30/05/2024
Najnovije vesti
Tehnička škola Valjevo foto Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo

OBELEŽAVANJE 83 GODINE TEHNIČKE ŠKOLE I PROMOCIJA TRENING CENTRA

Autor 04/10/2022

Tehnička škola Valjevo obeležava pune 83 godine uspešnog rada uz promociju veoma značajnog segmenta – Trening centra. Tim povodom, učenici i profesori su pripremili raznovrsan program roslave Dana škole.

Prva generacija maturanata Tehničke škole u Valjevu

Podsećanja radi, škola je počela da radi 5. oktobra 1939. godine, pod nazivom Državna srednja tehnička škola. Imali su dva odseka, mašinski i elektro – tehnički, ukupno 47 učenika. Po završetku Drugog svetskog rata škola je radila u prostorijama Narodnog muzeja, da bi 1947/48. počela izgradnja nove školske zgrade, završene krajem 1959. godine, pa nastava u njoj počinje 1. decembra iste godine. U tom trenutku škola ima 12 odeljenja sa 345 učenika i 23 nastavnika. U toj zgradi rade i danas, ali je objekat dograđivan i adaptiran.

Sada je u kolektivu srednje Tehničke u Valjevu 115 zaposlenih, dok školu pohađa više od 900 učenika, na obrazovnim profilima: Mašinstvo i obrada metala, Elektrotehnika, Građevinarstvo i geodezija, Saobraćaj. Učenici ostvaruju zapažene rezultate na takmičenjima, ne samo iz stručnih predmeta, već i opšte – obrazovnih, kao i u domenu sporta. Takođe, ostvarena je kontinuirana, sada već decenijska, saradnja sa Obrazovnim centrom Velenje iz Slovenije i tehničkom školom Inönü iz Istanbula u Turskoj.

Tehnička škola Valjevo novi kabinet za mehatroniku Foto Snežana Jakovljević Krunić Objektiva.rs Valjevo

Jedna od značajnijih novina je otvaranje Trening centra, u skladu sa zakonima o srednjem, i o dualnom obrazovanju, Tehnička škola Valjevo je uz pomoć Ministarstva prosvete, grada Valjeva i od sopstvenih sredstava adaptirala i oremila TC Tehničke škole Valjevo, koji se sastoji od 9 radionica i 13 specijalizovanih kabineta za praktičnu, kao i za nastavu u okviru vežbi za veliki broj predmeta u područjima rada za koje je škola verifikovana. Tako da pored redovnih, u valjevskoj Tehničkoj obrazuju veliki broj učenika iz privrede kroz vanredno školovanje, dofalifikaciju, prekvalifikaciju ili vanredno školovanje po zakonskom okviru. Zbog svega navedenog, Trening centar u Tehničkoj školi Valjevo je veoma bitan, ne samo za Valjevo, već region zapadne Srbije.

Tehnička škola Valjevo Erasmus+ Turska Antalija seminar Nasilje na Internetu Objektiva.rs

Pored obuka iz domena redovnih obrazovnih profila, mašinstva, elektrotehnike, geodezije i građevinarstva, saobraćaja i obuke kandidata za vozače motornih vozila, u srednjoj Tehničkoj školi u Valjevu održavaju programe iz oblasti šumarstva i obrade drveta, hemije, nemetala i grafičarstva, bezbednosti na radu, kao i obuke iz engleskog, nemačkog i francuskog jezika i informacionih tehnologija jer su januara 2017. dobili rešenje za Javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih.

Nakon par godina pauze uslovljene pandemijom, ove godine, povodom obeležavanja Dana škole i promocije Trening centra Tehničke škole, program počinje u sredu, 5. oktobra: od 10 časova je otvaranje izložbe stripa Alana Mura. Od 15 sati i 30 minuta, u svečanoj sali, je prezentacija “Putovanje kroz istoriju”. U 17 časova je otvaranje izložbe “Oskar za brzinu”.

Valjeva Tehnička škola pet zlatnih dve srebrne medalje u plivanju stilova

Narednog dana su pretežno đačka sportska nadmetanja tokom pre podneva. Od 8 sati i 30 minuta, u svečanoj sali, učenici odeljenja IV5 održaće prezentaciju “Ovo smo mi”. Takođe, biće otvorena izložba “Neobični svet prirode” koju su pripremili članovi ekološko – biološke sekcije učenici Tehničke škole.

pokazna združena vežba u Tehničkoj školi u Valjevu Objektiva.rs foto Snežana Jakovljević Krunić

U završnici drugog dana proslave, u četvrtak, 6. oktobra, od 19 sati, u svečanoj sali Tehničke škole je književno veče. Tim povodom, sa Zoranom Penevskim razgovara profesor srpskog jezika, Željko Obrenović, poznati domaći pisac mlađe generacije.

U petak, 7. oktobra, od 11 časova je otvaranje izložbe “Ovo smo mi” uz prezentaciju rada aktiva škole, dok je od 12 časova centralni događaj, promocija Trening centra (TC) Tehničke škole, pod nazivom “Nove tehnologije za savremeno obrazovanje“.