19/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • Pokreta slobodnih građana: valjevski Oficirski dom – Skadar na Bojani ili predizborna Potemkinova sela
FOTO-IZVOR-Pokret-slobodnih-gradjana-za-Valjevo-prenosi-Objektiva.rs-vesti

Pokreta slobodnih građana: valjevski Oficirski dom – Skadar na Bojani ili predizborna Potemkinova sela

Autor 01/03/2024

„Valjevsko povereništvo Pokreta slobodnih građana podržava ideju da se Oficirski dom uvede u funkciju gradske biblioteke i skreće pažnju da ta ideja nije nova.

profesor-dr-Vladimir-Krivosejev
prof. dr Vladimir Krivošejev

Ona je i pre nekoliko godina bila u opticaju, pa čak i na početku realizacije, ali je iz volšebnih razloga gurnuta pod tepih.

Smatramo da smeštaj Biblioteke u Oficirski dom nije najidealnije rešenje; da bi i za jedan i za drugi subjekt moglo da se pronađu prikladnije opcije, ali da se kulturna politika, kao i sve druge politike, ne zasniva na „idealnom modelu“, već na izvodljivim realnim potrebama i mogućnostima.

Neosporno je da je shodno razvoju Valjeva i razvoju bibliotečko – informacione delatnosti, gradu poput Valjeva neophodno znatno veći i prostorno drugačije koncipiran bibliotečki objekat, od aktuelnog, nenamenskog.

Zbog sve zahtevnijih savremenih tendencija najidealnije je da to bude nova, namenski projektovana zgrada. Sa druge strane, jedan od najlepših valjevskih objekata – Oficirski dom, otkupljen je od Vojske Srbije i renoviran po principu Potemkinovih sela. Oronula fasada i krov su potpuno sređeni, ali je unutrašnjost i dalje devastirana. Ostajući godinama bez funkcije i domaćina, ali i jasno zacrtahih strateških ideja, i sređeni deo Doma neumitno propada.

I ako prostorni raspored Doma nije adekvatan prostornim potrebama savremene biblioteke, taj nedostatak bi mogao da se kvalitetnim projektom delimično anulira. Time bi se prekinula decenjska agonija dva subjekta, koja preti da se prenese i u naredne decenije, i dovede do dalje degradacije oba.

Podržavajući ideju da se Oficirski dom uvede u funkciju gradske biblioteke, protivimo se ideji bilo kakve dogradnje koja je najavljena u okviru dvorišta.

Postojeći prostor nekadašnje bašte Oficirskog doma mora da ostane nenarušena celina, sa namenom zelene agore valjevske kulturne scene“, navedeno je u saopštenju za javnost koje potpisuje profesor dr Vladimir Krivošejev, poverenik Pokreta slobodnih građana za Valjevo.