19/06/2024
Najnovije vesti
Vesti-Valjevo-protiv-nasilja-29-06-2023-FOTO-Vladimir-Pantic-prenosi-Objektiva.rs

Pitanja sa skupa Valjevo protiv nasilja: “Gde vam je svest, i savest? Ovde žive vaša deca”

Autor 30/06/2023

Nekoliko stotina građana u četvrtak je došlo na Gradski trg povodom skupa “Valjevo protiv nasilja”. Uz poruku stop nasilju, ponovljeni su i zahtevi protestima “Srbija protiv nasilja”. Natpisima koje su nosili, poput “Euro Litijum marš iz Valjeva”, građani su ukazali i na probleme sa kojima je suočena lokalna sredina.

Na početku skupa gromoglasnim aplauzom pozdravljeni su Mioničani koji su se pridružili skupu “Valjevo protiv nasilja” noseći transparent “Mionica je protiv Vučića”. Potom su usledila obraćanja profesora istorije, Aleksandra Lukića i, kako je naglasila, majke troje dece i glumice, Milene Pavlović, poreklom iz Valjeva.

“Počastvovana sam što imam priliku da govorim na jednom ovakovom skupu. Moji koreni su odavde, moja majka je iz Tešnjara, ja sam provela detinjstvo u Pantićevoj igrajući se u porti. Moje Valjevo je diglo svoj glas protiv nasilja, a svaki grad na mapi Srbije je Srbija u malom.

Nijedan čovek, ako je čovek, nije ostao ravnodušan nakon tragedije koja se odigrala u jedoj osnovnoj školi u centru Beograda i selima u okolini Mladenovca. Kao zemljotresom probuđene svesti, svi građani su pozvani da iz lične odgovornosti nikada na tu tragediju ne zaborave i da učine i najmanje od svega što mogu da nam se takve tragedije više ne događaju.

Na to nas opominje i Petar Pajić pesmom Srbija na robiji: “Pod zemljom sam ti video lice, Srbijo, zemljo, nebesnice. Pod zemljom teku tvoje Bistrice, pod zemljom zvone Gračanice. Pod zemljom mač tvoj i štit se sija, pod zemljom cela zemlja Srbija”. Verujem da će Srbija da vostane i da Srbija više neće da robija.

Svedoci smo hajke koja se vodi protiv glumaca, pretnji koje su izrečene njihovim porodicama. Pitam se da li je pošteno da bilo koji čovek, bilo kog zanimanja, zbog svog iznetog stava i različitog mišljenja, strada i trpi nasilje. Zato smatram da nije malo to što je i Valjevo reklo – stop nasilju”, pored ostalog rekla je Milena Pavlović.

Vesti-Valjevo-protiv-nasilja-29-06-2023-FOTO-Vladimir-Pantic-prenosi-Objektiva.rs
Valjevo protiv nasilja Foto – Vladimir Pantić

Podsetila je na poznatu činjenicu da Valjevci govore najpravilniji srpski jezika. Pri tome ukazavši da je ove godine na Filološki fakultet u Beogradu, na Katedru za srpski jezik i književnost, u prvu godinu upisano samo 32 studenata, naznačivši da to znači da naš jezik može da nestane.

Obeležje jednog naroda i zemlje jesu jezik, kultura i običaji. Zato ne dajmo svoju domovinu i borimo se da naša deca ostanu u njoj“, rekla je glumica Milena Pavlović i obraćanje završila pesmom Domovina Ljubivoja Ršumovića.

Profesor istorije, Aleksandar Lukić je pročitao poruku, koja predstavlja dodatak na zahteve protesta, pri tome ukazujući na specifične probleme sa kojima su suočeni građani na lokalnom nivou.

“Ne mogu, a da ne spomenem užasno nasilje nad našim gradom. Euro Litijum, firma koja želi da otvori rudnik litijuma i bora u valjevskom kraju, bila je jedan od pokrovitelja manifestacije Dan maline u Brankovini.

Grad Valjevo, glavni pokrovitelj ove manifestacije, dozvolio je da Euro Litijum bude jedan od sponzora, rame uz rame uz sam Grad. Osim katastrofalne činjenice da Euro Litijum sponzoriše mnoge sportske klubove u našem gradu, sada sponzoriše i manifestaciju čiji je cilj promocija poljoprivrede, uzgoja maline, blaga ovog kraja, našeg crvenog zlata. Pitamo se: Šta je sledeće?

Euro Litijum se licemerno uvlači u sve pore našeg grada, a Grad ne samo da to dozvoljava, već zdušno podržava. Zato svima koji vode ovaj grad kažemo: Pa, kako vas nije sramota? Umesto da radite u interesu građana, vi radite u interesu strane rudarske kompanije. Kako se usuđujete? Gde vam je svest i savest? Ovde žive vaša deca.

Nažalost, koliko vidimo, i zdravlje građana danas je na prodaju. Hoće da nam unište i zemlju i vazduh i vodu, ono iskonsko. Ako oni ostvare ono što su zamislili, neće biti ni maline, ni zdravlja, ni života u našem kraju.

Valjevci budite svesni kakvo nam se zlo sprema. Otvorite oči. Ovo je najveće nasilje nad našom zemljom i ovim gradom.

Vama koji ste došli da nam zatrujete domovinu poručujemo da što pre idete odavde. Nećeno vam dati svoj zavičaj da ga pretvorite u prašinu. Ne trebaju nam vaše donacije koje ćemo plaćati životima.”

Potom su učesnici skupa Valjevo protiv nasilja, uz skandiranje: “Vučiču odlazi”, održali protesnu šetnju centralnim gradskim ulicama. Brojni sugrađani su se priključili u produženoj maršuti duž Pantićeve, kako bi u Pop Lukinoj ostavili transparent kod poslovnog prostora Euro Litijum, ukazujući da i Rio Tinto nije dobrodošao.