objektiva.rs Valjevo foto Aleksandar Jakovljević

Opasnosti od požara na otvorenom – sinoć zapaljeno nisko rastinje u Divcima

Autor 11/02/2024

Sinoć u 20 sati i 50 minuta pripadnici Vatrogasno – spasilačkog bataljona Valjevo su dobili poziv za gašenje požara u Divcima, kraj pruge i puta, nedaleko od aerodroma.

Iako su brzo stigli na mesto događaja, požar se proširio na površinu od oko dva hektara. U gašenju vatrene stihije u Divcima su učestvovala tri vatrogasna vozila. Na sreću, nije bilo povređenih ili stradalih osoba u požaru u Divcima.

Za protekla 24 sata, pripadnici Vatrogasno – spasilačkog bataljona Valjevo obavili su čak 12 intervencija. Većina požara bila je na otvorenom. Osim požara, koji se dogodio jutros u 5 sati i 50 minuta, u Gornjoj Grabovici, pri čemu je izgorela krovna konstrukcija na prizemnoj kući.

Proteklih dana toplo vreme za ovo doba godine, podstaklo je uređivanje priobalja i njiva. Pripadnici Vatrogasno – spasilačkog bataljona Valjevo dnevno su gasili po četiri – pet požara na otvorenom.

Uklanjanje biljnih ostataka i niskog rastinja spaljivanjem, posebno kada duva vetar, predstavlja višestruk rizik, prvenstveno po zdravlje jer može nastati gušenje osoba, kao i brzo širenje požara. Inače, spaljivanje biljnih ostataka povećava kiselost zemljišta.

Naslovna fotografija – požar na krovnoj konstrukciji 2022. godine