15/04/2024
Najnovije vesti

Ovo nije trebalo da se desi

Autor 23/11/2023

Nakon nemilih događaja koji su se dogodili u valjevskoj Hali sportova u nedelju na kadetskoj utakmici između Metalca i Radnički – Valjevskog, ali i konferencije za štampu koju je održao trener Aleksandar Icić, u iščekivanju saopštenja KK Metalac koje je najavljeno a još uvek nije ugledalo svetlost dana, obratili smo se Vladi Paniću, treneru kadetske ekipe KK Metalac.

Da li su se smirile emocije posle svega što se dešavalo na utakmici kadeta?

“Emocije su se smirile, ipak mi imamo godina da sve to filtriramo. Meni je kao treneru i kao pedagogu mnogo krivo što se to sve desilo. To nije smelo a ni trebalo da se desi. Očigledno je da je bila velika tenzija između njihovog trenera i mene, da se ona bespotrebno prenela na igrače, dečake koji treba pre svega da budu drugari, da igraju basket zajedno kao što smo mi nekada igrali. Većina su bili igrači istih klubova poslednjih godina. Ja bih se zaista zaustavio na tome, ne bih se bavio time ko je kriv, ni ko je, ni šta je. Ja lično za sebe mogu da kažem da sam nakon odgledanih snimaka i onoga što sam video, milo mi je što u fizičkom kontaktu ni inicirao niti učestvovao sa moje strane u nekom daljem produbljivanju bilo kakvog konflikta. Apsolutno nikoga nisam udario, niti sam imao nameru nikoga da udarim, čak se nisam nešto ni branio. U suštini, ja sam bio šokiran činjenicom da mene dete od 15 godina udari. Ja ni protiv dece nemam ništa. Shvatam da su oni izmanipulisani. Ono što mene najviše bole je da su mene tri dečaka od 15-16 godina bez razloga udarila. Jedan- možemo da kažemo u nekom kontekstu je mislio da brani oca, drugu dvojicu ne poznajem, ne bih ih poznao ni na ulici….da neko sa njima toliko izmanipuliše da oni mogu da udare protivničkog trenera koji je 26 godina stariji od njih. Pritom ne poznaju me, nisam se njima obraćao, niti sam u bilo kom trenutku pokazao agresiju prema njima. Ja toj deci a ni treneru Iciću ne zameram, ali neko mora da se pozabavi time odakle toj deci tolika mržnja. Ko im je to usadio i zašto se to na taj način ispoljava. To mi je poražavajuće. Šta će biti…imaju organi reda, imaju kamere… Ono što sam ja video niti ja niti bilo ko od mojih igrača nije učestvovao u batinjanju, niti slao udarce.”

Ti si posle isključujuće greške krenuo ka izlazu?

“U svoju odbranu reći ću da sam krenuo da izađem i da je tu nastao ponovljeni verbalni duel, a prvi fizički kontakt je iniciran od strane njihovog trenera. U datom trenutku nisam ni znao šta se dešava, jer sam bio toliko šokiran. Ja sam video da me 5, njegov sin- Icić udara za vrat, i ja sam ostao iskreno šokiran. To je ono što bih za sada rekao. Svi sada nešto pričaju i imaju neku istoriju. Vlada Panić je ovakav ili onakav. Meni je ovo prvi trenerski konflikt, još jednom kažem, koji ja nisam inicirao, niti sam ga produbljivao. Tako da očekujem da organi, savez, ko god, imaće iste zapise i slike koje sam ja video, čuće razne priče, pa neka bude…Što se mene tiče meni je krivo što se nešto ovako desilo.”

Ima li snage da se strane izmire, da se ljudski pogledate u oči, da se deci objasni malo da je sport nešto gde i pobednik i poraženi treba da se rukuju na kraju meča?

“Kao roditelj dve devojčice, i kao trener i pedagog mislim da sve potiče iz kuće, ili iz baze. Što se tiče pomirenja najviše bih voleo da je mene Icić danas zvao i rekao mi “Izvini Vlado”, ja njemu “Izvini Ico za reči, hajde da ispeglamo ovo”. Ako ne zbog sebe, ali ta deca će možda biti kažnjena, oni su mladi da bi gubili bilo kakve utakmice. Ja to iskreno ne želim nikome, ali neka ponašanja se ne mogu dozvoljavati konstantno. Opet mislim da je do prevelike tenzije došlo bez ikakve potrebe.”

“U pitanju je bila utakmica petog kola Među – Regioalne kadetske lige, gde je Metalac imao četiri pobede, od čega tri na strani. Mi smo tu ponajbolja ekipa tako, i rezutlatski nije bilo neizvesno. O roditeljima koji su ulazili na teren ne bih trošio reči. To je neka posebna priča. Još jednom ponavljam nikome ništa ne zameram, svoj deci opraštam, ali roditeljima te dece treba da se skrene pažnja da moraju da malo više povedu računa o svojoj deci.”

Izvinjenja i željenje zbog prekinute utakmice – pročitajte ovde