15/06/2024
Najnovije vesti
Gerontoloski-centar-u-Valjevu-otvoren-17-05-2024-FOTO-Bjakov-prenosi-Objektiva.rs-vesti-News-Serbie

Otvoren Gerontološki centar u Valjevu

Autor 17/05/2024

Novi Gerontološki centar u Valjevu svečano je otvorio predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević u pratnji ministra za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanje Starovića, ministra bez portfelja Đorđa Milićevića i gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića. Uz smeštajni kapacitet od 113 mesta, u okviru objekta su i dnevni boravak i prihvatilište za beskućnike.

Otvaranju su prisustvovali i predstavnici ambasade Japana čija je Vlada svojevremeno donirala sredstva za izgradnju objekta, završenog nakon 15 godina od početka izgradnje.

Povodom otvaranja novog Gerontološkog centra u Valjevu, predsednik Vlade Republike Srbije, Miloš Vučević je naglasio da je Geronto – centar važan i kao simbol socijalizacije osoba u trećem životnom dobu.

Ovo je nešto što menja krvnu sliku naše države, što menja i popravlja utisak i sliku života u Valjevu i Kolubarskom okrugu. Ono što me posebno impresionira, iako nisam građevinski inženjer je to koliko je zgrada prostrana, svetla, transparentna, dostupna i moderno opremljena. Sto korisnika će živeti i provoditi dane u trećem životnom dobu, rekao bih, u najboljim mogućim uslovima i biće to podrška ne samo našim najstarijim sugrađanima, već i podrška njihovim porodicama jer nije uvek lako porodicama da se organizuju, posebno kada deca i unuci žive na različitim adresama. Nemojte zaboraviti, nije u pitanju samo smeštaj i nije u pitanju da li su u jednokrevetnom ili dvokrevetnom apartmanu, ovo je nešto što prevazilazi sam smeštaj, a to je socijalizacija, mogućnost da se ljudi u trećem životnom dobu druže, da provode zajedno vreme, da se ne osećaju usamljeno. Mislim da je to najlekovitije za svakog od nas, a posebno za ljude koji su u penziji, da provode kvalitetno vreme.

Obavestio me je gradonačelnik gospodin Gojković, da uz Gerontološki centar, a uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, grad Valjevo obezbeđuje još dve dodatne usluge – dnevnog boravka i prihvatilište za beskućnike, to su vrlo bitne i korisne oblasti socijalne podrške. Za vas zaposlene u Gerontološkom centru najveće pohvale, jer su korisnici pre svega oduševljeni srdačnošću zaposlenih i to je najbolja pohvala koju ste mogli da dobijete. Veliko hvala i Vladi Japana koja je pomogla izgradnju ovog doma, njihovo delo je veliko. Srbija to ceni i pamti.

Zahvaljujem se ministru Staroviću i ministru Selakoviću koji je radio na ovome. Ovo je objekat koji je počeo 2009. da se radi, a onda smo ga uz pomoć države obnovili 2021. godine. Čestitam svima, ulepšali ste mi dan! Država će nastaviti da se stara o svim našim građanima bez obzira na uzrast! Bez naših baka i deka ne bi bilo ni nas! Briga o njima naš je temelj i zavet, rekao je predsednik Vlade RS, Miloš Vučević.

Kapacitet objekta je 113 korisnika, u jednokrevetnim i dvokrevetnim apartmanima. Budućim korisnicima na raspolaganju su, pored soba sa kupatilima, i zajedničke prostorije za druženje i raznovrsne rekreativne i dnevne aktivnosti.