17/04/2024
Najnovije vesti
9.-maj-Dan-pobede-nad-fasizmom-polozeni-venci-na-vecni-plamen-u-Spomen-parku-na-Petom-puku-u-Valjevu-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva

Polaganje venaca obeležen Dan pobede nad fašizmom

Autor 09/05/2023

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu – 9. maj, obeležen je u Valjevu polaganjem venaca na spomen obeležje palim borcima u borbi protiv fašizma na Petom puku.

Na spomen obeležje palim borcima u Drugom svetskom ratu vence su položili predstavnici Komande Garnizona u Valjevu koju je predvodio komandant Drugog centra za obuku pukovnik Saša Stojiljković, predstavnici grada Valjeva i SUBNOR-a.

Dan pobede nad fašizmom obeležavamo 9. maja, iako je Drugi svetski rat konačno završen tek nekoliko meseci kasnije nakon bezuslovne kapitulacije carskog Japana.

Nemački predstavnici su dva puta potpisali kapitulaciju. Prva kapitulacija sa Saveznicima je potpisana u Remsu 7. maja i stupala je na snagu 8. maja u 23:01 po srednje evropskom vremenu. Ovaj datum je Dan pobede u Evropi i u većini zapadnih zemalja. Josif Staljin nije bio zadovoljan jer je smatrao da predaju mora da primi samo izaslanik vrhovne komande SSSR-a i da bude potpisana u Berlinu. Insistirao je da je protokol iz Remsa samo preliminarni. Po moskovskom vremenu, 9. maja 1945. godine, sovjetski maršal Georgij Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.