17/04/2024
Najnovije vesti
VAUS-11-2023.

IV Internacionalni festival Valjevske umetničke svečanosti

Autor 23/11/2023

Muzička škola “Živorad Grbić” i udruženje “Muzičko sazvežđe” priređuju četvrti Internacionalni festival “Valjevske umetničke svečanosti” – VAUS 2023. od 25. do 27. novembra, pod pokroviteljstvom Grada Valjeva.

Cilj internacionalnog umetničkog festivala VAUS 2023. je da okupi srvaeaoce iz različitih umetnosti i država, a građanima Valjeva da omogući posete izložbama, koncertima i debatama.

Prema najavi organizatora, saradnja među srpskim umetnicima i umetnicima iz inostranstva je izuzetno dragocena, pa je tako VAUS do sada imao saradnju umetnika iz Srbije sa gostima iz Rusije, Kazahstana, BiH, uz podršku: Grada Valjeva, Ministarstva kulture Republike Srbije, Moderne galerije Valjevo, Muzičke škole „Živorad Grbić“ iz Valjeva, koja je i na ovogodišnjem festivalu partner  VAUS festivala.

Koncert otvaranja biće održan u subotu, 25. novembra, u 19 časova, u svečanoj sali. Nastupiće renomirani umetnici iz Slovenije, profesori Muzičke akademije u Ljubljani – Jože Kotar (klarinet), Luka Ferini (klavir), Rok Zgonc (violina) i profesor klarineta u Muzičkoj školi u Valjevu, Andrija Mirković. Na programu su dela Mocarta, Krajslera, Novačeka, Grgina i Kromera.

U nedelju, 26. novembra, u 12 časova, biće realizovana izložba “Put umetnika” i razgovor sa umetnicima.

Koncert zatvaranja planiran je u ponedeljak, 27. novembra, u 19 časova. Nastupiće gudački orkestar “Feniks”, dirigent mr Snežana Stevanović, učenici valjevske muzičke škole: Sofija Novaković (violina), Tara Ljujić (flauta), Hana Perić (violončelo) i Vuk Stevanović (violina) uz klavirsku pratnju profesorke Ane Pejović.