15/04/2024
Najnovije vesti
Dobitnici-godisnje-nagrade-Grada-Valjeva-20-03-2024-FOTO-i-publika-fotografise-Snezana-Jakovljevic-Krunic-za-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Svečanost uručenja godišnjih nagrada povodom Dana Valjeva (video)

Autor 20/03/2024

Povodom Dana grada Valjeva, 20. marta, održana je svečanost uručenja godišnjih nagrada u koncertnoj sali Muzičke škole “Živorad Grbić”.

Himnu Republike Srbije otpevale su Anastasija Radovanović i Marija Malidžan, učenice srednje Muzičke, na početku programa obeležavanja Dana grada Valjeva, 20. marta. Tom prilikom, prisutne je pozdravio gradonačelnik, Lazar Gojković:

“Danas obeležavamo 20. mart, Dan Grada, koji simbolizuje početak razvoja našeg grada od nerazvijene turske kasabe u moderan grad.

Lepota Valjeva i valjevske okoline, raznolikost i bogatstvo kojim raspolažemo na prirodnom, duhovnom i ljudskom nivou uveravaju nas da ne živimo u običnom gradu, već u gradu koji opravdano može poneti epitet centra galaksije.

Samim tim i obaveza svih nas koji radimo u službi grada i građana Valjeva je još veća i značajnija. Uz podršku države ostvarujemo višedecenijske snove i uspehe. Brza saobraćajnica, izgradnja obilaznice oko Valjeva, nova industrijska zona, velike fabrike koje su otvorene, mnoštvo vrednih valjevskih privrednika, skori početak rada gerontološkog centra, izvesni dolazak gasovoda u Valjevo, samo su neki od uspeha koje smo postigli poslednjih godina. Sve ovo je u službi ljudi, a naročito dece koja su nam najvažnija, a to dokazuje i skori početak rada dva nova vrtića koja će moći da prime preko 500 dece i zaposliti 107 novih radnika.

Danas, povodom Dana grada, okupili smo se da proslavimo uspeh i čestitamo onima koji su svojim znanjem i umećem ostavili trag u životima ljudi i u životu Valjeva.

U ime građana Valjeva i u svoje ime, čestitam svim dobitnicima nagrade Grada Valjeva, priznanja za sve šta su uradili za naš grad i koji proslavljaju ime Valjeva u poslovima kojima se bave. Svim građanima Valjeva čestitam Dan grada”, rekao je gradonačelnik Lazar Gojković.

Odbornici Skupštine Grada Valjeva na sednici održanoj 18. marta su se saglasili o dobitnicima godišnje Nagrade Grada Valjeva  za 2023. godinu, iz domena: privrede – Urban tehnics; poljoprivrede – Aleksandar Stanarević; obrazovanje i vaspitanje – Poljoprivredna škola sa Domom učenika i profesorka matematike, Ivanka Tomić; stvaralaštvo i postignuća učenika – Sofija Mićević; nauka inovacije i pronalazaštvo – dr sci. med. Mira Vuković; urbanizam i arhitektura – Projekt biro GPD Kej; medicina i briga o zdravlju – prim. spec. dr med. Rada Subotić; socijalna zaštita i humanitarni rad – Svetosavska omladinska zajednica Eparhije Valjevske i pripadnicima vatrogasno-spasilačkog odeljenja MUP-a Valjevo: Bori Stojanoviću, Nemanji Maletiću, Darku Živčiću i Nenadu Nenadoviću; humanost – prof. dr Milan Nedeljković i Katarina Čočović-posthumno; umetnost i kultura – Milica Janevska i Nebojša Milovanović; sport – Milan Marković; za životno delo – Milošu Kovačeviću –posthumno; za afirmaciju grada – Branko Kovačević.

Svečanost obeležavanja Dana grada Valjeva uveličana je nastupima Mešovitog hora srednje muzičke škole, pod dirigentskom palicom Milice Stepanović Babamilkić, uz pratnju profesora Milene Urošević i Dimitrija Mihajlovića, u izvođenju pesme “Simonida” Milana Rakića za koju je muziku komponovao Dragan Pantić Velikić.

Valjevac Ivan Tomašević Žuća, prvak Šabačkog pozorišta, odnedavno u penziji, izveo je odlomak iz monodrame “Zoran Radmilović”, dok je gudački orkestar “Feniks” valjevske Muzičke škole, pod dirigentskim upravljanjem mr Snežane Stevanović, odsvirao Hendlovo delo “Pasakalja”.

Za kraj programa, članovi Etnomuzikološke sekcije Srednje muzičke škole “Živorad Grbić” iz Valjeva, sa profesorkom Milenom Urošević, izveli su Kaladžijsko oro.

Obrazloženja Komisije za dodelu Nagrade grada Valjeva o dobitnicima nagrade Valjeva za 2023. godinu

U oblasti privrede: Urban Tehniks d.o.o. Valjevo

Urban-Tehniks je valjevska kompanija koja je 2023. godine obeležila 20 godina postojanja. U godini jubileja ostvarila je rekordan izvoz vredan 7.84 miliona evra i prihod od 1.9 milijardi dinara. Urban-Tehniks ima 224 zaposlena (13 inžinjera, 14 kontrolora) i u svom relativnom kratkom postojanju ova kompanija je postala pouzdan dobavljač vodećim globalnim kompanijama širom sveta. Na tom putu Urban-Tehniks se specijalizivao za proizvodnju plastičnih delova postupkom ekstruzije i postao nezamenljiva karika u lancu globalnih kompanija. Urban je inovativna kompanija u kojoj se na jednom mestu mogu naći svi ekstrudirani plastični delovi za industriju kućnih aparata. Ova kompanija kvalitet svojih proizvoda uvek stavlja na prvo mesto i društveno je odgovorna.

Aleksandar Stanarević ovčar FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs

U oblasti poljoprivrede: Aleksandru Stanareviću

Aleksandar Stanarević, rođen 1983. godine u Valjevu. Poljoprivredom se bavi poslednjih 18 godina u selu Kamenica gde se vratio na svoju dedovinu. Aleksandar se bavi ratarstvom i stočarstvom.

Obrađuje oko 30 hektara zemlje, delom svoje, delom u zakupu. U domaćinstvu ima 18 goveda rogate stoke, 70 svinja i 200 ovaca. U ovčarstvu je zabeležio zavidan uspeh kako u Valjevskom kraju, tako i na državnom nivou.

U našem okrugu izlagao je poslednje tri godine na izložbi u Pričeviću, gde je osvojio šampionske nagrade za priplodne ovce i ovnove.

Na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu učestvovao je četiri godine za redom, tri puta je bio šampion u kolekciji Sjeničkih ovaca, a za njega je najdraža i najveća nagrada došla 2023. godine kada je sa izloženim ovcama i ovnovima, dobio najveću nagradu koja se dodeljuje na nekom sajmu, a to je „Državni apsolutni šampion u oblasti ovčarstva“. Na farmi pored ovaca i ovnova, uzgaja jagnjad kako za priplod, tako i za klanicu, i prvi je izvoznik priplodnih jagnjadi van granica naše zemlje. Pored ovčarstva, bavi se govedarstvom i tradicionalnom proizvodnjom sira i kajmaka. Oženjen je i otac dvoje dece.

U oblasti obrazovanja i vaspitanjadodeljuju se dve nagrade: Poljoprivrednoj školi sa domom učenika “Valjevo” i profesorki matematike, Ivanki Tomić

Poljoprivredna škola sa domom učenika “Valjevo” proslavila je veliki jubilej: 125 godina postojanja od osnivanja prve škole na mestu današnje i 100 godina od osnivanja Prve Srednje poljoprivredne škole u Republici Srbiji. Škola je počela sa radom 1. januara 1923. kao treća u Jugoslaviji, a prva srednja poljoprivredna škola u Srbiji. Mnoge generacije su prošle, menjali se planovi i programi, sprovedene reforme, ali ona je sačuvala dušu i izrasla u savremenu školu, opremljenu najsavremenijim nastavnim sredstvima.

Investicija od kapitalnog značaja za školu svakako je Dom učenika,izgrađen na mestu stare i neupotrebljive školske zgrade 2009. godine. Poljoprivredna škola sa domom učenika “Valjevo” je moderna školska institucija, koja čuva i neguje tradiciju srpske poljoprivrede. U obrazovanju budućih kadrova koji će razvijati za našu zemlju izuzetno značajnu oblast-poljoprivredu, najznačajniju ulogu ima primena standarda ISO 9001, ISO 14001 i HCCP kodeksa u zaokruženom procesu proizvodnje od njive do trpeze. Škola danas ima oko 500 učenika u 22 odeljenja. Dom učenika pruža usluge smeštaja, ishrane i vaspitnog rada za učenike poljoprivredne škole čije je mesto stanovanja van mesta njihovog školovanja. Školska ekonomija se prostire na preko 60 hektara obradivog zemljišta sa ratarsko-povrtarskom, voćarsko-vinogradskom, stočarskom i cvećarskom proizvodnjom uz primenu savremene mehanizacije. U toku svog postojanja i rada Poljoprivredna škola u Valjevu dala je veliki doprinos ne samo unapređenju poljoprivrede valjevskog kraja, već poljoprivrede uopšte. Ovaj doprinos ne ogleda se samo u broju onih koje je školovala i koji su se uspešno uključili u rad na unapređenju poljoprivrede i sela, već i u mnogim drugim delatnostima učenika i svih zaposlenih u njoj. Danas je ovo savremena obrazovna ustanova koju krase njeni učenici dobitnici brojnih republičkih nagrada i priznanja iz oblasti poljoprivrede, ali i iz matematike, srpskog jezika i književnosti, biologije, kulturno-umetničkog stvaralištva, sporta. Za postignute izuzetne rezultate škola je odlikovana Ordenom Svetog Save od strane svetog Sinoda Srpske pravoslavne crkve i Patrijarha Irineja. Na 18. Međunarodnom sajmu obrazovanja “Putokazi” 2023. godine u Novom Sadu školi je dodeljena Velika zlatna medalja za kvalitet rada.

Ivanka Tomić je rođena 1959. godine u Valjevu. Valjevsku gimnaziju je završila 1978. godine, a na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu je diplomirala 1982. godine. U Valjevskoj gimnaziji radi neprekidno od 1987. godine do današnjih dana, sa visokim postignućima u nastavnom i vannastavnom radu i vaspitnim aktivnostima u školi i van nje. Zvanje pedagoškog savetnika ima od 2017. godine, a od 2020. godine je savetnik, spoljni saradnik Školske uprave Valjevo. Ivankin višegodišnji veoma kvalitetan i respektabilan stručno – pedagoški rad ogleda se kroz: autorski i koautorski rad na pisanju nekoliko zbirki zadataka za redovnu i dodatnu nastavu matematike u osnovnim i srednjim školama; recenzentski rad na više od 10 udžbenika za osnovnu i srednju školu; skoro četiri decenije rada u Školi za mlade matematičare „Integral“; funkciju predsednika Podružnice matematičara Valjevo u dva mandata; izuzetne rezultate njenih učenika koje su postizali na matematičkim takmičenjima, olimpijadama, fakultetima….i kroz mnoge druge projekte. Pune 32 godine bila je član Državne komisije za takmičenja iz matematike učenika srednjih škola. Bila je autor ili recenzent više izdanja Društva matematičara Srbije. U toku 2023. godine učestvovala je u recenziji dva važna udžbenika za učenike matematičkih gimnazija u Srbiji („Analiza sa algebrom 2“ i „Analiza sa algebrom 3“) i imala dva veoma zapažena petočasovna predavanja na Državnom seminaru za nastavnike matematike i informatike.

U oblasti stvaralaštva i postignuća učenika i studenata: Sofiji Mićević

Sofija Mićević, učenica Valjevske gimnazije i Muzičke škole „Živorad Grbić“ Valjevo. Sofija Mićević rođena je u Valjevu, 2009. godine. Prvih šest razreda osnovne škole je završila u Prvoj osnovnoj školi u Valjevu, a od školske 2022/23. godine je učenik Valjevske gimnazije (odeljenje za obdarene u matematici). Paralelno, u Muzičkoj školi “Živorad Grbić” uči i osnovnu muzičku školu (odsek klavir), gde je za tri godine završila pet razreda. Od prvog dana u Valjevskoj gimnaziji pokazivala je izuzetne rezultate u svim školskim aktivnostima, kako nastavnim tako i u vannastavnim. Zahvaljujući svom znanju, trudu i zalaganju postala je jedan od najboljih đaka u razredu u školi. Osvajala je mnoge nagrade i pohvale na takmičenjima i smotrama. U 2023. godini Sofija Mićević je postigla sledeća važna postignuća i rezultate: Prva nagrada i apsolutni pobednik Državnog takmičenja iz matematike za učenike 7. razreda sa maksimalnih 100 osovjenih bodova; Druga nagrada na Republičkom takmičenju iz Solfeđa i Teorije; Treća nagrada na Državnom takmičenju iz fizike; Druga nagrada na finalnom delu Međunarodnog matematičkog takmičenja “Kengur bez granica” i Prva nagrada na memorijalnom muzičkom takmičenju Aca Panić – Mladenovac 2023. sa 96 osvojenih bodova. Radi se o devojčici izraženog talenta za matematiku i muziku.

U oblasti nauke, inovacija i pronalazaštva: dr sci. med. Miri Vuković

Dr sci.med. Mira Vuković rođena je u Valjevu, 1962.godine, gde je završila osnovnu i srednju školu. Medicinski fakultet završila je 1987. godine , a specijalizaciju u oblasti kliničke farmakologije 1999. godine, na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Stručno zvanje primarijus u oblasti kliničke farmakologije stiče 2010. godine. Doktorsku disertaciju „Psihometrijska analiza činilaca ekonomskog rasuđivanja zdravstvenih stručnjaka u procesu donošenja kliničke odluke“ odbranila je 2014. godine na Fakultetu Medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. Citirana je 638 puta sa ukupnim Hiršovim faktorom uticaja (Hiršov indeks) koji iznosi 12, odnosno faktorom uticaja izraženim indeksom 10 (broj radova koji su najmanje 10 puta citirani), a koji iznosi 14. Član je Lekarske komore Srbije, član Sekcije za kliničku farmakoligiju Srpskog lekarskog društva, Evropske asocijacije kliničke farmakologije – „EASRT“ i Međunarodne asocijacije kliničke farmakologije – IUPHAR. Mira Vuković se naučno istraživačkim radom uspešno, kontinuirano bavi preko 30 godina, objavljujući rezultate svojih istraživanja u uticajnim međunarodnim naučnim časopisima, dajući izuzetan doprinos u različitim naučnim disciplinama (klinička medicina, javno zdravlje, zdravstvena ekonomija, edukacija).

U oblasti urbanizma i arhitekture: Projektni biro GPD Kej

Projektni biro GPD Kej – Andrijana Maksimović, Jelena Marković, Una Unković, Lazar Ćirić, Predrag Petković, Ana Rasulić, Ana Glušac, Natalija Malešević i Marko Filipović. Projektni biro se bavi izradom 3d modela u arhitekturi, bilo da se radi o vizuelizaciji objekata u fazi idejnog rešenja ili već gotovih projekata. Fotorealističnim prikazima kako enterijera tako i eksterijera, postavljaju objekte u realno okruženje uz pomoć fotomontaža, kako bi se što bolje dočarao budući izgled objekta. Pored modelovanja, bave se i izradom animacija. Ovaj mladi i kreativni tim na čelu sa Andrijanom Maksimović dipl.inž.arh. je svojim projektima stambenih, hotelsko-apartmanskih objekata, stambenih kuća, enterijera raznih objekata doprineo lepšem izgledu Valjeva i Divčibara, ali i mnogim drugim gradovima i turističkim centrima širom zemlje.

U oblasti medicine i brige o zdravlju: Prim. spec. dr med. Radi Subotić

Prim. spec. dr med. Rada Subotić, rođena je 1959. godine u Peckoj. Osnovnu školu završila je u Peckoj kao đak generacije i nosilac diplome Vuk Stefanović Karadžić. Srednju Medicinsku školu „Dr Miša Pantić“ u Valjevu završila je 1979. godine kao đak generacije i nosilac diplome Vuk Stefanović Karadžić. Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirala je 1985. godine. Odmah po završetku studija započinje lekarski staž u Opštoj bolnici Valjevo, gde dobija zaposlenje za stalno, kao doktor medicine u službi za Unutrašnje bolesti, gde radi do danas. Specijalizaciju iz interne medicine završila je 1996. godine, a užu specijalizaciju iz alergologije i kliničke imunologije 2003. godine. Stručno zvanje primarijus stiče 2008. godine. U zbornicima radova, na stručnim sastancima, ali i domaćim stručnim indeksiranim časopisima prezentovala je ili objavila 40 radova u sažetku ili celosti. Član je srpskog lekarskog društva, Evropskog udruženja alergologa i kliničkih imunologa, Udruženja alergologa i kliničkih imunologa Srbije, kao i član Upravnog odbora alergologa i kliničkih imunologa Srbije. Za uspešan rad u oblasti interne medicine dobija Priznanje od Srpskog lekarskog društva 2007. godine. Tokom svog radnog veka od gotovo četrdeset godina, nagrađivana je više puta na predlog njenih rukovodilaca za požrtvovanost na radu.

U oblasti socijalne zaštite i humanitarnog radadodeljuju se dve nagrade: Svetosavskoj omladinskoj zajednici Eparhije valjevske i pripadnicima Vatrogasno-spasilačkog odeljenja MUP-a Srbije u Valjevu Bori Stojanoviću, Nemanji Maletiću, Darku Živčiću i Nenadu Nenadoviću

Svetosavska omladinska zajednica osnovana je po blagoslovu blaženopičivšeg Episkopa Milutina 2008. godine, a danas postoji i obavlja svoju misiju sa blagoslovom Episkopa valjevskog G. Isihija. Njihova glavna misija jeste briga o mladima, njihovom duhovnom životu, podizanje kulturne svesti i očuvanje i negovanje tradicije srpskog naroda. Kroz sve ove godine postojanja Svetosavska omladinska zajednica je realizovala veliki broj akcija a kroz samu zajednicu prošlo je preko 600 mladih. Najveći doprinos su pokazali kroz haritativno delovanje u našoj sredini, odnosno pomaganju bolesnima i siromašnima. Veliki deo delovanja Svetosavske omladinske zajednice usmeren je na očuvanje životne sredine kroz mnoge ekološke akcije. Poslednjih nekoliko godina članovi Svetosavske zajednice su se posebno posvetili humanitarnom radu, odnosno pomaganju socijalno ugroženim i bolesnim građanima i doneli radost u domove brojnim bližnjima, kojima je pomoć potrebna. Neki su obradovani ogrevom za zimske dane, neki hranom i drugim kućnim potrepštinama, oni najmlađi školskim priborom, a svi pruženom rukom i spoznajom da nisu sami ma koliko vreme u kojem živimo bilo obeleženo materijalnom oskudicom i raznim ograničenjima. Prethodnu godinu obeležile su raznovrsne akcije i dešavanja u SOZ-u. Članovi SOZ-a prikupljaju hranu, ogrev i ostale neophodne stvari za normalan život i odnose ih porodicama koje su u teškoj materijalnoj i životnoj situaciji. Evidentna je i odlična saradnja sa Kolom srpskih sestara i Pravoslavnom narodnom hrišćanskom zajednicom, sa kojima tokom godine zajednički organizuju humanitarne akcije za najugroženije porodice, kao i osetljive grupe, kao što su deca i mladi sa posebnim potrebama.

Bora Stojanović, Nemanja Maletić, Darko Živčić i Nenad Nenadović, su pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Valjevu, koji su učestvovali u okviru tima Ministarstva unutrašnjih poslova u potrazi i spasavanju lica nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku, 6. februara 2023. godine. Tokom svog boravka u Turskoj, srpski spasilački tim u kome su učestvovali vatrogasci-spasioci iz Valjeva pronašao je i izvukao iz ruševina 23 žrtve zemljotresa, ali su spasili iz ruševina i 3 osobe. Zahvaljujući njihovoj hrabrosti i radu, tri osobe su dobile šansu za novi život. Odazivajući se pozivu za učešće u misiji spasavanja, jasno su pokazali da njihova odanost pozivu kome služe, odanost državi, svojim kolegama i odanost čovekoljublju i potrebi da se svaki život spase, je iznad svih nacionalnih, verskih, političkih i drugih podela, pa čak i iznad sopstvenog života.

Bora Stojanović, rođen je 1978. godine u Valjevu, gde je završio Tehničku školu „Milica Pavlović“. Od 2003. godine pripadnik je Vatrogasno-spasilačkog bataljona Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije u Valjevu.

Nemanja Maletić, rođen je 1977. godine u Valjevu gde je završio Tehničku školu „Milica Pavlović“. Od 2003. godine pripadnik je Vatrogasno-spasilačkog bataljona Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije u Valjevu.

Darko Živčić, rođen je 1980. godine u Kraljevu. Završio je srednju vojnu školu u Požarevcu. Od 2008. godine pripadnik je Vatrogasno-spasilačkog bataljona Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije u Valjevu.

Nenad Nenadović, rođen je 1984. godine u Valjevu. Nakon završene Tehničke škole, završio je Višu školu „Beogradska akademija poslovnih strukovnih studija“. Od 2008. godine pripadnik je Vatrogasno-spasilačkog bataljona Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije u Valjevu.

U oblasti humanosti dodeljuju se dve nagrade:

profesoru dr Milanu A. Nedeljkoviću i Katarini Čočović, posthumno

Profesor dr Milan A. Nedeljković rođen je 1957. godine u Beogradu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1982. godine. Specijalističke studije završio je 1991. godine u istoj ustanovi, a specijalizaciju iz oblasti kardiologije je završio 2011. godine. Magistrirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1989. godine iz oblasti kardiologije sa temom „QTc interval u akutnom infarktu miokarda“. Doktorirao je 1999. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu iz oblasti kardiologije sa temom „Ergonovinski test u predikciji koronarnog arterijskog spazma“. Za redovnog profesora na Medicinskom fakultetu u Beogradu izabran je 2013. godine. Profesor Milan A.Nedeljković, 2004. godine dao je doprinos u nabavci prvog multislajs skenera SOMATON4 koji je stigao u Srbiju i donet u Valjevo. Inicijator je otvaranja angio sale u Opštoj bolnici Valjevo, koja je počela sa radom 2010. godine. Učestvovao je u edukaciji doktora, medicinskih sestara i tehničara iz Valjeva koji su dolazili na obuku u angio salu Klinike za kardiologiju, Univerzitetskog kliničkog centra Srbije. Od Srpskog Lekarskog Društva dobio je sledeće nagrade: Godišnja nagrada Srpskog Lekarskog Društva za naučnoistraživački rad 2014. godine, Zlatna plaketa 150 godina SLD, Srpsko Lekarsko Društvo, Beograd 2022. i Godišnja nagrada Srpsko Lekarsko Društvo za „Životno delo“ 2022. Učestvovao je u ukupno 868 naučnih publikacija, od čega 81 u vodećim stručnim naučnim časopisima sa Current Contents (CC) ili Sciences Citation Index (SCI) liste, a od toga osam kao autor. U decembru 2010. godine u Zdravstvenom centru „Valjevo“ otvorio angio salu i uradio prve intervencije na srcu.

Katarina Čočović je svojom verom, energijom i hrabrošću uspela da ujedini Valjevo, Srbiju i ceo region! I u najtežim trenucima svoje borbe, ona je pokazala humanost i prema drugim ljudima koji su vodili životne bitke i pomagala da prikupe sredstva za lečenje, preusmeravala im i deo sredstava koja su bila namenjena za njeno lečenje. Dodela nagrade Katarini Čočović, posthumno je simbol jedinstva i nagrada svima koji su na bilo koji način učestvovali u akciji.

U oblasti umetnosti i kulture: Milici Janevskoj i Nebojši Milovanoviću

Milica Janevski je rođena u Valjevu, 1986. godine, gde je završila Valjevsku gimnaziju, da bi potom diplomirala osnovne akademske studije glume na Akademiji umetnosti u Novom sadu, u klasi profesorke Jasne Đuričić, a nakon toga i master studije kod profesora Tome Janežića. Milica je pozorišna, televizijska i filmska glumica, koja je 2023. godinu obeležila ulogama u seriji Pad, Deca zla, Toma, filmovima Pokidan i Nedelja, dok je u prethodnim godinama imala uloge u serijama Kosti, Advokado, Ubice moga oca, Bunar i mnogim drugim. Dibitnica je mnogih vrednih nagrada i priznanja širom zemlje i regiona.

Nebojša Milovanović je rođen u Valjevu, 1974. godine, gde je završio Valjevsku gimnaziju. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu 1999. godine u klasi profesora Vladimira Jevtovića, od kada je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Tokom 2023. godine je imao zapažene uloge u TV serijama Lako je Raletu i Poziv, dok je prethodnim godinama imao uloge u filmovima Lajanje na zvezde, Bure baruta, Belo odelo, Kordon, Slobodan pad, Talog, Panama, Kako su me ukrali Nemci, kao i u brojnim serijama Vojna akademija 1, 2 i 3, Pozorište u kući, Zaboravljeni umovi Srbije, Poslednja audijencija, Sumnjiva lica, Koreni, Folk, Čizmaši, Državni službenik, Južni vetar, 12 reči, Kamiondžije d.o.o., Tajne vinove loze, Kaljave gume, Jedini izlaz, Beležnica profesora Miškovića, Azbuka našeg života, Branilac i Crna svadba. Pored klasične glume, Nebojša Milovanović radi i stendap komediju, tj. Stendaun sa Nebojšom Milovanovićem, za koju je dobio i nekoliko nagrada.

U oblasti sporta: Milanu Markoviću, atletičaru

Milan Marković je rođen u Valjevu, 2006 godine, do svoje sedme godine živeo je u selu Vujinovača. Uporedno učeći i nižući dobar uspeh, počeo je da se bavi sportom. U početku bili su to fudbal i atletika, da bi se vrlo brzo opredelio za “kraljicu sportova” – atletiku. Svoje prve korake u atletici napravio je u AK “Metalac” Valjevo kod trenera Harija. U međuvremenu je postao član “Top Jump” kluba, koji vodi proslavljeni srpski atletičar Dragutin Topić. Jednako kao na atletskim stazama uspešan je i u Medicinskoj školi, gde pohađa treći razred fizioterapeutskog smera i ima ocenu 5,00. Od početka do danas, daroviti i vredni Milan osvojio je preko 150 medalja i pehara na takmičenjima u svim uzrastnim kategorijama, prvak je Srbije u trci na 2000 metara, a osmo mesto drži na Balkanu. Član reprezentacije Srbije postao je 2023. godine. Talenat, predan rad i niz vrednosti koje svojim primerom svedoči Milan Marković, prepoznao je i preosvećeni Episkop valjevski G. Isihije. Na prijemu u Vladičanskom dvoru, duhovni otac ovdašnjeg vernog naroda uručio je Milanu Markoviću jednokratnu sportsku stipendiju, uz blagoslov za njegov talenat i trud, koji donose sjajne rezultate na radost i ponos zemlji i narodu.

Dve SPECIJALNE NAGRADE

Za životno delo: Milošu Kovačeviću, posthumno

Miloš Kovačević rođen je 1992. godine u Valjevu. Završio je srednju Ekonomsku školu u Valjevu, a diplomirao na Fakultetu za Međunarodnu ekonomiju Univerzita Megatrend. Radni vek je otpočeo u Telekomu Srbija. Za odbornika Skupštine grada Valjeva i predsednika Saveta za mlade biran je 2016. godine. Odrastanje u gradu znamenitih ličnosti srpske istorije i ljubav prema otadžbini navela ga je da se posveti služenju svojoj državi. Veći deo njegovog društvenog aktivizma bio je u fokusu srpsko-ruske saradnje. Organizovao je više projekata kulturne, društvene, političke i ekonomske saradnje između Republike Srbije i Ruske Federacije. Nagrađen je za trud u razvoju omladinske saradnje dve zemlje medaljom ruskog Predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina. Od 2021. do 2022. godine bio je savetnik u Ministarstvu spoljnih poslova Vlade Republike Srbije, a od 2023. godine savetnik u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Miloš je puno radio na pomirenju boračkih i udruženja za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije. Vlada Republike Srbije 2. avgusta 2023. godine, imenovala je Miloša za pomoćnika ministra Nikole Selakovića, u sektoru za boračko-invalidsku zaštitu. Milošev aktivizam, humano i profesionalno delovanje ogleda se u sledećim delima: inicijator bratimljenja grada Sočija, Ruska Federacija i grada Valjeva, Republika Srbija; obnovitelj i najmlađi predsednik Kancelarije za mlade grada Valjeva; osnivač Centra za srpsko-rusku saradnju; višegodišnji predsednik omladine i sekretar društa srpsko-ruskog prijateljstva „Slobodan Lazić Cimer“ Valjevo; prikupljao humanitarnu pomoć za socijalno ugrožene ratne vojne invalide; priložnik hramova Srpske Pravoslavne Crkve i bavio se humanitarnim radom u okviru Svetosavske omladinske zajednice Eparhije valjevske. Tragično je nastradao 26. avgusta 2023. godine, tokom povratka sa službenog puta. Odlukom Glavnog odbora Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca odlikovan je 16. septembra posthumno Ordenom Vojvode Vuka – U znak priznanja za doprinos u očuvanju svetle tradicije dobrovoljačkog pokreta i ugleda Udruženja.

Za afirmaciju Grada: Branku Kovačeviću, košarkašu

Branko Kovačević, dipl. saobraćajni inženjer, rođen 1957. godine u Valjevu. Svoje dečaštvo i mladost proveo je u Valjevu, i ceo svoj život posvetio sportu i reprezentovanju našeg grada. Svoju sportsku karijeru započeo u je KK „Metalac“ kao kadet 1965. godine. Za seniorski tim je debitovao sa svega 17 godina – 1968. godine. Kasnije kao talentovani i perspektivni igrač stigao je do najbolje juniorske selekcije, a 1970. godine kao juniorski reprezentativac Jugoslavije osvojio zlatne medalje na juniorskom prvenstvu Balkana i Evrope. Učestvovao je i dao značajan doprinos ulasku KK „Metalac“ u Saveznu košarkašku ligu, koja je u to vreme bila najjača košarkaška liga u Evropi. Tri puta je proglašavan za sportistu grada Valjeva. Bio je član univerzitetske ekipe Jugoslavije na Univerzijadi u Sofiji 1977. godine. U KK „Crvena Zvezda“ igrao je pet sezona, gde je bio kapiten i jedan od najboljih igrača i strelaca. Igračku košarkašku karijeru je završio 1986.godine kao igrač ljubljanske Olimpije, u kojoj je proveo dve sezone i dao značajan doprinos. Branko kao nekadašnji valjevski košarkaš i uspešan sportski radnik, koji godinama značajno učestvuje u sportskom i kulturnom životu Valjeva, nikada nije zaboravio grad svoje mladosti i uvek se trudio da mu doprinese u mogućoj meri. Kao suosnivač humanitarne organizacije „Unitas“, Branko se više od deset godina bavi humanitarnim radom, koji još uvek traje.