15/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • PREDSTAVLJENI ŠAMPIONI NOVOSADSKOG SAJMA

PREDSTAVLJENI ŠAMPIONI NOVOSADSKOG SAJMA

Autor 03/10/2021

Na današnjoj konferenciji za novinare upriličenoj u prostorijama gradske uprave, predstavljeni su ovogodišnji učesnici 88. Novosadskog sajma, koji su se u Valjevo vratili sa pregršt medalja i diploma.

             Aleksandar Stanarević iz Valjevske Kamenice je ovogodišnji apsolutni šampion jer se u Valjevo iz Novog Sada vratio sa tri pehara, a peharima i zlatnim medaljama nagrađeni su i Čedomir Đurđević, Sava Ranković, Dragan Raković, Vladan Nestorović, Nebojša Birčanin i Bojan Milivojević.

Iako je ove godine iz pandemiskih razloga izlagača bilo primetno manje, konkurencija je bila velika,rečeno je između ostalog na ovoj konferenciji za novinare, koju je priredila komisija za poljoprivredu i selo grada Valjeva.“ Smatrali smo da je naša dužnost i obaveza da se pojavimo na ovom sajmu organizovano, jer to nije urađeno već deset godina“, istakao je Dragutin Kuzmanović, direktor Agro-razvoja valjevske doline, i dodao: „ Prikazali smo sjeničku pramenku, ovcu koja se pokazala odličnom u valjevskom kraju, a rezultati nisu izostali“.

U ime poljoprivredne stručne službe prisutne je pozdravio dr. Radosav Vujić za koga ovi rezultati i nisu neko iznenađenje. „Ovo je višedeceniski rad Poljoprivredne savetodavne službe sa valjevskim uzgajivačima sjeničke pramenke, koji su slušali stručne savete, pa tako valjevski kraj predstavlja jednu dobru bazu za gajenje ove sorte. Preko 20.000 ovaca sada se nalaze u matičnom zapatu, i lepo je videti koliko se popravio kvalitet ovčarstva u valjevskom kraju. Valjeski kraj se pokazao da je zata značajan faktor kada je u pitanju uzgoj sjeničke ovce. Prava je šteta što zbog pandemije po drugi put ne organizujemo ovčarsku izložbu u Pričeviću gde se izlažu najbolja ovčarska grla valjevskog kraja.“

Aleksandar Stanisavljević, apsolutni šampion Novosadskog sajma u kategoriji ovaca

Aleksandar Stanisavljević iz Valjevske Kamenice, ovogodišnji šampion, nosilac tri pehara za uzgoj sjeničkih ovaca naglašava:“ Ja sam gradsko dete, a letnji raspusti kod dede na selu probudili su ljubav prema ovom poslu pa sam sa 23 godine rešio da se bavim ovim poslom, i evo posle 15 godina stižu i priznanja. U ovčarstvu sam se pronašao uz veliku pomoć ljudi iz Poljoprivredne stručne službe, jer i živim u upravo takvom predelu koji pogoduje ovčarstvu. Ovo je prvi put da učestvujem na Novosadskom sajmu, i ovo je velika satisfakcija za moju i bratovu porodicu koja uz oca  aktivno učestvuje u ovom poslu. Imao sam ovce šampionke, ovana šampiona i ovna vicešampiona, odnosno grlo koje je delilo prvo mesto sa šampionom. Konkurencija je bila velika, a stoka je bila prilično dobra. Trenutno imam 120 ovaca i šest ovnova što uz jagnjad mlađu od šest meseci dolazi do 170 grla, i sve su umatičene. Ovo je bilo ispunjenje moga sna, da jednoga dana izlagači i drugi zainteresovani vide moja grla, a nagrade su otvorilile mogućnost daljie saradnje sa drugim proizvođačima. Ove šampionske titule su samo dokaz ispravnog i kvalitetnog rada na ovom polju.“