27/02/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • POKS: RAZMATRANA PITANJA ČISTOĆE GRADA I AEROZAGAĐENJA, SPAJANJA “POLET”-a i “VIDRAK”-a
POKS-kruna-logo-vinjeta-prenosi-objektiva.rs-iz-Valjeva

POKS: RAZMATRANA PITANJA ČISTOĆE GRADA I AEROZAGAĐENJA, SPAJANJA “POLET”-a i “VIDRAK”-a

Autor 19/02/2023

„Na sastanku saveta za ekonomiju i ekologiju, Gradskog odbora Valjevo Pokreta obnove Kraljevine Srbije, posebno su razmatrana pitanja vezana za čistoću grada i zagađenje vazduha.

Kao odgovorna i konstruktivna stranka, smatramo da smo u obavezi da skrenemo pažnju na neke stvari koje se dešavaju ili će se desiti, a mogu imati velike i negativne posledice u budućnosti, po naš grad.

Valjevom se pronela vest da lokalna vlast ponovo aktivira priču spajanja “Poleta” i “Vidraka”. Ideja u osnovi ne mora da bude loša, ali bi trebalo da se izvrše neke predradnje kako bi spajanje bilo pozitivno, podvlače ekonomisti POKS-a.

Smatramo da grad treba da preuzme na sebe isplatu dugovanja “Poleta” na sebe.

Takođe, neophodno je da se nesporan višak zaposlenih u “Poletu” proglasi tehnološkim viškom i da grad obezbedi otpremnine za te radnike, pa tek onda da se izvrši spajanje.

Ukoliko gradske vlasti to ne učine, i pristupe pukom spajanju, upozoravamo da će već prenapregnuti “Vidrak” koji se nalazi „na ivici ambisa“ gurnuti u propast, zaključio je ekonomski savet Gradskog odbora POKS-a Valjevo.

Pozivamo gradsku vlast da ovo upozorenje shvati vrlo ozbiljno, pre nego što donese konačnu odluku o pripajanju. Posledice mogu biti takve da dobijemo još prljaviji grad i novog, hroničnog, gubitaša među javnim preduzećima.

Savet za ekologiju Gradskog odbora POKS-a upozorava: Pitanje zagađenosti vazduha u gradu je dugogodišnja noćna mora!

Nažalost, problem je toliki da prevazilazi mogućnosti lokalne zajednice.

Ipak, sami građani mogu makar malo da ublaže štetne uticaje zagađenja. Sećamo se divnih drvoreda našeg grada kada smo mogli od starog “Remonta” do Jadra, u sred jula, da idemo, a da ne budemo izloženi sunčevom zračenju.

Toga više nema!

Pozivamo nadležne službe da mapiraju sve lokacije gde bi moglo da se posadi drveće kao i vrsta drveća, da se obezbede sadnice kako bi što više površine bilo pošumljeno, ističu ekolozi Gradskog odbora POKS-a Valjevo.

Proleće je na pragu i pravo vreme za ovu akciju, zato treba brzo reagovati.

POKS će vrlo rado učestvovati u takvoj akciji i obezbediti određenu količinu sadnica, jer to treba da predstavlja zajedničku akciju svih građana.

Takođe, pozivamo sve građane koji imaju mogućnost sadnje drveća u svojim dvorištima da to i učine, poručuje Savet za ekologiju Gradskog odbora POKS-a.“