24/06/2024
Najnovije vesti
Valjevo-vesti-objektiva.rs-FOTO-Dragan-Krunic-16-05-2023-Valjevska-gimnazija-srednjoskolska-nagrada-Desanka-Maksimovic-publika-Svecana-sala

Promocija zbirke „Svetlost“ Marije Urošević maturantkinje Valjevske gimnazije

Autor 31/05/2023

Promocijia knjige “Svetlost” učenice Valjevske gimnazije, Marije Urošević IV6, zakazana je za danas, 31. maj 2023. godine, od 18 časova u divnom ambijentu svečane sale.

Zbirka „Svetlost“ je objavljena u ediciji Izvorac putem koje Valjevska gimnazija promoviše rad svojih učenika, ohrabrujući ih na autorsko stvaralaštvo, izdavanjem njihove prve knjige.

Pesnik, urednik i književni kritičar Dragan Lakićević, svoju recenziju o zbirci Svetlost“ naslovljava „Knjiga – porodica“. I, pored ostalog, kaže:

„U formi dramskog speva, ispisala je Marija Urošević svoj prvi pesnički rukopis. Potreba za autentičnom formom u kojoj treba oblikovati sopstvenu reč i misao bila je za mladu pesnikinju izazov – za posezanjem u klasične obrasce drevnih bajki i dramskih oblika. Kao na početku starih spevova, Marija je na početak stavila uvodno ili prološko pevanje – o pesniku kao takvom. Za Mariju,

„čovek je pesnik po rođenju,

odbačen ispod nebeskog svoda,

i ne traživši da bude bačen“.

Pesnik je, znači, po nekoj svojoj ulozi i nesvesnom grehu, u isto vreme, povezan sa Prvim čovekom,“ pored ostalog navodi Lakićević.

Svakako da je pred Valjevcima još jedno vredno delo mladog autora, prva knjiga Marije Urošević, maturantkinje Valjevske gimnazije.

Svečana sala, 18 sati.