25/06/2024
Najnovije vesti
Valjevo-vesti-Objektiva.rs-Foto-Snezana-Jakovljevic-Krunic-OS-Andra-Savcic-tim-Erasmus-projekat-promocija-zavrsna-publika

Mali maturanti polažu završni ispit i kalendar upisa u srednje škole

Autor 20/06/2023

Na kraju osmog razreda osnovne škole svi učenici polažu završni ispit, u junskom roku testiranja su 21, 22. i 23. juna 2023. godine.

Učenici koji iz opravdanih razloga sada nisu u prilici, polaganje završnog ispita mogu obaviti u avgustovskom roku, uz identičnu proceduru. Takođe, završni ispit u osnovnoj školi moraju položiti svi, i đaci koji su već polagali prijemne ispite radi upisa u specijalizovana odeljenja ili umetničke škole. Prema zakonu, učenici koji ostvare manje od 50 bodova na završnom ispitu, ne mogu konkurisati za zanimanja četvrtog stepena.

Valjevo-vesti-Objektiva.rs-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-dr-Zorica-Jocic-nacelnica-SU-Kolubarskog-i-macvanskog-okruga
Načelnica Školske uprave Kolubarsko – mačvanskog okruga, dr Zorica Jocić

Načelnica Školske uprave, dr Zorica Jocić, naglasila je da 1498 učenika osmog razreda polaže završni ispit u Kolubarskom okrugu, dok je u srednjim školama 1640 slobodnih mesta. U Mačvanskom okrugu ih je 2922. U Valjevu 832 učenika osmog razreda polažu završni, a ima 1070 slobodnih mesta u srednjim školama. Bitno je da učenici budu realni pri popunjavanju liste želja i odabiru zanimanja.

U sredu, četvrtak i petak, u terminu od 9 do 11 časova, je izrada testova u okviru završnog ispita u osnovnim školama. Pored pribora, smeju poneti flašicu pijaće vode radi osveženja.

“Učenici dolaze u školu najkasnije do 8 časova ujutru.Tu ih čeka razredni staešina, koji proverava da li su učenici poneli đačke knjižice, potreban pribor, eventualno da li su doručkovali i uzeli dovoljno tečnosti jer očekuju se velike vrućine u naredna tri dana, tako da je veoma bitno da deca budu i dovoljno hidrirana. Nakon toga, učenici ulaze u prostor za polaganje završnog ispita, najkasnije do 8 i 30. Raspoređuju se u klupe obeležene rednim brojevima koji odgovaraju broju učenika na jedinstvenom spisku koji je istaknut na oglasnoj tabli škole. Svaki učenik sedi u jednoj klupi, u središnjem delu i rastojanje između klupa, u svim smerovima, treba da bude najmanje 1,2 metra.

Što se tiče pribora koji im je potreban, za maternji, tj. srpski jezik, i za izabrani predmet, potrebna je grafitna olovka i gumica, a za matematiku, pored toga, potreban je i trougao, šestar i lenjir. Škola je u obavezi da za svakog učenika obezbedi dve hemijske olovke koje pišu plavim mastilom. Nije dozvoljena upotreba tzv. piši – briši hemijskih, zato što se to mastilo pokazalo kao nepostojano prilikom skeniranja, pa postoji mogućnost da se izbriše zapis”, naglašava dr Zorica Jocić, načelnica Školske uprave Kolubarsko – mačvanskog okruga, pojasnivši da je preporuka za učenike da prvo rade zadatke za koje su sigurni i da, u početku, koriste grafitnu olovku, a potom da ga popune hemijskom. Takođe, dežurni nastavnik će zameniti testove koji su pocepani, zgužvani, ili ako proceni da ne mogu biti skenirani na odgovarajući način.

Poljoprivredna škola sa domom učenika Valjevo foto Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo
Fontana i uređen vrt – Poljoprivredna škola Valjevo sa domom učenika

“Novina za ovu, u odnosu na prošlu godinu, to je što učenici treći dan ne polažu kombinovani test, već test iz izabranog predmeta. To je jedan od pet predmeta sa liste: istorija, geografija, biologija, fizika, hemija. U Kolubarskom i Mačvanskom okrugu, kao i u Srbiji, učenici su najvećim procentom izabrali biologiju, zatim geografiju, pa istoriju, hemiju, i najmanje se opredelilo za fiziku”, naznačava načelnica.

Danas je u Beogradu preuzimanje zapakovanih testova, koji će u predstojećem periodu, iz Valjeva, Šapca i Loznice, na dan izrade, biti distribuirani u škole. U školama su obezbeđeni prostorni uslovi i veoma su vodili računa o zdravlju i bezbednosti učenika.

“Sam testraje 120 minuta. U prvih 45 minuta, kao i u poslednjih 15 minuta, ne može se izlaziti, tj. napuštati testiranje. Dežurni nastavnici, kao i svi učesnici ovog testiranja, su obavili posebne obuke. Dobili su osam sati akreditovanog stručnog usavršavanja i to znači da su potpuno spremni za dežurstvo u prostorima u kojima će biti održano plaganje.

škola Objektiva.rs Red Crost Valjevo amfiteatar Ekonomska škola
Amfiteatar u srednjoj Ekonomskoj školi u Valjevu

Postoje četiri načina na koji su škole mogle da izaberu polaganje završog ispita, u zavisnosti od resursa kojima raspolažu. Prvi način je polaganje u velikim prostorijama; drugi – kombinacija dve veće prostorije, npr. jedna mala i velika sala, ili sala –hol; treći je polaganje po učionicama i četvrti – polaganje u nekoj velikoj prostoriji u blizini škole, npr. sportski centar, ali mi to nemamo. Sve škole su morale da traže saglasnost za prostor za polaganje, osim za prvi način. I naravno, znamo za svaku školu u kakvom prostoru vrše testiranje”, napominje načelnica Školske uprave Kolubarsko – mačvanskog okruga, dr Zorica Jocić.

Valjevo Valjevska gimnazija Objektiva.rs Valjevo

Dežurni nastavnici će voditi računa o testovima i identifikacionim nalepnicama, to je tzv. obrazac 41, koje su personalizovane za svakog učenika. Nakon završetka, određeni članovi komisije donose testove u Skening centar. Ove godine je u Valjevskoj gimnaziji za Kolubarski okrug, u Šapcu je za: Šabac, Bogatić, Vladimirce i Koceljevu, i treći centar je u Loznici za: Loznicu, Krupanj, Ljuboviju i Mali Zvornik, pa je ove godine očekivana veća brzina pri skeniranju rešenih testova, u odnosu na prošlo godinu. Svi skening centri su opremljeni neophodnom tehnikom i obavljene su probe.

Pregledanje testova se obavlja digitalizovano, kao i prošle godine, a to znači da će nastavnici pristupati putem interneta pregledanju zadataka, i to će biti potpuno anonimno. Npr. jedan nastavnik će pregledati samo prvi zagatak testa, a da pri tome nezna iz kojih su gradova stigli ti testovi, tako da je omogućena potpuna tajnost.

Valjevo-vesti-Objektiva.rs-Gradsko-takmicenje-prva-pomoc-FOTO-CK-Va-Medicinska-skola-26-05-2023
Medicinska škola “Dr Miša Pantić” u Valjevu

 Za narednu Školsku 2023/24. godinu u Tehničkoj školi u Valjevu upisuju devet odeljenja učenika u prvi razred (270 slobodnih mesta); u Valjevskoj gimnaziji osam odeljenja, tj. 214 slobodnih mesta; u medicinskoj školi “Dr Miša Pantić” imaju sedam odeljenja, 210 slobodnih mesta u prvom razredu i u Ekonomskoj i Poljoprivrednoj školi imaju po šest odeljenja u prvom razredu, odnosno po 180 slobodnih mesta; u srednjoj muzičkoj školi “Živorad Grbić” u Valjevu imaju dve klase, muzički izvođač i muzički saradnik, ukupno 16 mesta.

Na Ubu imaju šest odeljenja: 180 slobodnih mesta u prvom razredu u Tehničkoj i dva odeljenja, 60 mesta, u Gimnaziji. U Ljigu imaju tri odeljenja, tj. 90 mesta. U Lajkovcu 120 mesta, odnosno četiri odeljenja. U Mionici o Osečini, po dva odeljenja, tj. po 60 slobodnih mesta za upis učenika u prvi razred srednje škole.

Tehnička škola Valjevo foto Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo
Tehnička škola Valjevo

Tehnička škola u Valjevu ove godine ima novi smer – polagač obloga, koji obuhvata više zanimanja, od polagača podova do tapetara. Takođe, najviše zanimanja uključenih u dualni sistem obrazovanja su u valjevskoj Tehničkoj školi.

Načelnica Jocić napominje da ima više slobodnih mesta u prvom razredu u srednjim školama Kolubarskog okruga, samo je neophodno da učenici dobro procene svoje mogućnosti u odnosu na izbor željenog zanimanja, u skladu sa brojem ostvarenih bodova.

“Do bodova dolazimo tako što: prosečnu ocenu iz šestog, sedmog i osmog razreda množimo sa četiri. Maksimalno mogu imati 60 bodova na opšti uspeh. Kod bodovanja završnog ispita ove godine je nešto drugačije,

učionica FOTO Objektiva.rs Valjevo vesti Tehnička škola Valjevo novi kabinet za mehatroniku Foto Snežana Jakovljević Krunić Objektiva.rs Valjevo
Informatički kabinet u TC u Tehničkoj školi u Valjevu

srpski i matematika se boduju po 14, a izabrani test ima 12 poena, i tako dolazimo do 40 poena. I kada učenici budu popunjavali “liste želja” upravo o tome treba da vode računa. Bitno je da moraju imati preko 50 poena ukupno da bi, prema zakonu, mogli da konkurišu na četvorogodišnje obrazovne profile.

Mi svim učenicima želimo da mirno i staloženo urade zadatke, bez trzavica jer nema potrebe za tim. Dosta je urađeno, imali su pripremnu nastavu, postoji i platforma ”eVežbaonica” to je uradilo Ministarstvo prosvete sa Upravom, Matematičkim fakultetom i FON-om u Beogradu, i ta platforma sadrži zadatke iz sedam predmeta raspoređene na osnovni, srednji i napredni nivo. Dakle, imali su i tu mogućnost da uvežbaju svoja znanja, tako da verujemo da će lako uraditi završni ispit”, naglasila je dr Zorica Jocić.

Kalendar upisa

Završni ispittest iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i test za polaznike po programu FOOO – sreda, 21.jun 2023. godine, 9 do 11 časova.

Završni ispit – test iz matematike – četvrtak, 22.06.2023. godine, 9 do 11časova.

Završni ispit – treći test – petak, 23.06.2023. godine, 9 – 11časova.

Supervizija sprovođenja završnog ispita – od srede do nedelje, 21. do 25.06.2023. godine.

Preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole i portalu MSŠ – nedelja, 25.06.2023. godine, do 8 časova.

Prijem prigovora učenika na preliminarne rezultate završnog ispita (elektronskim putem) – nedelja i ponedeljak, 25.06.2023. godine, posle 8č i 26.06.2023. godine, do 15 časova.

Prijem prigovora učenika na preliminarne rezultate završnog ispita (neposredno u osnovnoj školi) – ponedeljak, 26.06.2023. godine, 8 – 15 časova.

Dostavljanje odgovora prvostepene komisije na prigovore učenika na preliminarne rezultate završnog ispita (elektronskim putem i neposredno u osnovnoj školi) – ponedeljak i utorak, 26. jun 2023. godine, posle 16 časova i 27.06.2023. godine, do 8 časova.

Prijem prigovora učenika na preliminarne rezultate završnog ispita elektronskim putem i neposredno u osnovnoj školi – za drugostepenu komisiju – utorak, 27. jun 2023. godine, 8 do 15 časova.

Dostavljanje odgovora drugostepene komisije na prigovore učenika na prelimininarne rezultate završnog ispita (elektronskim putem i neposredno u osnovnoj školi) – utorak, 27. jun 2023. godine, posle 16 časova.

Objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita – sreda 28.06. 2023. godine, do 8 časova.

Upis u muzičke i baletske škole – sredam 28.06. 2023. godine, 8 do 15 časova.

Popunjavanje liste želja elektronskim putem – četvrtak i petak, od 29.06.2023. godine u 8 časova do 30.06.2023. godine u 15 sati.

Popunjavanje i predaja liste želja u osnovnoj školi i unos u bazu podataka (neposredno u osnovnoj školi) – četvrtak i petak 29. i 30.06.2023. godine, 8-15 sati.

Provera tačnosti liste želja od strane učenika u osnovnim školama (elektronskim putem i neposredno u školi) – subota 1. jula 2023. godine, od 8 sati.

Prijem prigovora učenika na izražene želje i unošenje ispravki (neposredno u školi) – subota 1.7.2023. godine, 8 – 15 časova.

Objavljivanje konačne liste želja učenika, provera liste želja na zvaničnom sajtu – nedelja 2.7.2023. godine, do 8 časova.

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama – ponedeljak, 03.07.2023. godine, do 8 časova.

Objavljivanje preostalih slobodnih mesta za upis u drugom krugu – ponedeljak, 03.07.2023. godine, do 8 časova.

Popunjavanje i predaja liste želja za drugi upisni krug (elektronskim putem / neposredno u školi) – ponedeljak, 03.07.2023. godine, 8 do 15 časova.

Podnošenje prijave za upis učenika u srednje škole elektronskim putem (posle prvog i posle drugog upisnog kruga) – od ponedeljka do petka, od 3.7.2023. godine u 8 časova do 7.7.2023. godine do 15 sati.

Podnošenje prijave za upis učenika u srednje škole za prvi upisni krug neposredno u školi, osim za upis u muzičke i baletske škole – ponedeljak i utorak, 3. i 4.07.2023. godine, od 8 do 15 sati.

Objavljivanje konačnog rasporeda učenika po školama u drugom upisnom krugu – utorak,  4.7. 2023. godine, do 24 časa.

Objavljivanje preostalih slobodnih mesta posle drugog upisnog kruga u sredu, 5.7. 2023. godine, do 8 sati.

Podnošenje prijave za upis učenika u srednje škole za drugi upisni krug neposredno u školi osim za upis u muzičke i baletske škole – sreda, 5. jul 2023. godine, od 8 do 15 časova.

Valjevo-vesti-Objektiva.rs-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-dr-Zorica-Jocic-nacelnica-SU-Kolubarskog-i-macvanskog-okruga-kzn

Avgustovski upisni rok

Završni ispit – test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i test za polaznike po programu FOOO (avgustovski rok) u sredu, 16. avgusta 2023. godine, od 9 do 11 sati.

Završni ispit – test iz matematike – četvrtak, 17. 8.2023. godine, od 9 – 11sati.

Završni ispit – treći test – petak, 18.08.2023. godine, od 9 – 11 sati.

Supervizija sprovođenja završnog ispita, od srede do nedelje, 16. do 20.08.2023. godine.

Preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole – ponedeljak 21.08.2023. godine, do 8 časova.

Prijem i rešavanje prigovora učenika na rezultate završnog ispita i predaja molbi za upis (u okružnim upisnim komisijama) – ponedeljak 21.08.2023. godine, od 12 do 16 časova.

Objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita – ponedeljak, 21.8.2023. godine, do 20 časova.

Preuzimanje odluka o upisu posle obavljenog završnog ispita (u okružnim komisijama) u utorak i sredu, 22. i 23. avgusta 2023. godine, od 8 do 16 časova.

Unos odluka o upisu u sredu, 23. avgusta 2023. godine.

Upis učenika u srednje škole – treći upisni krug, neposredno u školi, osim za upis u muzičke i baletske škole – četvrtak i petak, 24. i 25. avgust 2023. godine

Prijavljivanje i raspoređivanje, u školskim upravama, vanrednih učenika starijih od 17 godina za upis u srednju školu – od utorka do petka, 22. do 25.8.2023. godine, od 8 do 15 sati.