28/02/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • POVEĆAN BROJ DECE SA VIRUSNIM INFEKCIJAMA I VISOKOM TEMPERATUROM
Dom-zdravlja-Valjevo-pedijatrija-decja-ambulanta-ulaz-prenosi-Objektiva.rs_

POVEĆAN BROJ DECE SA VIRUSNIM INFEKCIJAMA I VISOKOM TEMPERATUROM

Autor 10/01/2023

Posle novogodišnjih praznika znatno je povećan broj pregleda dece u Kovid ambulanti Pedijatrije Doma zdravlja, koja u većini slučajeva imaju povišenu temperaturu.

Načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece dr Valentina Marković kaže da se u periodu od novembra do marta uvek očekuje pojava respiratornih infekcija, ali da trenutno ima bolesne dece više od očekivanja, iako je raspust.

Različitog su uzrasta: od najmlađih do srednjoškolaca, a preovlađuju virusne infekcije praćene visokom temperaturom, naglašava dr Valentina Marković.

“Imaju povišenu temperaturu, najčešće bez drugih simptoma. Manji broj dece se žali na bol u grlu, neki imaju glavobolju, povraćanje, bol u stomaku, retke stolice…

Uglavnom je to povišena temperatura koja ide i do 39-40 stepeni, u nekim slučajevima se teško skida, vraća se na 3-4 sata, a kod pojedine dece traje i šest – sedam dana. Međutim, nama je najbitnije da su ta deca dobrog opšteg stanja između naleta temperature, a to znači da su raspoloženi i aktivni.

Želim da ukažem roditeljima da ne treba da imaju strah od povišene temperature, već mogu da sačekaju par dana, proprate stanje i ponašanje deteta. Jer, to što će doći u Dom zdravlja ne znači da će dobiti antibiotik, zato što se u 90 odsto slučajeva radi o virusnim infekcijama. Vrlo retko smo imali bakterijsku infekciju, koja zahteva lečenje antibioticima. U slučaju virusne infekcije treba skidati temperaturu kada pređe 38 sa 5, ako traje tri dana onda dovodimo dete na pregled.

Dr-Valentina-Markovic-Dom-zdravja-Valjevo.jpg

Ako je, uz temperaturu, dete povratilo više puta, izrazito je malaksalo ili ima otežano disanje – naravno da ne treba čekati, nego ga dovesti na pregled.”

Dr Marković objašnjava kako razlikovati virusnu i bakterijsku infekciju.

“Kod bakterijske infekcije i kada spadne temperatura deca su lošeg opšteg stanja: malaksali su, nezadovoljni, odbijaju obroke, žale se na bolove u grlu i ne mogu da progutaju hranu i slično. Deca sa virusnom infekcijom, kada im spadne temperatura, dobrog su opšteg stanja.”

Dr Marković kaže da poslednjih mesec dana u ambulanti Pedijatrije nije bilo pozitivnih na koronu, tako da trenutni rast broja dece sa respiratornim infekcijama ne treba povezivati sa ovim virusom.

Radno vreme Kovid ambulante, u koju roditelji moraju dovesti na pregled decu sa prehladom i povišenom temperaturom, je od 7 do 17 časova, prema odluci Ministarstva zdravlja.