15/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Potpisan Memorandum o razumevanju o izgradnji naftovoda Mađarska – Srbija
Valjevo-vesti-Objektiva.rs-FOTO Slobodan Miljević Ministarstvo-rudarstva-i-energetike-potpisan-Memorandum-nafrovod-Dedovic-sa-ministrom-spoljnih-poslova-i-spoljne-trgovine-Madarske-Peterom-Sijartom

Potpisan Memorandum o razumevanju o izgradnji naftovoda Mađarska – Srbija

Autor 20/06/2023

Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović potpisala je, u okviru prve sednice Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske, Memorandum o razumevanju o izgradnji naftovoda Mađarska – Srbija sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske, Peterom Sijartom.

„Srbija trenutno ima samo jedan pravac kojim se snabdeva sirovom naftom, preko Hrvatske, i za veću sigurnost potrebno je da, kao i u gasnom sektoru, imamo diversifikaciju izvora i ruta snabdevanja. Gradnjom novog naftovoda ka Mađarskoj obezbedićemo sigurnije snabdevanje domaće rafinerije, a time i domaćeg tržišta. Ovaj projekat je planiran listom prioritetnih investicija kao jedan od strateških u oblasti snabdevanja naftom”, rekla je Đedović.

Naglasila je da su se Mađarska i Srbija, kao dve prijateljske zemlje, u energetskoj krizi dodatno potvrdile svoje čvrsto i pouzdano partnerstvo u oblasti energetike.

„Mađarska se snabdeva gasom iz Balkanskog toka preko Srbije, a Srbija deo svojih rezervi gasa skladišti u Mađarskoj. Izgradnjom novog naftovoda dodatno ćemo proširiti naše strateške odnose u oblasti energetike, a Srbija će podići svoju energetsku bezbednost na viši nivo”, navela je Đedović.

Procenjena vrednost projekta izgradnje naftovoda Srbija – Mađarska za kapacitet od 5,5 miliona tona godišnje iznosi 157 miliona evra za srpsku deonicu naftovoda.

Planirano je da novi naftovod ide trasom Szazalombata – Alđe – Roske – Novi Sad, ukupne dužine 304 kilometra, sa potencijalnim produženjem do Soluna i Drača.

Memorandumom je predviđeno da će pre početka realizacije projekta biti potpisan Sporazum o izgradnji naftovoda Mađarska – Republika Srbija između privrednih društava “Transnafta” ad i MOL Grupe kao nosiocima realizacije projekta, kojim će se detaljnije odrediti tehničko-tehnološke karakteristike i vremenski okvir realizacije, kao i definisati obostrane i pojedinačne obaveze učesnika u projektu.

Takođe, direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović i generalni direktor MVM  EEnergy Zrt Laslo Zoltan Frico potpisali su Ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća između Srbijagasa i mađarskog preduzeća za elektroprivredu MVM, navodi pres služba Ministarstva rudarstva i energetike.