03/10/2023
Najnovije vesti
upis vesti Valjevo objektiva,rs dr Zorica Jocić načelnica Školske uprave Kolubarski Mačvanski okrug FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs

Preostala slobodna mesta u srednjim školama u Kolubarskom okrugu

Autor 06/07/2023

Prema kalendaru upisa u srednje škole, Ministarstvo prosvete je objavilo raspored upisa učenika po srednjim školama i po obrazovnim profilima, kao i listu slobodnih mesta nakon prvog i drugog upisnog roka.

Od 832 učenika koji su završili osmi razred u Valjevu, zbog zdravstvenih razloga dvoje nije polagalo završni u prvom roku, tako da će to učiniti u avgustu, kada polaže ukupno osam učenika na nivou Kolubarskog okruga.

U Valjevskoj gimnaziji, prvi učenik na listi je ostvario preko tri stotine bodova pri upisu na specijalizovano filološko odeljenje. Ove godine prag na prirodno – matematičkom smeru je više od 85 poena, dok je prošle godine iznosio 65,17. Na društveno – jezičkom prvi upisani učenika ima više od 96 bodova. Ove godine donji limit je 78,84, a prošle 69,19. Inače, od 15 učenika koji su završili osmi razred u Valjevskoj gimnaziji, devetoro su dobili Diplome “Vuk Karadžić”. Na završnom ispitu su, u proseku ostvarili 33 boda, dok im je prosečan ukupan broj bodova 92,44.   

Nakon prva dva upisna roka, u Valjevu jedino u Poljoprivrednoj školi sa domom učenika ima preostalih mesta, i to na četvorogodišnjim zanimanjima: 24 za poljoprivredne tehničare gde poslednji prijavljeni ima 50,59 bodova; zatim, tri mesta za prehrambenog tehničara i osam mesta za tehničara holtikulture.

U srednjim školama u ostalim opštinama Kolubarskog okruga ima sasvim dovoljno mesta, na četvorogodišnjim, kao i trogodišnjim zanimanjima, za treći upisni rok u avgustu.  

Prema rečima dr Zorice Jocič, načelnice Školske uprave Kolubarskog i Mačvanskog okruga, svi učenici su raspoređeni, plan upisa je dobro urađen uz veoma dobru popunjenost škola.

„U Valjevu, Šapcu i Loznici neće biti rasformirano ni jedno odeljenje. To znači da smo dobro uradili plan upisa. Ove godine su se uključile i lokalne samouprave i, po prvi put, se dogodilo da već u prvom upisnom roku budu popunjene četiri od pet srednjih škola. Došli smo do plana upisa koji se pokazao kao izvanredan, jer su u Valjevu u prvom upisnom roku popunjena sva mesta u Valjevskoj gimnaziji, Tehničkoj, Ekonomskoj i Medicinskoj školi.

U Medicinskoj školi je povećan broj za jedno odeljenje, na sedam i u prvom upisnom roku je u prvi razred upisano 210 đaka. Sva mesta su popunjena, čak i za “zdravstvenog negovatelja”.

Za Tehničku školu već godinama vlada veliko inetersovanje za sve obrazovne profile. To ne čudi jer smo u Valjevu dobili dve nove fabrike, imamo i Krušik i Gorenje, sve su to zanimanja te orijentacije i vidi se da je interesovanje učenik za Tehničku školu u Valjevu zaista veliko.

Ekonomska je popunjena, svih šest odeljenja, odnosno 180 mesta je popunjeno u prvom krugu i Gimnazija je ove godine odlično prošla, sve je popunjeno, osim nekoliko mesta u specijalizovanim odeljenjima, za koja je potrebno polaganje specijalizovanog prijemnog ispita.

Što se Poljoprivredne škole tiče, i oni će upisati svih šest odeljenja planiranih planom upisa, ali neće biti potpuna odeljenja kao u ostalim školama. Imaće šest odeljenja jer u svakom već imaju više od 15 upisanih učenika. Kod njih je veliko interesovanje za veterinarskog tehničara, kao i u Mačvanskom okrugu. Imamo slobodnih mesta na smeru poljoprivredni tehničar i na još par obrazovnih profila, ali ne toliko da ne mogu da formiraju odeljenja“, naglašava dr Zorica Jocić, načelnica Školske uprave Kolubarskog i Mačvanskog okruga.

U Lajkovcu su, već u prvom krugu, popunili sva mesta u srednjoj školi. U ostalim opštinama Kolubarskog okruga neće biti rasformiranih odeljenja jer su prešli limit upisa neophodnog broja učenika.

U Osečini je uvek malo veći problem jer deca više gravitiraju ka Valjevu, naznačava načelnica Jocić, ali i oni će formirati odeljenja ekonomskog tehničara i trogodišnje obrazovne profile.

U Obrazovno – vaspitnom centru “Braća Nedić” u Osečini ima slobodnih mesta za četvorogodišnje zanimanje ekonomski tehničar (poslednji upisani ima 52,32 boda), kao i za trogodišnja, kuvar i poslastičar.

U gimnaziji “Branislav Petronijević” na Ubu, na četvorogodišnjem “opštem tipu” imaju još 15 slobodnih mesta, sa potrebnih 52,22 boda. U Tehničkoj školi “Ub” ostalo je slobodnih mesta za trogodišnja zanimanja: devet za bravar – zavarivač, osam za konobara i 15 za trgovca (raspon poena upisanih je od 73,88 do 37,56).

U srednjoj školi u Mionici slobodna mesta: četiri za četvorogodišnje zanimanje ekonomski tehničar (50,51) i tri mesta za trogodišnje obrazovanje za kuvara (46,75).

U srednjoj školi “1300 kaplara” u Ljigu ima 11 slobodnih mesta za “opšti tip” (poslednji prijavljeni ima 58,69 bodova) i 14 za “ekonomski tehničar” (51,56), kao i za trogodišnje obrazovanje za konobare (38,68).

Dr Zorica Jocić je rezimirala da su zadovoljni ostvarenim, od plana upisa i završnog ispita do rezultata upisa učenika u srednje škole. U avgustu, 16, 17. i 18. su testiranja za završni ispit, kada će polagati osmoro učenika iz Kolubarskog okruga koji su zbog opravdanog razloga izostali sa prvog roka. Načelnica Jocić navodi da će oni biti raspoređeni preko broja, prema bodovima i željama.

Raspored učenika po obrazovnim profilima, tj. smerovima gimnazija i srednjih stručnih škola je objavljen na portalu Moja srednja škola. Svoj raspored učenici mogu videti unošenjem imena i lozinke, potom izborom “lista želja”. Kada otvore navedenu opciju, zelenom bojom su obeleženi srednja škola i obrazovni profil gde je učenik raspoređen. Na portalu su dostupni podaci o preostalim slobodnim mestima u srednjim školama u Srbiji.