25/06/2024
Najnovije vesti
RFZO Republički fond za zdravstveno osiguranje filijala u Valjevu Socijalno u Karadjordjevoj ulici Valjevo Objektiva.rs foto Snežana Jakovljević Krunić

PROŠIRENA PRAVA IZ OBLASTI VANTELESNE OPLODNJE

Autor 09/03/2022

Kao što je ranije najavljeno, u skladu sa demografskom politikom, ove godine su uvedena dodatna proširenja prava iz oblasti vantelesne oplodnje na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Kada se pojavi na stručnoj komisiji žena treba da ima do navršene 43 godine života.

Novina u 2022.godini je da parovi koji nemaju decu imaju pravo na neograničeni broj stimulisanih postupaka BMPO (biomedicinski potpomognute oplodnje) i neograničeni broj krioembrootransfera (u odnosu na dosadašnja tri krioembriotransfera).

Za drugo dete, parovi imaju pravo na 2 stimulisana postupka BMPO i 3 krioembriotransfera (u odnosu na dosadašnji 1 krioembriotransfer), bez obzira da li je prvo dete dobijeno iz postupka BMPO. Na ovaj način omogući će se postupci BMPO parovima koji žele drugo dete, bez obzira da li je prvo dete iz trudnoće koja je ostvarena spontano ili postupcima BMPO.

Velika promena u postupku lečenja neplodnosti iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja jeste da su u postupak po prvi put sada uključeni i parovi kod kojih muški partner ima problem sa azospermijom.

Ove godine postupak vantelesne oplodnje (VTO) parovi mogu da obave u jednoj od 6 državnih ili 13 privatnih ustanova. Parovi imaju pravo izbora u kojoj ustanovi će da se obavi postupak VTO, navedeno je u saopštenju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje filijala Valjevo.