22/09/2023
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • “POP ĆIRA I POP SPIRA” U BIOSKOPU
Pop Ćira i pop Spira bioskop Valjevo Objektiva.rs

“POP ĆIRA I POP SPIRA” U BIOSKOPU

Autor 27/03/2022

Kultni film Pop Ćira i pop Spira biće prikazan u ponedeljak, 28. marta 2022. godine, od 20 sati, u valjevskom Bioskopu 85. Ulaz je slobodan.

U okviru dugogodišnjeg projekta A1 Kinoteka, digitalno je restaurirano još jedno filmsko ostvarenje. Jugoslovenski klasik „Pop Ćira i pop Spira“ iz 1957. godine, snimljen prema istoimenom humorističkom romanu Stevana Sremca, u režiji Sofije Soje Jovanović nastavlja da „živi“ u novom sjaju.

Ovo kultno ostvarenje od posebnog je značajno za našu kulturnu baštinu, jer je prvi igrani film u boji. Film je režirala Soja Jovanović, prva srpska rediteljka dugometražnih igranih filmova, koja je i nagrađena Zlatnom arenom na festivalu u Puli.

Glavne uloge u filmu „Pop Ćira i pop Spira“ igrala su dobro poznata pozorišna i filmska imena Jovan Gec, Milan Ajvaz, LJubinka Bobić, Nevenka Mikulić, Slobodan Cica Perović, Renata Ulmanski, Branka Veselinović, Vlastimir Đuza Stojiljković, LJubiša Jovanović, Severin Bjelić, Dara Čalenić, Dubravka Perić i drugi.

„Pop Ćira i pop Spira“ snimljen u produkciji Avala filma ostaje zapamćen jer na humorističan način prikazuje život u jednom vojvođanskom selu. Radnja filma odvija se u životopisnom, idiličnom mestu, u kom život seoske elite, dve popovske porodice, teče mirno u međusobnom razumevanju i prijateljstvu. Razdor u ove dve porodice unosi dolazak Petra Petrovića, mladog učitelja koji može da se oženi ćerkom samo jednog popa.