26/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • 1. DECEMBAR – MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV HIV-a
01 12 2022 kzn Omladina JAZASa Zavod javno zdravlje Dom Crveni krst RED Cross FOTO Snežana JK Objektiva.rs iz Valjevo

1. DECEMBAR – MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV HIV-a

Autor 01/12/2022

Povodom 1. decembra – Svetskog dana borbe protiv HIV-a, najavljeni su edukativni skupovi, razgovori sa sugrađanima, od 12 časova na Gradskom trgu, potom i tribina za srednjoškolce, pored ostalog je rečeno na konferenciji za novinare.

Prema aktuelnim podacima, u Srbiji su obolele 4.524 osobe, oko 1.300 osoba je preminulo.

Dr Biljana Rajković, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje Valjevo – Centra za prevenciju bolesti je rekla: “Od početka epidemije, odnosno od 1981. godine kada su opisani prvi slučajevi u Americi do danas, smatra se da je zaraženo više od 84 miliona ljudi. U ovom momentu procena je da na kraju 2021. godine, oko 35 miliona živi sa HIV-om. Unazad nekoliko godina procena je da novih inficiranih ima od 1,5 do 1,7 miliona. Broj umrlih je procenjen na 650 hiljada. To je značajno poboljšanje u odnosu na situaciju od pre 10 godina kada je odnos novoinficiranih i umrlih bio 1:1.

Na osnovu podataka iz 2021. godine kod nas skoro 5.000 inficiranih. Ima od 150 do 200 novih infekcija godišnje.

Što se tiče Kolubarskog okruga, prvi slučaj je evidentiran 1990. godine, znači infekcija je godinu dana pre toga. I od tada ima 56 slučajeva HIV infekcije, s tim da nisu svi državljani Srbije. U odnosu na prethodnu konferenciju, imamo jednu dokazanu infekciju koja je bila krajem prošle godine i u ovoj godini su u toku obrade na Infektivnoj klinici obrade za tri nova slučaja.

Što se tiče trensmisionih grupa na našem okrugu je potpuno ista kao u Srbiji, zastupljene su sve grupe sa dominacijom putem seksualnog prenosa. Na žalost, i svih uzrasta“, naznačava dr Biljana Rajković napomenuvši da Srbija spada u red država sa niskom incidensijom, ali to može biti i posledica malog broja testiranih, posebno u periodu pandemije COVID-19.

Zbog toga dr Rajković naglašava da, ukoliko se osoba našla u rizičnom ponašanju, treba da se testira.

“Suština je HIV infekciju otkriti u što ranijoj fazi da bi se, zahvaljujući novim lekovima i savremenim kombinacijama medikamenata, infekcija pretvorila ne u smrtonosnu bolest, negu u hroničnu koja omogućava i višedecenijsko preživljavanje.

Nikada nismo imali više od 1900 testiranih uzoraka krvi, i to ne samo iz savetovališta, već različitih izvora.

Što se tiče testiranja, radimo ga u Zavodu za javno zdravlje Valjevo, svaki dan. Još uvek postoji otpor sredine od moguće stigmatizacije, tako da je odziv jako mali. U ovoj godini je svega 17 osoba testirano”, rezimira dr Biljana Rajković, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje – centru za kontrolu i prevenciju bolesti u Valjevu.

Specijalista javnog zdravlja, strukovna medicinska sestra, Slavica Filipović iz Službe polivalentne patronaže Doma zdravlja Valjevo je naglasila da su prvenstveno u fokusu deca i mladi, ali rade i sa odraslima. Zbog toga sa sve mlađom decom pričaju o preventivnim merama za očuvanje zdravlja i da ne dođe do HIV infekcije.

“Mi smo svesni činjenice da naši mladi, da kažem osnovci, u osnovnoj školi rano stupaju u seksualne odnose. Tu već od trećeg, četvrtog razreda, ukazujemo na faktore rizika u ponašanju.

Kada govorimo o bolestima zavisnosti, ukazujemo koje su štetnosti konzumiranja psihoaktivnih supstanci, alkohola i ukazujemo do kojih razmera mogu biti posledice na zdravlje, i kada je u pitanju nebezbednih, nezaštićenih seksualnih kontakata, ali i kod ljudi koji koriste psihoaktivne supstance intravenskih zavisnika“, rekla je Slavica Filipović.

Ukazuje da je najčešći prenos HIV-a putem nezaštićenog seksualnog kontakta, potom i preko nesterilisanog pribora intravenskih narkomana.

Ispred Omladine JAZAS-a u Valjevu, Vesna Ralić, profesorka u Medicinskoj školi je kao glavnu aktivnost navela obuku za vršnjačke edukatore sekcija Crvenog krsta ovdašnjih srednjih škola.

“Obuka se realizuje prema sertifikovanom modelu Omladine JAZAS-a i ove godine će trajati četiri dana, kako bi dopunili bazu vršnjačkih edukatora. Ovaj projekat je podržala Gradska uprava grada Valjeva, a partneri u obuci su Medicinska škola “Dr MIša Pantić” i Crveni krst. Predavanja će biti organizovana u osnovnim školama, namenjena su učenicima sedmog i osmog razreda. Planirano je da bude obuhvaćeno 12 grupa po 20 učenika“, naznačava Vesna Ralić.

Obuka počinje već u četvrtak, 1. decembra, od 13 sati i 30 minuta, tribinom u Muzeju zavičajnih pisaca gde će biti priređeno predavanje dr Dušana Antonića, ginekologa u Domu zdravlja, za 20 učenika svih srednjih škola iz Valjeva.

Takođe, profesorka Vesna Ralić iz Omladine JAZAS-a, kaže da aktivnosti obuhvataju i promociju testiranja na HIV što većeg broja osoba koje su bile u rizičnom kontaktu.

“Prošle 2021. godine sprovedene su na minimalnom nivou, pa je sada cilj ukazati na značaj testiranja, kao i pojašnjenja o prednostima blagovremenog otkrivanja seropozitivnosti i primene terapije, čime je omogućeno produženje života, ali i sprečavanje prenošenja i daljeg zaražavanja drugih osoba.”

Valjevo Omladina JAZASa 1. decembar Svetski dan borbe protiv AIDSa SIDE HIVa

Prema rečima Aleksandra Tomića, sekretara Crvenog krsta Valjevo, humanitarne organizacije koja je i na projektima preventive partner Medicinskoj školi, Omladini JAZAS-a, kao i institucijama koje se time bave, Domu zdravlja i Zavodu za javno zdravlje Valjevo.

“Ono što je od najvećeg značaja što ćemo ove godine svi skupa, kao preventivna grupacija omogućiti veće testiranje nego prošle godine i očekujemo da ćemo upotrebiti ovih 50 testova koje smo nabavili iz projekta.

Važno je da napomenemo da vršnjačka edukacija koju sprovodimo je široko postavljena i treba da obuhvati što veći broj učenika.

Tradicionalno, imaćemo promotivnu aktivnost kada će se na Gradskom trgu okupiti i veliki broj naših voontera jer je nama program prevencije širenja HIV infekcije – od velikog značaja i očuvanja reproduktivnog zdravlja jer je važno ostati – zdrav. Čak i u ovom situaciji kada su lekovi doprineli da se sa HIV-om, ne samo živi, već i stari. Ali, polazimo od one jednostavne pretpostavke da bi svaka osoba radije bila zdrava.

Iako lekovi HIV uvode u dugotrajan tok, važna je prevencija i vršnjačka edukacija, kao što je važno i testiranje i što ranije otkrivanje, i podela velike količine edukativnog materijala i kondoma jer ponovo treba vratiti prevenciju, nakon ovih nekoliko godina COVID-19, kada nismo mogli da razgovoramo u punoj meri o značaju ovih tema”, rezimirao je Aleksandar Tomić, sekretar Crvenog krsta Valjevo.

Kao jedan od većih problema, ne samo kod nas, već i u svetu, je diskriminacija HIV pozitivnih osoba.

UN AIDS povodom stigme i diskriminacije koju doživljavaju HIV pozitivne osobe navode da je Globalna strategija za borbu protiv AIDS-a, za petogodišnji period do 2026. da ohrabre osobe u pogledu ostvarivanja ljudskih prava, smanjenja stigme, diskriminacije i nasilja i uklanjanja štetnih kaznenih zakona kao puta za okončanje nejednakosti i konačno okončanje AIDS-a.

Tekst je pripremila redakcija Objektiva.rs u okviru projekta

Život socijalno osetljivih populacija stanovništva

podržanog od strane Grada Valjeva