15/04/2024
Najnovije vesti
Bozicno-seoce-2024-publika-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Otvoreno valjevsko Božićno seoce 2024.

Autor 06/01/2024

Uz najlepše praznične želje direktorka Turističke organizacije Valjevo je otvorila ovogodišnju manifestaciju “Božićno seoce 2024”, priređeno na platou Hrama Vaskrsenja Hristovog u Valjevu.

Starešina Sabornog Hrama Vaskrsenja Hristovog, Dragan Jakovljević pozdravio je prisutne u ime Njegovog Preosveštenstva Episkopa valjevskog Gospodina Isihija.

Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjevo, je prilikom otvaranja manifestacije “Božićno seoce 2024” poželela svima mnogo osmeha u 2024. godini, uz slogu, radosna okupljanja, što više zagrljaja i lepih osećanja.

Nakon toga su nastupili učenici valjevske Muzičke škole, kao i horovi i folklorni ansambli. Prvi dan manifestacije ispunjen je programima na temu božićnih praznika i predstavom za najmlađe posetioce koji početak zimskog raspusta i praznike provode kod familija u Valjevu.  

Ovogodišnje “Božićno seoce” privuklo je i brojne zanatlije, udruženja i kreativce. Njihovi asortiman roba je dostupan na 33 tezge na platou Sabornog Hrama. I okolni prostor ispunjava oko 70 prodavaca, ne samo iz Valjeva, već i okolnih mesta, a pojedini su pristigli i iz Mačvanskog okruga. Ponuda je raznovrsna, u skladu sa tradicionalnim običajima božićnih praznika, tako da je moguće paraziti dekorativne aranžmane od slame, žita, koštunjavog voća  i hrastovih grančica, pogodne za proslave u gradskim sredinama, pa sve do badnjaka visine i do par metara.  

Na Badnji dan, u subotu, 6. januara, u okviru manifestacije je otvoren Božićni bazar, do kasnih večernjih sati, da bi zainteresovani imali priliku za nabavku unikatnih ukrasa i prazničnih darova.

Takođe, od 16 sati, je večernje bogosluženje u Hramu Vaskrsenja Hristovog. Nakon 16 i 30, sledi osvećenje i paljenje badnjaka. Od 16 sati i 45 minuta, je nastup mladih Valjevaca, Mile Pavlović i grupe Kvintet. Posle koncerta planiran je vatromet.

Prema najavama organizatora Svetu Liturgiju, od 23 sata, služiće Njegovo Preosveštenstvo Episkom valjevski Gospodin Isihije u Hramu Vaskrenja Hristovog. Na Božićno jutro, 7. januara, prva Sveta Liturgija je u 5 časova. dok je druga, od 8 časova, u Hramu Svetog Nektarija u Valjevu.

Manifestacija “Božićno seoce 2024” je pripremljena u saradnji Turističke organizacije Valjevo sa Hramom Vaskrsenja Hristovog, uz podršku Grada Valjeva.

U okviru praznika, Turistička organizacija već  14. januara priređuje Zimski festival vina i rakije, na platou kod Centra za kulturu Valjevo i najavljuju koncert Valjevke Marine Tadić.