13/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • POKS Valjevo: “Ko se to poigrava strpljenjem srpskog seljaka?!”
POKS-kruna-logo-vinjeta-prenosi-objektiva.rs-iz-Valjeva

POKS Valjevo: “Ko se to poigrava strpljenjem srpskog seljaka?!”

Autor 22/09/2023

Članovi Pokreta obnove Kraljevine Srbije Gradskog odbora Valjevo juče su bili na liturgiji u Donjoj Kamenici, a potom su utvrdili Povereništvo Mesnog odbora POKS-a Donja Kamenica. Za poverenika je imenovan Miodrag Nastić dugogodišnji aktivista.

Član IO POKS Milan Petrović, potpredsednik GrO Dragan Bogdanović, član GrO Slobodan Milićević i sekretat i portparol GrO Marija Ilić su održali sastanak sa članovima i simpatizerima POKS-a iz Donje Kamenice.  

Tom prilikom, potpredsednik Gradskog odbora i predsednik Saveta za poljoprivredu i obnovu sela POKS Valjevo, Dragan Bogdanović je ukazao na veoma tešku situaciju na selu.

“Srpsko selo i poljoprivredni proizvođači koji sa svojim porodicama čuvaju dedovinu i u vrlo teškim uslovima ne ostavljaju kućni prag, kandilo i ikonu Sveca zaštitnika svojih imanja, dovedeni su u vrlo tešku, gotovo bezizlaznu, situaciju.

Kao što znate, u našem kraju i širom Zapadne Srbije ove godine su otkupne cene kupine i maline nekoliko puta niže nego prethodne dve godine. Šljiva koja je simbol našeg kraja je podbacila zbog poremećaja klime u najgorem trenutku po rast ove voćke. Izostala je briga države i lokalne samouprave pa su proizvođači jedini na šteti. Zaštićeni su veliki hladnjačari, veletrgovci i izvoznička preduzeća, zaštićene su banke a sve je puklo po našim leđima. Ne mogu a da ih sve zajedno ne upozorim, Srbija je malo i naša država, gospodo”, poručio je Bogdanović Predsednik Saveta za poljoprivredu POKS Valjevo.

“Predsednik Srbije i ministri u vladi Srbije ponosno saopštavaju da je ulje na “boljoj ceni” pojeftinilo za 16 dinara. Ja ih podsećam da je prošle godine otkupna cena suncokreta bila duplo veća nego ove godine. Ove godine je proizvođačima isplaćivano 36 dinara a prošle 76 dinara.

Sličan sunovrat cena doživele su i žitarice. Stanje je neodrživo u svim krajevima Srbije, od severa do juga i od istoka do nas na zapadu Srbije. Svi proizvođači imaju samo gubitke.

Širom Srbije seljaci konstatuju isto: najskuplji dizel, najmanje subvencije i najniže otkupne cene u Evropi. To više nije slučajnost i incident. Radi se o uigranom sistemu pljačke proizvođača koja je dobila takve razmere da ugrožava dostojanstvo i opstanak porodica koje žive i proizvode na svojim seoskim imanjima.

Zahtevi da se povećaju otkupne cene ostali su u senci “na sva zvona” najavljenog pojeftinjenja određenih artikala.

U danima kada se priča o jeftinom parizeru i pojeftinjenju još dvadesetak proizvoda, uzgajivači goveda su dobili niže otkupne cene za kilogram junetine. Cena je pala na 2,8 evra ili 30 dinara žive mere za kilogram. Uzgajivači su jedva opstajali i sa cenom od 2,9 evra. Umesto da se podigne na 3,0 evra što bi garantovalo kakav takav opstanak, desio se pad cena.

Gospodo, ako tako nastavite da mislite samo o svom brzom i velikom profitu, uticaćete i na gašenje proizvonje u ovoj vrlo bitnoj grani poljoprivrede. Da li ste svesni i te opasnosti?”, upitao je predsednik Saveta za poljoprivredu GrO POKS Valjevo.

“Pojeftinjenje u prodavnicama će ići preko leđa proizvođača. Država umesto da poveća subvencije proizvođačima hrane, uvede carine na uvoz hrane, prepolovi PDV na hranu i ograniči trgovačke marže, izlaz traži u kažnjavanju seljaka, kao da do sada nisu kažnjavani i uništavani čitav jedan vek.

Pored najskuplje nafte i đubrivo je skuplje nego bilo gde u okruženju Srbije.  Maksimum je dostignut sa cenom od 135 dinara po kilogramu. U isto vreme otkupna cena pšenice je pala sa 40 na 20 dinara.

Slično je sa kukuruzom čija otkupna cena je pala sa 35 dina po kilogramu na 17 dinara. Suncokret je prošle godine u otkupu plaćan 76 dinara po kilogramu a sada je cena 36 dinara. Sa takvim proizvođačkim cenama seljaci i selo idu u čistu propast jer ne možemo da pokrijemo ni troškove proizvodnje”, tvrdi potpredsednik Gradskog odbora POKS-a Valjevo.

“Da apsurd bude veći na svetskim berzama cene ratarskih proizvoda su više nego značajno veće od otkupnih cena u Srbiji. Umesto da oslobodi izvoz kako bi proizvođači postigli veću zaradu prodajom van granica Srbije, država je oslobodila uvoz od carina i tako puni džepove uvozničkom lobiju i inostranim seljacima koji uz velike subvencije od svoje države i loš kvalitet u Srbiji prodaju hranu po niskim cenama.

 Da li su naši dedovi, osnivači Srbije, mogli da pretpostave da će se njihovi potomci ovako mučiti na svojim domaćinstvima?

Ako se ne organizujemo politički i ne podržimo nacionalno svesne i u državnom smislu odgovorne ljude koji će vaskrsnuti Srbiju kao nacionalnu i demokratsku državu koju ćemo mi seljaci kao i uvek do sada hraniti i braniti, nema nam opstanka”, poručio je Dragan Bogdanović na kraju obraćanja članovima Povereništva POKS u Donjoj Kamenici.

POKS Valjevo -Teme za iskrene lokal patriote – pročitajte OVDE