19/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • <span class="bread-current bread-16679" title="OTVORENA IZLOŽBA „RAZGLEDNICE STAROG VALJEVA“ U MUZEJU">OTVORENA IZLOŽBA „RAZGLEDNICE STAROG VALJEVA“ U MUZEJU
otvaranje-izlozbe-Razglednice-starog-Valjeva-u-Narodnom-muzeju-Valjevo-sa-publikom-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs

OTVORENA IZLOŽBA „RAZGLEDNICE STAROG VALJEVA“ U MUZEJU

Autor 15/02/2023

U Galeriji Narodnog muzeja Valjevo povodom Dana državnosti Republike Srbije i početka svečanosti Dana Valjeva, priređena je izložba pod nazivom „Razglednice starog Valjeva“.

Izdvojeno je oko 60 originalnih razglednica iz fundusa Narodnog muzeja Valjevo prikazanih na savremenim velikim zidnim panoima, naglašava autor izložbe Marina Ćirović, kustos istoričar u Narodnom muzeju u Valjevu.

„Izložba je priređena u skladu sa razvojem nove muzeološke metodologije i savremenog načina dizajna i prezentacije građe. Na 22 dizajnerski rešena panoa prikazano je oko 60 izdvojenih razglednica iz fonda „Valjevo sa okolinom“. Fond broji oko 200 primeraka koje su raspoređene prema tematici i tehnici izrade, poštujući slikovni izgled aversa i dokumentarnu vrednost reversa, hronološke odrednice teksta, poštanski žig i filatelističke oznake, kao i različitost izdavača.

Pored fotografija aversa, na ovoj izložbi prikazani su i reversi odabranih razglednica, kao i njihova sadržina,“ rekla je Marina Ćirović, pri tome zahvalivši kolegama iz Narodnog muzeja Valjevo radi realizacije izložbe i objavljivanja sveobuhvatnog pratećeg kataloga.

Pre 13 godina autorka je na izložbi o razglednicama sarađivala sa koleginicom Draganom Lazarević Ilić, istoričarkom koja je, povodom izložbe „Razglednice starog Valjeva“ naglasila da su one segment jedne od popularnijih zbirki Narodnog muzeja Valjevo koje, predana poslu, Marina Ćirović odlično poznaje.

„Imajući u vidu činjenicu da je razglednica fotografija na kartonu, one su uglavnom čuvane u sklopu zbirki fotografija u mnogim muzejima i do danas nisu tretirane kao posebna kolekcija. Valjevski muzej, od 90. godina prošlog veka, vodi razglednice kao posebnu zbirku jer to zavređuju kao tematski zaokružena celina. Zbirka razglednica, u ovom trenutku, sadrži oko hiljadu predmeta“, pored ostalog naglašava Dragana Lazarević Ilić.

Autor izložbe Marina Ćirić, Svetlana Marković i Dragana Lazarević Ilić prilikom otvaranja izložbe “Razglednice starog Valjeva” u Narodnom muzeju Valjevo

Prisutne je pozdravila Svetlana Marković, dok je program otvaranja upotpunjen nastupima vokalne etno grupe “Valjevke” sa Milenom Urošević, violinistkinjom i profesorkom etno pevanja.

Katalog izložbe „Razglednice starog Valjeva“ u izdanju Narodnog muzeja Valjevo štampan je na 76 strana i obuhvata popis, poglavlje „Razglednice, istorijat i zbirka“ i naredno posvećeno izdavačima, uz biografije Jovana J. Molnara, Vladimira M. Matića, Miloja T. Žilovića.

Takođe, u prilozima je i fotografija jedne od najstarijih crtanih razglednica – pogled na Valjevo sa Brđane, datirane na početak XX veka, sa poštanskom markom u vrednosti od pet para, sa likom kralja Petra Karađorđevića, uz očuvane poštanske žigove iz Valjeva i Beograda. Razglednicu ulaza u Petničku pećinu sa grupom turista, pošiljalac Živković upućuje profesoru Pavloviću u Beograd kao čestitku za Novu 1901. godinu, uz tekstualnu poruku ispisanu na prednjoj strani.

O modi slanja dopisnih karata svedoče krasopisom ispisane adrese širom tadašnje Kraljevine. Istovremeno čuvajući od zaborava panoramu grada i okoline, kao i ovekovečeni izgled brojnih valjevskih ulica i zdanja, od kojih su pojedina i sada prepoznatljiva: Valjevska gimnazija, Okružni sud, Valjevska štedionica iz 1906. godine, zgrada na Trgu pesništva; potom Komanda Drinske divizije i Grand hotel – razglednica je sredinom 1933. “putovala” u Zagreb noseći markicu sa likom kralja Aleksandra Karađorđevića u vrednosti od 75 para. Prepoznatljiva su i zdanja hramova u Brankovini i Petnici, manastir Ćelije.

Panoramska razglednica „Vazdušna banja Divčibare“, izdanje Ace Nikolajevića, poslata 1936. dok je samo godinu kasnije iz grada na Kolubari upućena dopisna karta koja na prednjoj strani ovekovečava kapiju Društva za ulepšavanje Valjeva i okoline, koja se nalazila na Pećini.

Među razglednicama, štampanim pre sto i više godina su i Pešadijska kasarna na brdu Krušik, upućena iz Valjeva 1905. Restoran na Pećini. Park na Pećini i Pivara iz 1922. godine. I sada prepoznatljiv Paviljon, ali i stari drveni paviljom na Vidraku. Valjevski kej i stari drveni most na Kolubari gde je sada mermerni most i, očito tadašnja atrakcija, vožnja čamcima na Obnici, upućena iz Valjeva 1911. godine.

Prve razglednice u Evropi se pojavljuju krajem XIX veka i vrlo brzo bivaju popularizovane i na ovim prostorima. Prateći katalog donosi i popis od 235 razglednica Valjeva i okoline, uz podatak da je većina dopisnih karata štampana u crno-beloj ili sepija tehnici. Dopisivanje razglednicama bilo je zastupljeno i tokom Balkanskih, Velikog i Drugog svetskog rata, uz izuzetnu učestalost sredinom prošlog veka.

Vokalna grupa “Valjevke”

Takođe, povodom Dana državnosti Republike Srbije, danas, 15. i u četvrtak, 16. februara 2023. godine, Centralna i postavka u Muselimovom konaku, Narodnog muzeja Valjevo, otvorene su za posetioce, od 11 do 17 časova, a ulaz u izložbeni prostor je do 16 sati i 30 minuta. Tokom praznika ulaz je besplatan.

U okviru izložbe, već u petak, 17. februara 2023. godine, od 18 do 19 časova, pedagoška služba u Narodnom muzeju Valjevo održava edukativnu radionicu za decu uzrasta od 7 do 10 godina. Tom prilikom mališani će imati mogućnost da, nakon sagledavanja izložbenih eksponata, samostalno naprave razglednice. Prijavljivanje učesnika na mobilni broj 0603986155.

Izložba “Razglednice starog Valjeva” u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo je otvorena do sredine marta 2023. godine.