17/04/2024
Najnovije vesti
FOTO-IZVOR-Monarhistickog-kluba-Valjevo-predsednik-Milan-Petrovic-polaze-venac-na-spomenik-ustanicima-27-02-2024-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Polaganje venaca na spomenik ustanicim na Brankovačkom visu

Autor 28/02/2024

Polaganjem venaca na spomenik ustanicima na Brankovačkom visu, obeleženo je 220 godina od dizanja naroda na Prvi srpski ustanak.

Prigodan program su održali učenici Osnovne škole “Prota Mateja Nenadović”  iz Brankovine u slavu sećanja na hrabre pretke koji su se izborili sa zavojevačima.

Podignuta je replika barjaka pod kojim je ustanička vojska, predvođena protom Matijom i vojvodom Jakovom Nenadovićem, pošla u pohod radi oslobađanja Valjeva, Šapca i Užica.  

U organizaciji Mesne kancelarije Brankovina okupili su se meštani, kao i predstavnici Kolubarskog upravnog okruga, Lokalne samouprave Valjeva i brojnih udruženja iz Valjeva, koji su položili vence na spomenik. Sveštenik Dragan Jakovljević služio je crkveni pomen nastradalim ustanicima.

Monarhisti iz Valjeva, predvođeni protojerejom stavroforom Dragomirom Jovanovićem, prisustvovali su parastosu srpskim ustanicima iz 1804. godine održanom kod spomenika na Brankovačkom visu. Predsednik “Monarhističkog kluba Valjevo” Milan Petrović položio je venac.