29/09/2023
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • PREDSTAVLJEN ROMAN “DECA” MILENE MARKOVIĆ
roman Deca Milena M promocija Valjevo Objektiva.rs foto Dragan Krunić

PREDSTAVLJEN ROMAN “DECA” MILENE MARKOVIĆ

Autor 24/03/2022

Povodom obeležavanja Dana grada Valjeva, u organizaciji Matične biblioteke Ljubomir Nenadović, u svečanoj sali Valjevske gimnazije promovisana je knjiga Deca za koju je Milena Marković dobila NIN-ovu nagradu za 2021. godinu, koja je dobitnica prestižnih nagrada za dramsko stvaralaštvo.

Poštovaoci stvaralaštva Milene Marković napominju da je nagrđeni roman Deca, objavljen u izdanju Izdavačke kuće L.O.M. nova pojava u domaćoj književnosti.

Novinar i pisac Miljenko Jergović, pored ostalog o romanu “Deca” Milene Marković piše: “Deca su poema o osujećenom, vječno nedovršenom odrastanju, moćna, u našim jezicima neusporediva, najveća knjiga o ženskosti, o majčinstvu, kćerinstvu i sinovstvu, opasan roman o povijesti, onoj nama najvažnijoj i traumatičnoj, koja poteče s Drugim svjetskim ratom, nastavi se kroz osamdesete, to desetljeće našeg odrastanja, i pregazi nas tokom devedesetih.”

Milena Marković je 68. dobitnik NIN-ove nagrade. Rođena je 1974. godine u Zemunu. Do sada je objavila knjige Pas koji je pojo sunce, Istina ima teranje, Tri drame, Crna kašika, Ptičje oko na tarabi, Pre nego što sve počne da se vrti, Pesme, Drame, Pesme za žive i mrtve, Zmajeubice.

Pored ostalih, iIzvedene su njene drame Paviljoni – kuda idem, odakle dolazim i šta ima za večeru, Šine, Nahod Simeon, Brod za lutke, Šuma blista, Deca radosti, Pet života pretužnog Milutina, Livada puna tame.

U Beču je dobila Specijalnu nagradu za najbolje drame sa prostora bivše SFRJ, kao i tri nagrade Sterijinog pozorja za najbolji dramski tekst.