12/04/2024
Najnovije vesti
07-10-2022-Tehnicka-skola-Valjevo-otvaranje-Trening-centra-Objektiva.rs-Valjevo-2-svecana-sala-program.jpg

POVODOM DANA TEHNIČKE ŠKOLE SVEČANO OTVOREN PRVI TRENING CENTAR

Autor 10/10/2022

Srednja Tehnička škola u Valjevu osnovana je 5. oktobra 1939. godine. Povodom obeležavanja 83 godine uspešnog rada uz niz programa i svačano otvaranje Trening centra, pod nazivom “Nove tehnologije za savremeno obrazovanje”.

Reč je o prvom otvorenom Trening centru, od 12 na nivou cele Srbije, u koji je Tehnička škola Valjevo, uz pomoć Grada Valjeva, Ministarstva prosvete i vlade RS, do sada uložila oko milion i po evra. Radovi su obavljani i tokom pandemije, tako da je opremanje upotpunjeno u julu, krajem prethodne školske godine. Od početka ove Školske godine, odnosno od septembra svih 12 kabineta i 10 radionica je u funkciji, prvenstveno radi nastave i prakse redovnih učenika, od kojih su određeni uključeni i u proces dualnog obrazovanja, naznačava direktor Tehničke škole Valjevo, dipl. ing. Branko Goloskoković.

“Trening centar se svodi na tri dela: formalno obrazovanje, kao i neformalno, odnosno obrazovanje odraslih i PPU, to upravo radimo, znači priznavanje prethodnog učenja i naravno, podrška dualnom obrazovanju jer dualno obrazovanje ne ide tako lako kako izgleda jer recimo, od 30 učenika 10 ide u dual, a ostale mi moramo da iškolujemo. Tako da, ovo što smo mi dobili, i mi upisujemo takva zanimanja i to što smo dobili opremu, u potpunositi ispunjavamo uslove da obrazujemo naše učenike, iako nisu u dualnom obrazovanju. I treći deo koji je planiran da bi Trening centar koji je sastavni deo škole, da bi bio opslužen i mogao da funkcioniše je pružanje usluga preko učeničke zadruge koju Tehnička ima već više od 20 godina.

Sada su nam samo veće šanse i mogućnosti da napravimo pre svega usluge, ali i proizvodnju, tako da sada radimo nešto za Krušik, zatim radimo usluge u auto serbisu, u bravarskoj radionici i to namje cilj. Ali, ono što je najbitnije za školu je da smo mi, za naše redovne učenike, približno 900 učenika u 33 odeljenja, obezbedili zaista vrhunske uslove, i u kabinetima i u specijalizovanim radionicama,” ističe Goloskoković.

Sada u Tehničkoj školi imaju sve uslove za potpunu teorijsku, ali i praktičnu nastavu jer Trening centar ima 22 prostorije, od kojih je 12 savremeno opremljenih kabineta i 10 radionica. Od septembra ove 2022/23. nastavne godine počeli su u potpunosti da upotebljavaju i nove, raspoložive resurse, u sklopu nastave, kao i za treća lica. To znači da sada u Tehničkoj školi u Valjevu učenici praktičnu nastavu prolaze u novim, potpuno opremljenim radionicama u školi.

Takođe, otvaranjem prvog Trening centra u Srbiji, Tehnička škola Valjevo ima mogućnost doškolovavanja radnika preduzećam kao i rada za treća lica preko učeničke zadruge koje, tradicionalno, u ovoj školi odlično funkcioniše.

Podsećamo, pored redovnih obrazovnih profil: Mašinstvo i obrada metala, Elektrotehnika, Građevinarstvo i geodezija, Saobraćaj, u valjevskoj Tehničkoj školi su u maju 2012. dobili rešenje o proširenoj delatnosti za obrazovanje odraslih i započela proces za dobijanje trajnog statusa Centra za kontinuirano obrazovanje odraslih i od januara 2017. ušla u proces za Javno priznatog organizatora aktivnosti (JPOA) obrazovanja odraslih.

U februaru 2019. pripremili su novi, petogodišnji Razvojni plan, koji lagano, ali sigurno ostvaruju u pogledu osavremenjavanja školskog prostora, opreme i nastavnih sredstava.

Svečanosti otvaranja prvog Trening centra u Srbiji, u okrilju Tehničke škole u Valjevu, pored brojnih zvanica prisustvovali i saradnici iz škola iz Slovenije i Turske.