15/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • PRIJAVLJIVANJE DECE ZA UPIS U PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE
predškolci počinje upis u prvi razred osnovne Kreativna radionica pinokio učionica škola foto Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo

PRIJAVLJIVANJE DECE ZA UPIS U PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

Autor 27/03/2022

Od ponedeljka, 21. marta je otvorena elektronska aplikacija i mogućnost za prijavljivanje i testiranje radi upisa učenika u prvi razred osnovne škole. Svaka osnovna škola je u obavezi da ponudi termine za upis i testiranje, od 1. aprila do 31. maja. Za 1395 mališana u Kolubarskom okrugu, rođenih od 1. marta 2015. do 1. marta 2016. godine, počinje upis u prvi osnovne za nastavnu 2022/23. godinu.

Prilikom upisa potrebno je dostaviti matične brojeve roditelja i budućih prvaka zbog neophodnog e-Zakazivanja. Prijave će obavljati pedagog i psiholog škole, najavljuje načelnica Školske uprave Kolubarskog i Mačvanskog okruga, Zorica Jocić.

dr Zorica Jocić načelnik Školske uprave Kolubarskog i Mačvanskog okruga Valjevo Objektiva.rs foto Dragan Krunić septembar 2021. godine

Roditelji neće donositi dokumenta u školu. Za upis su potrebna četiri dokumenta: Izvod iz matične knjige rođenih, Potvrda o prebivalištu, Potvrda o obavljenom lekarskom pregledu i Potvrda o pripremnom predškolskom programu. Sva ta četiri dokumenta mogu se pribaviti elektronskim putem i tu obavezu imaju škole. Prilikom upisa potrebno je da roditelji dostavite matične brojeve roditelja i budućih prvaka zbog neophodnog e-Zakazivanja. Prijave će vršiti pedagog i psiholog škole.

Dakle, roditelj može da sam direktno zakaže termin za testiranje i za upis preko aplikacije, ili, ako ne želi, može da obavesti školu. Sve škole imaju ovlašćena sertifikovana lica koja će taj posao zakazivanja termina obaviti umesto roditelja,” rekla je načelnica dr Zorica Jocić, pri tome napomenuvši da ukoliko je lekarski pregled deteta obavljen u privatnoj ordinciji ili u vojnim zdravstvenim ustanovama, roditelji su u obavezi da tu Potvrdu o obavljenom lekarskom pregledu donesu odštampanu.

U prvi razred osnovne škole u nastavnoj 2022/23. godini upisuju se deca rođena od 1. marta 2015. do 1. marta 2016. godine. Mogu se upisati i mlađa deca, uzrasta od 6 do šest i po godina, ali uz prethodnu proveru znanja i stepena spremnosti za školu i to rade pedagog i psiholog. Ukoliko iz određenih razloga nisu već upisala osnovnu, u prvi razred mogu se upisati i deca starija od 7,5 godina, uz proveru znanja i, uz pedagoga i psihologa, učestvuje i nastavnik razredne nastave, odnosno učitelj.

Broj učenika prvog razreda ove godine u Valjevu je za troje dece manje nego pri prethodnom upisu, a Lajkovac je jedina opština u Kolubarskom okrugu gde ima više prvaka, 16 mališana više nego lane. U Valjevu u školskoj 2022/23. godini ima 751 učenik prvog razreda, na Ubu 241, u Mionici 99, u Lajkovcu 143, u Ljigu 87 i u Osečini 74, odnosno 1395 mališana u Kolubarskom okrugu.

Osnovne škole su u obavezi da objave informacije o mogućnosti zakazivanja elektronskog testiranja učenika radi upisa u prvi razred, ili da tu informaciju objave na školskom sajtu, oglasnim tablama ili u medijama, kako bi roditelji bili upoznati i imali sve potrebne informacije.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu će pružati podršku roditeljima, a kontakt telefoni na koje se roditelji mogu obratiti za pomoć su u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja: 011/ 735-0 – 557 i u Kancelariji za informacione tehnologije i eUpravu: 011/ 735-0 – 561, a operateri su dostupni radnim danima od 8 do 15 časova.

Prošle godine je uslugu eZakazivanja termina za upis u osnovnu školu koristilo oko 35.800 roditelja i ovlašćenih lica.