28/02/2024
Najnovije vesti
Valjevo sadnice Posadi svoj hlad

POSADI SVOJ HLAD

Autor 11/12/2021

Grad Valjevo nastavilo akciju Posadi svoj hlad i juče je, ispred zgrade Gradske uprave, organizovana podela 100 besplatnih sadnica belog jasena.

Sadnice su obezbeđene uz pomoć društveno odgovornih kompanija, koje žele da ozelene mesta gde živimo i kojima je važno zdravlje građana, a deset sadnica će biti podeljeno valjevskim školama.

Olga Janković, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, zaposlena u Odeljenju za urbanizam u Gradskoj upravi Valjeva se zahvalila građanima, koji su se odazvali jesenoj akciji.

„Ovo je nastavak aktivnosti Grada na smanjenju aerozagađenja. Nedavno realizovali projekat pošumljavanja, gde smo posadili 400 sadnica koje smo dobili od Ministarstva za zaštitu životne sredine. Posadili smo razne vrste naših autohtonih sorti na tri lokacije u našem gradu. Prva lokacija je novoizgrađena saobraćajnica u Ulici Mirka Obradovića, Naselje Oslobodioci Valjeva i Park Pećina u kome smo posadili 250 sadnica“, rekla je Olga Janković.

Njena preporuka je da građani ove sadnice ne sade na javnim površinama, jer to nije dozvoljeno i to je u nadležnosti Grada Valjeva.

Preporuka građanima koji su uspeli da dobiju sadnice je da beli jasen zasade na placevima i u dvorištima, ali da uzmu u obzir činjenicu da je u pitanju veliko drvo, koje raste i do 20 metara u visinu. S obzirom da su sadnice jako mlade, potrebna je nega i da redovno zalivanje, dok ne ojačaju.

Osim ove jesenje akcije, proteklog proleća je organizovana prva akcija, a prema rečima Olge Janković, podela će biti nastavljena i naredne godine.