25/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • 15. jun – Svetski dan vetra i aukcija za tržišne premije za obnovljive izvore energije
Vetrenjace

15. jun – Svetski dan vetra i aukcija za tržišne premije za obnovljive izvore energije

Autor 15/06/2023

Svetski dan vetra, 15. jun, članovi Udruženja Obnovljivi izvori energije obeležiće u vetroparku u Alibunaru.

Poslednjih godina je učestalije razmišljanje o upotrebi energije vetra, podstaknuto aerozagađenjem i cenom električne energije.

U Srbiji funkcionišu vetroparkovi u Tutinu, Kuli, po dva u Vršcu i Alibunaru, Kovinu, Kovačici i Kosovskoj Kamenici. Ovde je potencijal vetra veoma malo iskorišćen, iako je sada znatno osavremenjena proizvodnja i skladištenje struje dobijene snagom vetra. Koliko je poznato, u valjevskom kraju jedina vetrenjača koja još postoji je u Beomuževiću. Na svom imanju sagradio ju je poljoprivrednik Radivoje Dražić ’60. godina prošlog veka, kako bi snagu vetra koristio za mlevanje žita.

U Americi znatnija izgradnja vetroparkova i proizvodnja struje iz snage vetra postala je zastupljenija pre četiri decenije, a kod nas je tek u povoju. Stručnjaci procenjuju da bi cena struje dobijene energijom vetra mogla biti dostupnija.

Vlada Republike Srbije i Ministarstvo rudarstva i enegetike pokrenuli su aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije – vetroelektrane (400MW) i solarne elektrane (50MW).
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović kaže da je postupak aukcija digitalizovan, što obezbeđuje brzo, efikasno i transparentno sprovođenje procesa koji će za rezultat imati 450 novih zelenih megavata za privredu i građane u elektroenergetskom sistemu Srbije.
Pokrenuli smo aukcije za dodelu tržišnih premija za OIE. Ovo su ujedno najveće aukcije koje se odjednom sprovede u regionu Zapadnog Balkana. Sprovodimo ih u skladu sa najboljom evropskom i svetskom praksom i prelazimo na tržišne premije, koje omogućavaju bolje upravljanje troškovima i sveobuhvatnu veću korist za naš energetski sistem. Ovim ćemo podstaći priliv direktnih stranih investicija, rast BDP-a, razvoj građevinske industrije, potencijalno smanjenje troškova električne energije i sigurnije snabdevanje naše privrede i građana. Svesni smo neophodnosti prelaska na čistije izvore energije i odgovorno radimo na preduzimanju mera za dekarbonizaciju našeg energetskog sektora. Verujem da su prve aukcije za 450 MW iz OIE jasan pokazatelj naše opredeljenosti za čistiju i zdraviju energetiku“, rekla je ministarka Đedović. Takođe je navela da se očekuje i aktivno učešće Elektroprivrede Srbije u ovom procesu zarad sigurnije snabdevenosti građana i privrede. „Procenjuje se da će uspešnom realizacijom aukcija, Elektroprivreda Srbije prihodovati više od tri miliona evra na godišnjem nivou, uzimajući u obzir relevantne tržišne cene”, navela je Đedović.

Tržišna premija je podsticaj za proizvodnju električne energije kojom država štiti proizvođača od promene tržišnih cena u odnosu na cenu koju proizvođač ponudi na aukciji tako što isplaćuje razliku između ponuđene cene na aukciji i tržišne cene.

Ako tržišne cene budu veće od ponuđene cene proizvođača na aukciji, proizvođač će razliku platiti državi. Referentna tržišna cena za obračun tržišne premije je cena električne energije na srpskoj berzi (SEEPEX).

Maksimalnu cenu koju proizvođač OIE može ponuditi na aukciji definiše Vlada i ona iznosi 105 evra po megavat-satu za vetroelektrane, odnosno 90 evra po megavat – satu za solarne elektrane. Prednost za dobijanje podsticaja će imati oni investitori koji ponude najnižu cenu u odnosu na maksimalnu definisanu. Time se očekuje ostvarenje smanjenja troškova električne energije.

Ovo su ujedno i prve aukcije u okviru Trogodišnjeg plana sistema podsticaja, koji predviđa dodelu tržišnih premija za 1.300 MW za proizvođače iz obnovljivih izvora energije u naredne tri godine. Tehničku pomoć za razvoj pravnog i regulatornog okvira za sprovođenje aukcija pruža Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), uz finansijsku podršku Švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO) i akcionara EBRD-a.

Na sajtu oieaukcije.mre.gov.rs navedeni su uputstvo i javni poziv za prijave na aukcije, a ukoliko zainteresovani imaju nedoumice u vezi sa prijavom, na njih će odgovoriti Komisija za sprovođenje aukcija. Prijave će se podnositi preko portala OIE aukcije tokom narednih 60 dana, odnosno do polovine avgusta tekuće godine.

Sprovođenju aukcija prethodilo je usvajanje izmena Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE) i pratećih podzakonskih akata kojima su stvoreni uslovi za bržu integraciju novih kapaciteta iz OIE u elektroenergetski sistem Srbije, uz očuvanje pouzdanosti i stabilnosti rada sistema i aktivno učešće EMS-a i EPS-a”, navedeno je u saopštenju za javnost Ministarstva rudarstva i energetike.