15/04/2024
Najnovije vesti
FOTO-IZVOR-Udruzenje-Prijateljstvo-sa-Pfafenhofenom-u-Jefimiji-Bernd-Dusner-sa-ucenicima-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-20-03-2024

Poseta predsednika Udruženja “Prijateljstvo sa Valjevom” iz Pfafenhofena

Autor 20/03/2024

Bernd Dušner boravio u gradu na Kolubari. Članovi prijateljskih udruženja iz Pfafenhofena i Valjeva razgovarali o realizaciji planova za tekuću godinu.

Predsednik Udruženja „Prijateljstvo sa Valjevom“, Bernd Dušner, dugogodišnji prijatelj našeg grada, bio je u poseti i tom prilikom su, pored ostalog, sumirane uspomene na brojne programe priređene u proteklih 25 godina.

Sastanku su pored profesorki nemačkog jezika iz osnovnih i srednjih škola iz Valjeva i učenika koji su boravili u Pfafenhofenu prošle godine, prisustvovale i Fahrija Zdravković, koja je sa svojom porodicom, koja živi u Pfafenhofenu i koja je bili spona povezivanja naša dva grada, od početka uključena u humanitarni rad Udruženja i Valjevka Ljiljana Šubert, koja dok je živela u Minhenu, bila je uvek tu za naše učenike, kao i bivša predsednica udruženja Milena Kuzmanović. Sastanak je održan u restoranu „Jefimija“, čiji vlasnici pomažu pri dočeku prijatelja iz Nemačke.

Bernd Dušner je i dalje pun energije i želje da organizuje programe koji povezuju dva grada. Najavljuje da je i ove godine u planu boravak grupe učenika iz Valjeva u Pfafenhofenu i produbljivanje saradnje ovdašnjih škola u Nemačkoj.

Udruženje “Prijateljstvo sa Valjevom” – za mir, prijateljstvo i razumevanje naroda osnovano je u julu 1999. u bavarskom gradu Pfafenhofen.

Članovi Udruženja su do sada:

• Organizovali i u Valjevo dopremili  10 velikih i više manjih humanitarnih transporta bolnici, ambulanti fabrike Krušik, dečjim obdaništima, Domu za nezbrinutu decu (dok je postojao) i školama predali neophodnu pomoć. Tu spadaju pored ostalog kola hitne pomoći, kompletan centar za dijalizu, 50 bolničkih kreveta, kompjuteri, agregat za struju, CD plejeri, razna učila, knjige…

• Od 2000. godine organizuju svake godine za valjevske srednjoškolce jednonedeljni boravak u Pfafenhofenu. Tokom boravka učenici su smešteni u nemačkim porodicama, organizovani su im svakodnevni izleti u različite bavarske gardove i na taj način valjevski učenici dobijaju priliku da se upoznaju sa nemačkom kulturom i običajima, kao i da primene i prošire svoja znanja nemačkog jezika.

• Pored učenika priliku da posete Pfafenhofen, pokažu svoja umeća i prošire svoja znanja imali su i valjevski sportisti, članovi kulturno-umetničkih društava, slikari, muzičari, lekari, profesori…

• Članovi Udruženja doprineli su uspostavljanju direktne saradnje Pfafenhofena i  Valjeva u okviru Evropske unije – programom „Exchange“ i omodućavali brojne kontakte sa uglednim bavarskim privrednicima. Organizovali su posete Valjevu političara, muzičara i umetnika iz Pfafenhofena.

• Članovi Udruženja organizuju u Pfafenhofenu brojne akcije, tribine, koncerte, književne večeri i sl. u kojima učestvuju stanovnici Valjeva i na taj način doprinose stavranju bolje i pozitvnije slike Valjeva i Srbije.

• Članovi Udruženja organizuju humanitarne akcije i za ostale narode, koji su iz zemalja zahvaćenih ratom.