15/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • POLOŽENI VENCI POVODOM 23. GODIŠNJICE BOMBARDOVANJA SRJ
Vojska Srbije Dan sećanja na stradale tokom bombardovanja 24. mart 1999. godine FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs iz Valjeva

POLOŽENI VENCI POVODOM 23. GODIŠNJICE BOMBARDOVANJA SRJ

Autor 24/03/2022

Valjevo ne zaboravlja, poručili su predstavnici institucija povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO bombardovanju, prilikom polaganja cveća na spomenik pilotu Milenku Pavloviću i na spomenik stradalima u ratovima od 1991. do 1999. godine.

Bombardovanje Valjeva je počelo 14. aprila i u tom priodu je poginulo troje Valjevaca – Dmitra Dukić (91), Milka Krunić (72) i Milisav Mićić (37), a povređeno je 50 sugrađana.

Potporučnici Željko Savičić i Siniša Radić su poginu na Maljenu 6. aprila 1999. godine. Na nebu iznad Valjeva je 4. maja poginuo pilot pukovnik Milenko Pavlović.

Na Valjevo je palo 215 bombi, a 150 bombi je bačeno na fabriku Krušik, uništena je zgrada MUP-a, kao i objekti u Pričeviću i na Divčibarama, srušeno je pet stambenih zgrada, oštećeno je preko 200 stanova i 50 kuća.

Predstavnici Vojske Srbije, predvođeni komandantom Drugog Centra za obuku, pukovnikom Sašom Stojiljkovićem, načelnik Kolubarskog okruga Goran Milivojević, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, zamenik predsednika Skupštine grada Viktor Mićić, bivši pripadnici 63. padobranske brigade, predstavnici boračkih udruženja SUBNOR, Udruženje boraca ratova od 1990. godine, Srpsko-ruskog centra Majak i drugi građani Valjeva, poklonili su se senima poginulih u bombardovanju.

Zamenik predsednika Skupštine Viktor Mićić je tom prilikom rekao: “Grad Valjevo se seća tih dešavanja i uvek će biti posvećen obeležavanju godišnjice napada NATO agresora na naš grad i na našu državu. Cveće smo položili i na spomenik pilotu pukovniku Milenku Pavloviću, koji je poginu na nebu iznad našeg grada, 4. maja. Njegova dela su nemerljiva i nama ostaje samo da mu se divimo”, rekao je Viktor Mićić.

  Vesti