22/07/2024
Najnovije vesti
Aleksandar-Rakic-nacelnik-vatrogasne-jedinice-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Za nepuna dva meseca 153 intervencije Vatrogasno – spasilačkog bataljona u Valjevu

Autor 26/01/2024

Od 1. decembra 2023. do 26. januara 2024. godine pripadnici Vatrogasno – spasilačkog bataljona u Valjevu su obavili 153 intervencije, od kojih su 73 požara na građevinskim objektima. U istom periodu u grejnoj sezoni 2022/23. zabeležena 72 požara.

Tim povodom, komandant Vatrogasno – spasilačkog bataljona Valjevo, Aleksandar Rakić upozorava na potencijalne opasnosti od izbijanja požara, naznačivši da je velika većina prouzrokovana nepažnjom, odnosno ljudskim faktorom. Takođe, upozorava da su ozbiljna kritična tačka stare elektro – instalacije u stambenim objektima.

„Period od početka do kraja gejne sezone karakteriše veći broj požara na građevinskim objektima. Razlog tome su neispravni ili neočišćeni dimnjaci, nepažnja prilikom loženja peći na čvrsto grejanje, ostavljanje uključenih grejalica bez nadzora, ostavljanje odeće ili drugih zapaljivih predmeta u blizini peći ili grejalica, preopterećenje elektro instalacija i neispravni električni uređaji.

Dakle, sve ove uzroke možemo svrstati u ljudski faktor, odnosno – nepažnja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sektor za vanredne situacije apeluje na sve naše građane da budu odgovorni i prema sebi, svojim komšijama i svojim porodicama. Da obrate pažnju da očiste svoje dimnjake i peći na čvrsta goriva, da ne ostavljaju uključene grejalice bez nadzora, da ne preopterećuju elektro instalacije i naravno da udalje nameštaj i drugi gorivi materijal od grejnih tela.

Takođe, apelujem na sve naše građane da obrate pažnju na mere bezbednosti tokom grejne sezone, a to su: neodlagati pepeo u plastične kontejnere u blizini gorivog materija, ne ostavljajte malu decu bez nadzora u prostoriji sa šporetom i pećima koja koriste ložište na čvrsta goriva, ili električnom grejalicom. Ne ostavljejte električne uređaje bez nadzora. Dakle, prilikom izlaska iz kuće ili stana, obavezno isključite električne uređaje.

U periodu od 1. decembra do danas Vatrogasno – spasilački bataljon je imao ukupno 153 intervencije, od toga 73 požara na građevinskim objektima.

Poseban problem predstavljaju stare elektro – instalacije koje nisu predviđene za veliki broj aparata. To se posebno odnosi na neke zgrade koje su projektovane u ranijem periodu i elektro – instalacije su bile predviđene za nekoliko aparata: nekoliko sijalica, radio, tv. Sada je mnogo veća potrošnja, mnogo veći broj uređaja se koristi i samim tim moraju kompletno da se menjaju elektro – instalacije. Znači, ne samo u jednom stanu, nego u celoj zgradi jer, ako se to ne uradi, za sve stanove i za zajedničke prostorije, ostaje opterećenje na strujomerima, a to je već veliki problem za sve nas i može da dođe do izbijanja požara“, upozorio je komandant Vatrogasno – spasilačkog bataljona Valjevo, Aleksandar Rakić.

Odgovarajući na pitanja novinara portala Objektiva.rs, komandant Vatrogasno – spasilačkog bataljona Valjevo je rekao da se nadaju da će dobiti još dva navalna vozila, pored postojeće opreme. Celokupna oprema nije dovoljna za grad veličine Valjeva, ali, kaže, trude se da na najbolji mogući način raspolažu opremom koju imaju.    

Inače, poslednji požar obimnijih razmera bio je u proizvodnom pogonu u Gradcu, ali su vatrogasci uspeli da ga lokalizuju, spreče dalje širenje i potom ugase požar. Na sreću nije bilo povređenih lica, ali je nastala velika materijalna šteta. U ovom slučaju istražne radnje su u toku.