15/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • Preventivni pregledi 26. maja u Bolnici i Domu zdravlja
FOTO-IZVOR-Dom-zdravlja-Valjevo-preventivni-pregledi-07-04-2024-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Preventivni pregledi 26. maja u Bolnici i Domu zdravlja

Autor 23/05/2024

U nedelju, 26. maja 2024. godine, od 8 do 17 časova, u Domu zdravlja i Bolnici Zdravstvenog centra Valjevo biće omogućeni besplatni preventivni pregledi za građanstvo.

U nedelju, 26. maja, od specijalističkih pregleda pregleda biće omogućen osnovni klinički pregled uz merenje vrednosti osnovne krvne slike i merenje vrednosti krvnog pritiska.

Od specijalističkih pregleda ovoga puta akcenat je na prevenciji pa su u fokusu pedijatrijska populacija, deca i školarci kojima je omogućen pregled specijaliste fizijatrije.

Za adultno stanovništvo biće omogućen pregled kod pneumoftiziologa uz RTG pluća po proceni lekara pulmologa, a za popuilaciju iznad 50 godina života koja ima znatan pušački staž RTG snimak pluća će biti obavezan u sklopu ovih preventivnih pregleda. U nedelju će biti moguće uraditi i laboratorijske analize: krvna slika, hormoni štitaste žlezde FT4, FT3, TSH, tumor marker za mušku populaciju PSA.

Preventivni pregledi za građanstvo su prilika da se potpuno besplatno pregledaju čak i građani bez zdravstvenog osiguranja tj. overene zdravstvene knjižice.

Zakazivanje nije potrebno, već je dovoljno samo da građani odu do zdravstvene ustanove, od 8 do 16 sati, i prekontrolišu svoje zdravstveno stanje.

Preventivni pregledi biće organizovani u nedelju u oko 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije. Država ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima, navedeno je u obaveštenju Službe za odnose s javnošću Zdravstvenog centra Valjevo.