27/02/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • PREDSEDNICA SKUPŠTINE NIJE DOSTOJNA SVOG POLOŽAJA

PREDSEDNICA SKUPŠTINE NIJE DOSTOJNA SVOG POLOŽAJA

Autor 15/03/2023

Ovo je bio radni naslov konferencije za novinare koju je danas održalo udruženje građana Lokalni front u velikoj sali Skupštine Valjeva.

Konferencija je počela na neuobičajen način. Novinarima su pušteni snimci sa poslednje sednice skupštine grada u kojima je po mišljenju članova Lokalnog fronta predsednica Skupštine Valjeva grubo kršila pravilnik predsednika skupštine. Nekadašnji odbornik skupštine Valjeva u dva mandata Ljubomir Radović najpre se obratio medijima. On je tom prilikom rekao:

“Pretražili smo, uključujući sve članove, simpatizere i stručnjake filologe koji su nam pomogli, nekoliko rečnika srpskog jezika da bismo pronašli izraz kojim se “prva dama“ valjevskog parlamenta poslužila na sednici Skupštine grada od 13.februara. Nismo ga našli ni u najuglednijem, rečniku Matice srpske. Istina, ovaj rečnik je iz 2011. godine, pa je moguće da neki SNS stručnjaci već rade na reviziji i
osvežavanju rečnika Matice novim izrazima koji postaju popularni u izvesnim krugovima.
Kažu nam da se izraz koji bez pardona koristi Snežana Rakić, predsednica Skupštine grada Valjeva, može naći samo u postojećim rečnicima skarednih reči našeg jezika. Istine radi, proveravali nismo, zavirili smo samo u Vikipediju koja ga svrstava u vulgarnosti.
Toliko o tome. Gest Snežane Rakić je samo sitan detalj u sada već jasnoj slici nervoze koja se zapaža među perjanicama valjevskih naprednjaka. Postoji mnogo razloga za takvu nervozu, Lokalni front već dosta dugo upozorava na značaj rezultata poslednjih
izbora u Valjevu. Nedavno su na videlo izašla i istraživanja same Srpske napredne stranke koja otkrivaju da ona najlošije stoji u Valjevu i Čačku.
Ovih dana saznajemo da je, s razlogom nezadovoljni predsednik SNS-a, spreman da dobar deo SNS kadrova pusti niz vodu i zameni ih nestranačkim ličnostima u nekom „novom pokretu“. Oni koji ostanu u vladi uskoro će morati da potpisuju neke veoma neprijatne dokumente i da, prirodno, preuzmu odgovornost za to. Uostalom, to i jeste posao vlade, a ne posao predsednika države.
Pred izbore 2020. nama je obećavano da se neće ponavljati gvozdenovićevsko ponašanje u Karađorđevoj. Nakon izbora za gradonačelnika je izabran mlad čovek koji nije bio član nijedne stranke. Ova idilična slika, čemu svedočimo, nije dugo potrajala. Za to se, pored ostalih, pobrinula i Snežana Rakić čiji je glavni posao u
skupštinskoj sali da na sve dopuštene i nedopuštene načine spreči da do građana dođu i neki drugi tonovi osim horskih hvalospeva jednom od počasnih građana Valjeva i njegovoj, po svemu sudeći uskoro bivšoj, partiji. Usuđujem se da kažem „partiji u stečaju“.
Kao odbornik, bio sam u prilici da sve ovo mnogo puta i na razne načine osetim na svojoj koži. Ono kroz šta sada prolazi naš odbornik u Skupštini grada Valjeva Željko Trifunović jasno pokazuje da je nervoza u međuvremenu veoma primetno porasla.
Predsednica Skupštine je na poslednjoj skupštinskoj sednici dodala poslednju kap u već punu čašu i dovela sebe u priliku da je zahtev za njenim razrešenjem jedini častan i moralan čin.”

Željko Trifunović, opozicioni odbornik u Skupštini Valjeva nakon Rankovićevog govora dodao je:

” Moja namera je da pre početka sutrašnje sednice svakom od odbornika pojedinačno, ili preko šefa odborničke grupe, dostavim pismenu inicijativu za razrešenje g-đe Rakić sa funkcije predsednice Skupštine. Procedura razrešenja, po članu 38 Poslovnika iz decembra prošle godine, ista je kao i procedura izbora predsednika,
propisana članovima 16. i 17. istog akta.
Autori Poslovnika očevidno nisu ozbiljno razmišljali o ovoj mogućnosti, jer im je u poslednjem stavu člana 17 promakao detalj da je za izbor predsednika neophodna i pismena saglasnost kandidata za tu funkciju. Striktnim tumačenjem ove odredbe moglo bi se otvoriti i pitanje pismene saglasnosti g-đe Rakić za njeno razrešenje!
Šalu na stranu, ne očekujem da će moja inicijativa dobiti potpise bar trećine ukupnog broja odbornika, koliko je potrebno da bi ona kao predlog dospela na dnevni red jedne od narednih sednica. Nas u Lokalnom frontu zapravo više od svega zanima reakcija ostalih odbornika na argumente navedene u obrazloženju koje imate pred sobom.
Od svega navedenog, za Lokalni front najteža je greška spuštanje najvišeg zakonodavnog tela grada na nivo protočnog bojlera za odluke smišljene i skovane negde daleko od očiju javnosti. Skupština je sada potpuno potčinjena izvršnim organima, umesto da ona kontroliše njih. Dogodilo se ono na šta smo upozoravali prilikom javne rasprave o Statutu usvojenom u martu 2019, uz brojne amandmane koje je Skupštini podneo naš Ljuba Radović: ovlašćenja gradonačelnika, kao predsednika gradske vlade, postavljena su toliko široko da Skupština, čak kada bi to i želela, ne može efikasno da kontroliše rad izvršnih organa. Ovo je posebno važno kada se
postavlja pitanje trošenja sredstava građana, pa, recimo i rad gradske budžetske inspekcije kojoj je nalogodavac gradonačelnik, onaj koga bi ona, po prirodi stvari, takođe morala da kontroliše kod isplata iz tekuće budžetske rezerve.
Jako je važno, dakle, vratiti Skupštini ugled i poštovanje građana, vratiti joj sve kontrolne funkcije propisane Zakonom, Statutom i Poslovnikom. Na tom putu prvi mali korak jeste razrešenje predsednice koja je svojim činjenjem i nečinjenjem
urušila ugled najvišeg tela lokalne samouprave.
Odbornici Skupštine grada, naravno, mogu da je ostave na toj funkciji do kraja mandata.
Time će uputiti jasnu poruku svim našim sugrađanima, zar ne?”