30/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • POKS O SOCIJALNO – EKONOMSKIM PROBLEMIMA, SKUPŠTINSKIM ODLUKAMA, ŽIVOTU NA SELU, RAZVOJU DIVČIBARA…
POKS-Valjevo-20-02-2023-kzn-prenosi-objektiva.rs

POKS O SOCIJALNO – EKONOMSKIM PROBLEMIMA, SKUPŠTINSKIM ODLUKAMA, ŽIVOTU NA SELU, RAZVOJU DIVČIBARA…

Autor 21/02/2023

Na konferenciji za novinare Gradskog odbora Pokreta obnove Kraljevine Srbije POKS iz Valjeva, ukazano je na ekonomske probleme sa kojima su stanovnici svakodnevno suočeni, uz analizu pojedinih odlukama koje su, prilikom nedavnog zasedanja, izglasali odbornici Skupštine grada Valjeva, uz predloge za prioritetnim razvojem valjevskih sela i dogradnji infrastrukturne mreže na Divčibarama.

Takođe, bila je to prilika da upute poziv za pomen i polaganje venaca na spomenik ustanicima Prvog srpskog ustanka u Brankovini u ponedeljak, 27. februara po novom, odnosno 15. po starom, kalendaru.

Sekretar Gradskog odbora POKS-a, Marija Mitrović Ilić je na konferenciji skrenula pažnju na veliki broj kladionica u Valjevu.

„Skrećem pažnju na užasno razgranat sistem kockarnica i kladionica u Valjevu. Vrlo nepovoljan proces koji se stihijski bez ikakve kočnice odvija pred očima svih nas. Posebno brine jer proizvodi probleme. Ne samo da je legalizovan propisima, već i prihvaćen kao nova realnost i način života,“ pri tome navodeći da većina država u svetu zabranjuju otvaranje kockarnica u blizini obrazovno – vaspitnih ustanova, dodavši:

„U Srbiji postoje uredbe o tome da se kladionice i kockarnice ne mogu otvarati u blizini škola. U Valjevu se i to krši i to drastično. Svaki naš prijatelj ili rođak koji dođe u posetu Valjevu, prvo što zaključi i pita zaprepašćeno : „…Šta će vam ovolike kladionice i kockarnice?!“

Koliko je meni poznato u gradu postoji najmanje deset kladionica, a samo dva vrtića sa kapacitetom da prime samo stotinak dece.

Za samo dve decenije posledice su užasne. Materijalno su uništeni ne samo kockari već i njihove kompletne porodice. Razrađen je čitav sistem u kome učestvuju zelenaši povezani sa korumpiranim delovima državnog aparata. To je javna tajna u gradu. O tome se priča, a ništa se ne preduzima da se to zaustavi. Vreme je za uvođenje reda jer ako žrtve nisu članovi naših porodica to su naše komšije, kumovi, prijatelji ili rođaci.

Očekujemo da gradska vlast učini sve što je u njenoj nadležnosti hitno, bez odlaganja i jeftinih izgovora. Nije vreme za priču, vreme je za akciju!

Gradski odbor POKSa Valjevo će pokrenuti razgovore, javne tribine i sve ostale forme delovanja kako bi upozorili na dramatično stanje i posledice koje proizvodi ovakav sistem kocke u Valjevu.

Zatražićemo pomoć lekara, učitelja, nastavnika i profesora, tužilaštva i policije u Valjevu. Ako to ne bude dalo rezultat, tražićemo pomoć i u Beogradu kod nadležnih državnih institucija.

Izbor je ili dalja zaštita kladionica, kockarnica i svih koji od toga profitiraju ili zdrav neometan život mladih generacija i njihovih porodica u našem gradu.

Za nas iz Pokreta obnove Kraljevine Srbije izbor je lak. Mi biramo zdrav život na srpski način kako su svi naši preci vekovima živeli. Mi iz Gradskog odbora POKS Valjevo biramo Valjevo,“ rezimirala je Marija Mitrović Ilić, sekretar Gradskog odbora POKS-a.

„ZA KONFORAN ŽIVOT SVAKE NAŠE PORODICE“

Đorđe Marković, poverenik Gradskog odbora POKS-a iz Valjeva, u svom izlaganju bazirao se na aktuelnim odlukama odbornika Skupštine grada.

„Kao što vam je poznato Skupština grada prihvatila je predlog o zaduženju grada. Odlučeno je da će se Valjevo zadužiti u iznosu od 155 miliona dinara. Najavljeno je da će većina tih sredstava biti uložena za izgradnju infrastrukture u industrijskoj zoni. Opredeljenje je da se stvore uslovi za početak rada fabrika Bizerba, Gorenje sa proširenim kapacitetom i Hansgrohe.

Podržavamo odluku da se grad zaduži radi ulaganja u infrastrukturu, ali postavljamo i neka pitanja povodom toga.

Prvo, pitamo da li smo mogli obezbediti veći grejs period od godinu dana? Verujemo da svaki period ispod tri godine donosi probleme pošto ta infrastruktura neće biti završena u godinu dana, a počeće da pristižu obaveze po ugovoru o kreditu. Logično bi bilo da se kredit isplaćuje iz povećanih prihoda grada kada pomenute fabrike počnu sa radom u punom kapacitetu.

Drugo, zašto je kredit tako kratkoročan? Ako je tačna informacija da je rok otplate godinu dana posle grejs perioda, verujemo da je to kredit koji ne rešava probleme već ih odlaže na kratko, a potom dodatno umnožava.

Treće, pitamo gradsku vlast, zašto nisu poznati ostali uslovi ugovora o kreditu, a posebno kolika je visina kamate? Smatramo da je to obaveza prema poreskim obveznicima, medijima i svim zainteresovanim građanima. Tražićemo od Gradonačelnika da ta informacija bude saopštena na prvom narednom zasedanju Skupštine grada.

Četvrto, zašto se tolika pažnja posvećuje stranim firmama, a potpuno zapostavlja infrastruktura Divčibara, mnogih delova gradskog jezgra, a posebno sela koja pripadaju Valjevu? Kao što svi mi znamo, Divčibare postaju hit turistička destinacija ne samo za Beograd, Novi Sad, Srbiju već i mnoge inostrane turiste. Zbog nerešene i prenapregnute infrastrukture svaki čas može doći do totalnog kolapsa. Svaki laik vidi da je nedovoljno struje, kanalizacije, puteva, naročito vode.

Divčibare u svakom smislu donose veću dobit za Valjevo od svih mogućih i postojećih stranih firmi, naročito na dugi rok. Vlast je dužna da pronađe hitne odgovore i budžet za ulaganja u infrastrukturu Divčibara. Svi se boje „ Zlatiborizacije“ Divčibara, a mi kažemo da bi bilo dobro da se na Divčibarama izgradi infrastruktura kakvu ima Zlatibor.

Gradska vlast je dužna da kao prioritet u ulaganju u infrastrukturu na prvo mesto stavi građane Valjeva i sela koja pripadaju gradu.

Kada se obezbede uslovi za kvalitetan i komforan život svake naše porodice i svake gradske institucije, može se ulagati i u pomoć stranim firmama koje danas jesu tu, a sutra su ko zna gde!

Na kraju, skrećemo pažnju na nedopustivo mučenje sela. Kao što znate, užasna je situacija sa vodom. Ne samo da nema pitke vode, u većini slučajeva ne postoji ni minimalna količina tehničke vode.

Svedoci smo velike brige i nestašice bilo kakve hrane širom sveta, čak i u najrazvijenijim i najbogatijim državama. Nama je Bog dao uslove da u selima oko Valjeva može da se proizvede neograničena količina najkvalitetnije hrane svih vrsta.

Gradska vlast mora da proglasi vanredno stanje po pitanju uslova za život na selu. Potrebna je široka akcija, pomognuta i od države Srbije i svih građana za spas i opstanak naših sela.

Posebno je kritično stanje sa vodom. Pored izgrađene brane Rovni i jezera koje je napunjeno do vrha sela u najbližem okruženju žive gore nego da su u Africi.

Verujemo da je jedino rešenje da se Vodovod privremeno poveri vojsci. Da se angažuju penzionisani oficiri, policajci i stručni državni činovnici koji će uvesti red i osposobiti ovo javno preduzeće da bude u funkciji zdravlja, života, blagostanja i opšteg napretka Valjeva i svih sela koja pripadaju našem gradu,“ rekao je Marković.

PROGLAS GRAĐANIMA VALJEVA

Milan Petrović iz Gradskog odbora POKS-a pozvao je sve da u ponedeljak, 27. februara po novom kalendaru, prisustvuju pomenu u crkvi u Brankovini, nakon čega će položiti vence na spomenik Karađorđevim ustanicima, podignut sredinom prošlog veka povodom 150 godina od Prvog srpskog ustanka, na Brankovačkom visu.

„Na Sretenje, 15.februara, svi Srbi ma gde živeli i svi građani Srbije proslavili su veliki državni praznik.

Tog dana se sećamo vožda Karađorđa Petrovića i njegovog viteškog kola koji su na taj veliki praznik podigli Prvi srpski ustanak. Pravilnije je reći pokrenuli su nacionalnu revoluciju za obnovu državnosti Srbije. Slavili su svi Srbi i sve srpske institucije!

Mi u Valjevu imamo posebne razloge i posebno mesto na kome treba da slavimo! Karađorđe je okupio u Orašcu na Sretenje sve viđene i poverljive ljude koji su tog dana doneli odluku da se kreće u borbu za slobodu i obnovu državnosti Srbije. Valjevci nisu bili u Orašcu jer su pripremali okupljanje Narodne vojske koja će prva udariti na Osmanlije i doneti prve velike pobede.

Prota Mateja i Jakov Nenadović okupili su Narodnu vojsku na Brankovačkom visu 15. februara po starom, a 27. februara po novom kalendaru. Te čete Valjevske nahije brojale su oko sedam stotina vojnika koji su u kratkom roku oslobodile Valjevo, Šabac i Užice.

Nadležni sveštenik u Brankovini i mesna zajednica Brankovina ove, kao i prethodnih godina, organizuju Pomen u Brankovačkoj crkvi u 11 sati. Potom se u 12 sati izlazi na Brankovački vis.

Toga dana treba svi da se okupimo oko skromnog spomenika podignutom na tom svetom a nepristupačnom i zaboravljenom mestu.

Gradski odbor Pokreta obnove Kraljevine Srbije je preduzeo korake kako bi Brankovina postala mesto svesrpskog okupljanja i obeležavanja ovog datuma uz pokroviteljstvo države Srbije i grada Valjeva. Podsećamo da je Brankovina Srbiji podarila ove junake koji su rame uz rame sa Karađorđem Petrovićem i svim njegovim vojvodama i junacima oslobodiocima i obnoviteljima Srbije.

Molimo Valjevskog Vladiku i kompletno sveštenstvo naše Eparhije da služe Parastos i pozovu verujući narod preko svih crkava i manastira naše Eparhije da organizovano dođu u Brankovinu.

Gradska vlast ima dovoljno vremena da raskrči prilaz Brankovačkom visu, naspe i asfaltira preostali put koji je u vrlo lošem stanju.

Mi iz Gradskog odbora POKS-a pozvali smo, a to ćemo činiti i sledećih dana da građani dođu porodično da obaveste svoje rođake, kumove i komšije da i oni dođu sa svojim porodicama.

Koristim ovu priliku da preko vas iz naših gradskih medija zamolim profesore, nastavnike i učitelje da organizuju i dovedu školsku decu da budu na ovom istorijskom mestu i da se napoje sa najčistijeg izvora našeg patriotizma. Lično sam kontaktirao i obavestio brojna patriotska udruženja pokrete, ratne veterane i ratne vojne invalide iz svih krajeva Srbije da dođu toga dana u Brankovinu kao što dolaze na Sretenje u Orašac.

Gradski odbor POKS Valjevo pozvao je i sve političke stranke koje deluju u našem gradu da pozovu svoje članstvo i simpatizere da dođu u Brankovinu isključivo sa srpskim barjacima, grbovima i simbolima. Oni koje pominjemo tog dana tako bi želeli jer i oni su na Brankovački vis izašli pod jednim, srpskim barjakom.

Podsećamo da su iz Brankovine: Majka Kralja Petra Prvog Karađorđevića, prvi Predsednik vlade, prvi ministri policije i prosvete u obnovljenoj (Ustaničkoj) Srbiji. To isto se mođe reći za školu u Brankovini.

Pozivamo sve da dođu da se Bogu pomolimo za njihove duše i da položimo cveće i vojničke vence na mesto gde su stajali ti naši junački preci,“ navedeno je u proglasu Gradskog odbora Pokreta obnove Kraljevine Srbije iz Valjeva.

Inače, u nedelju, 19. februara, u Lajkovcu je imenovan poverenik Milan Pavlović i uspostavljeno je dalje delovanje Povereništva. Osnivanju su prisustvovali: Đorđe Marković, poverenik za Valjevo Mirko Jović, član Predsedništva i koordinator Kolubarskog okruga Milan Petrović, član Izvrnog odbora Nikola Milosavljevic predsednik Opštinskog odbora Mionica, kao i članovi GrO POKS Valjevo, Mionica i Lajkovac.