04/03/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • PREGLEDANO 189 OSOBA NA “MEDICINSKOM SELU” U DIVCIMA
Medicinsko selo akcija Doma zdravlja Valjevo ORL pregled Divci

PREGLEDANO 189 OSOBA NA “MEDICINSKOM SELU” U DIVCIMA

Autor 05/06/2022

U okviru Medicinskog sela zdravstvene ekipe Doma zdravlja i Opšte bolnice juče su u Divcima obavile 189 pregleda.

Od toga, urađeno je po 40 pregleda kod lekara opšte medicine, ultrazvučnih pregleda abdomena i kardioloških, uz EKG snimak, zatim 15 pregleda specijaliste za uho,grlo i nos, kao i 12 pregleda neurologa. Patronažna služba je kod 42 ljudi prekontrolisala nivo šećera i holesterola, dok je Služba kućne nege i lečenja posetila četiri domaćinstva sa teško pokretljivim bolesnicima. Dežurala je i Služba hitne medicinske pomoći.

Direktorka Doma zdravlja Valjevo dr Bojana Janković je ovom prilikom naglasila da akcija “Medicinsko selo” ima veliku tradiciju i veoma je značajna kao preventivna zdravstvena aktivnost.

dr Bojana Jankvoić

“Zbog epidemiološke situacije bili smo prinuđeni da napravimo dvogodišnju pauzu, uz poradične akcije. Odlučili smo se za Divce jer škola raspolaže vrlo komfornim prostorom. Bez obzira što je epidemiološka situacija konačno povoljna, ipak postoje i dalje COVID-19 pozitivni pacijenti, tako da vodimo računa da se ne stvaraju gužve.

Ovakve akcije u seoskoj populaciji veoma su važne, pogotovo u jeku poljoprivrednih radova, kada poljoprivrednici nemaju dovoljno vremena da posete lekarsku ordinaciju,” rekla je dr Bojana Janković.

Odličan domaćin bila je Osnovna škola “Stevan Filipović”, čiji je kolektiv dao veliku podršku pri organizaciji ove zdravstvene manifestacije. Pregledi meštana iz Divaca i okolnih sela realizovani su u zgradi škole od 8 do 13 sati.

Kao i prilikom svih preventivnih pregleda na terenu, kontrola zdravlja bila je omogućena i ljudima bez overene zdravstvene knjižice.