13/06/2024
Najnovije vesti
Valjevo-vesti-Objektiva.rs-Klub-matematicara-Diofant-Valjevo-organizatori-revijalnog-online-takmicenja-maj-2023.

Poziv za online revijalno takmičenje iz matematike za sve do 99 godina starosti

Autor 28/05/2023

Matematički klub Diofant Valjevo ovog vikenda priređuje online revijalno takmičenje iz matematike „Srbija misli – Srbija rešava“, povodom Maja – meseca matematike. Cilj je da deca i odrasli oprobaju i provere svoje matematičke sposobnosti na jednostavnim teorijskim i praktičnim zadacima.

Prema rečima organizatora, profesora u penziji dr Vojislava Andrića, takmičenje je prilagođeno za 14 kategorija: za sve građane Srbije od 9 do 99 godina; zatim za predškolce, kao i osam kategorija za učenike osnovne i četiri kategorije za đake srednjih škola.

Broj zadataka na takmičenju je pet, školskog su nivoa i prilagođeni uzrastu učesnika. Zadata su po dva zadatka osnovnog i srednjeg nivoa i jedan je malo teži. Zadaci u kategoriji za sve od 9 do 99 godina su jednostavni, zanimljivi i prilagođeni primenama, pa ne iznenađuje da je više od 800 učesnika prvog dana izabralo upravo ovu kategoriju.

Logički zadaci pružaju mogućnost da ove nedelje, 28. maja, izdvojite malo vremena za zabavu i rešavanje jednostavnih logičkih nizova i pitalica uz podsećanje na npr. formule za površinu ili zapreminu. Na taj način učesnici revijalnog takmičenja, koje je pripremio Matematički klub Diofant, aktiviraju i primenjuju ranije stečena znanja, inače upotrebna u svakodnevici.

Prvog dana revijalnog takmičenja „Srbija misli – Srbija rešava“ zabeleženo je više od četiri hiljade takmičara svih uzrasta.

Učešće je bez ikakvih troškova, jedino je neophodno da kliknete na www.diofant.rs i uživate u rešavanju zadataka.